Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak deprem uzmanları farklı açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Naci Görür, depremin Malatya Fayı üzerindeki etkisine dikkat çekerken, Dr. Ramazan Demirtaş, bölgenin geçmiş depremlerden kaynaklanan bir artçı niteliği taşıdığını vurguladı. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise depremin artçı sarsıntılar zincirinin bir parçası olduğunu ifade etti.
Deprem uzmanlarının açıklamaları, hem bölgedeki deprem potansiyelini hem de halkın endişelerini azaltma yönünde farklı perspektifler sundu.
Prof. Dr. Naci Görür: "Malatya Fayı Büyük Deprem Potansiyeline Sahip"
Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Doğanşehir’deki depremin Malatya Fay Zonu’na yakın bir bölgede gerçekleştiğine dikkat çekerek şu değerlendirmede bulundu:
“Gövdeli-Doğanşehir/Malatya’da 4.9 deprem; Çardak ile Malatya faylarının kesim bölgesinde ve Malatya Fay Zonu’na daha yakın. Malatya Fayı yavaş bir fay. Yeterince bilinmiyor ve çalışılmıyor. Büyük deprem üretme potansiyeli var. Maraş depremlerinden etkilenip stres yüklendiği kesin.”
Dr. Ramazan Demirtaş: "Hayali Korku Senaryolarına İtibar Etmeyin"
Deprem uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş ise depremin Çardak, Sürgü ve Malatya faylarının kesişim bölgesinde gerçekleştiğini belirtti. Demirtaş, depremin büyük bir tehlike arz etmediğini şu sözlerle dile getirdi:
“Deprem i) 6 Şubat 2023 (Mw=7.6) depremini üreten Çardak Fayı, ii) 1986’da M6.1 ve M5.8, 1544’te M>6.0 depremlerini üreten Sürgü Fayı ve iii) 3.5 milyon yıl önce aktivitesini kaybetmiş Malatya Fayı olmak üzere üç fayın kesişim bölgesinde meydana geldi. Bugünkü deprem bu pürüz noktasında 4.0 ila 5.0 aralığında değişen 122. artçı depremi oluşturmaktadır.
Akademik birileri bu deprem için ‘3.5 milyon yıldır deprem üretmeyen ölü Malatya Fayı harekete geçebilir ve M7.4 büyüklüğünde deprem üretebilir’ gibi açıklamalar yapabilir. Lütfen bu tür açıklamalara itibar etmeyin. Çünkü bu deprem sadece bu pürüz bölgesinde 3.0 ila 6.0 aralığında değişen 821. artçı depremi temsil etmektedir. Bu üçlü kesişim bölgesinde büyük deprem üretme riski çok çok düşük olup, 7.0 ve üzeri hayali korku depremi üretenlere itibar etmeyin. Bu tür kişiler farklı amaçlarını gerçekleştirmek için sahneye çıkarlar. Lütfen sorgulayın.”
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: "Bu Büyüklükteki Depremler Yıkıcı Değil"
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise depremin 6 Şubat 2023 depremleri sonrası meydana gelen artçı sarsıntılar zincirinin bir parçası olduğunu belirtti. Ercan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Malatya’daki M4.9’luk deprem artçıdır. Bu büyüklükteki depremler 200 km çaplı alanda yıkıcı olmayıp, 2028’e dek sürecektir.”
malatyagazete.com