Malatya’da 6 Şubat depreminde yıkılarak 31 kişinin ölümüne neden olan “Mezar Rezidansın” Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından 2019 yılında 42 daire üzerinden İmar Affından yararlandırılmasına karşın, bu işlemden yaklaşık 7 ay sonra aynı binanın 24 Ocak 2020 depreminde sonra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından ise 14 daire, 2 ticarethane üzerinden “Hasarsız raporu” verildiği ortaya çıktı. Yanıtlanması gereken soru şu; 2019 yılında 42 daire üzerinden İmar Affı başvurusunu kabul eden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, 24 Ocak 2020 depreminden sonra aynı binayı gidip kontrol ettiğinde neden 14 konut, 2 ticarethane üzerinden “hasarsız raporu” verildi? Binanın mezara çevrilmesine göz yuman ve katkı sunan kamu görevlileri hakkında hangi adli ve idari işlem yapıldı? O dönem bu işe aracılık eden ve o dönemki çevre müdürünü sürekli koruyup kollayan milletvekili var mı?
42 daireye çevrildikten sonra 14 daire olarak hasar tespiti yapmışlar
Malatya’da 6 Şubat'taki ilk depremde çöken ve 31 kişinin enkaz altında kalarak hayatını kaybettiği, bilirkişi tarafından yapılan incelemelerde; projesi, yapımı, ruhsatlandırması, yapılan değişiklikleri ölümcül skandallar dizisi oluşturan ve bunların sonunda 'mezar bina' olarak ortaya çıkmasına rağmen imar barışından yararlandırılarak 'yasallaştırıldığı' saptanan Trend Garden Rezidans binasının imar affından 42 daire olarak yararlandırılmasına 2019’da onay veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından aynı binaya 24 Ocak 2020 depreminde kontrol edildiğinde 14 konut, 2 ticarethane üzerinden “Hasarsız raporu” verildiği ortaya çıktı. Son skandal mahkemeye dosyasına giren yeni belgelerle ortaya çıktı.
13 sanık tutuksuz yargılanıyor
Turgut Özal Bulvarı üzerinde Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin karşısında yer alan Trend Garden Rezidansın deremde yıkılması ile ilgili 13 sanığın yargılandığı dava Malatya 1.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Şimdiye kadar 2 duruşması yapılan ve tutuklu bulunmayan dava dosyasında İnşaat Mühendisi Aysun Demir, Müteahhit Bahattin Doğan, Proje Müellifi İnşaat Mühendisi Bülent Yeroğlu, İnşaat Teknikeri Eser Çakır, İnşaat Mühendisi Filiz Taş, Müteahhit Mehmet Selim Doğan, İnşaat Mühendisi Mehmet Gündüz, Mimar Mustafa Tevfik Arpacı ve Mimar Yasemin Yazıcı'nın “Taksirle Ölüme ve Yaralanmaya Neden Olma”, Bina Ortağı Engin Aslan, Bina Ortağı Erkan Adaşlık, Bina Ortağı Özkan Gülfırat ve Bina Ortağı Sefa Gülfırat'ın ise, “Taksirle Ölüme ve Yaralanmaya Neden Olma, Resmi Belgenin Düzenlenmesinde Yalan Beyan” suçundan cezalandırılmaları talebi ile yargılanıyorlar. Sanık Özkan Gülfırat ise yurtdışında firarda bulunuyor.
1997 yılında ilk projeyi onaylayan, aynı zamanda müteahhit Bahattin Doğan'ın damadı olan, dönemin Malatya Belediyesi İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mimar Mustafa Bingöl, İmar Müdürü Mühendis Duran Özdemir, İmar Müdürlüğünde görevli Mühendis Alper Yiğit ile tespit edilecek diğer personel açısından soruşturmanın mevcut dosyadan ayrılarak farklı bir dosyada soruşturma konusu olduğu da iddianamede yer almıştı. Bu belediye görevlileri hakkında şu ana kadar ne tür bir işlem yapıldığı yolunda bir bilgi mevcut değil.
“İmar Affı kapsamında değilken, İmar Affına alınmasına göz yumuldu”
Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlattırılan Bilirkişi Raporu’nda, her katında 2 daire varken 6 daireye dönüştürülen ve 12 dairelik binanın 42 dairelik rezidans yapıldığı ve son imar yasasının kapsamında olmadığı halde İmar Barışından faydalanıldığı, buna göre; o dönemdeki yürürlükte olan İmar Barışı kapsamının 31 Aralık 2017 tarihinden önceki ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılan yapıları kapsadığı halde rezidansın ise 2019 yılından sonra 42 daireye çıkartılarak imar barışından yararlandırıldığı ortaya çıkmıştı.
2019’da, yasa kapsamında olmadığı halde imar affından yararlandırılarak kayıtlara 42 daire olarak girildi
1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın İddianamesinde 12 dairenin 42 daireye dönüşümü şu şekilde aktarılıyor:
“Soruşturma konusu binanın bilirkişi raporundan da anlaşılacağı üzere Bodrum+7 kat olmak üzere 12 bağımsız bölümden oluştuğu, binanın teras katında ise 2 dairenin bulunduğu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden gelen cevap yazısından ise şüpheli Mehmet Selim Doğan (Binayı yapan müteahhit Bahattin Doğan’ın oğlu) tarafından imar barışından yararlanmak için 39 adet başvuru sonrasında 39 tane bağımsız bölüm için ayrı ayrı yapı kayıt belgesi alındığı, şüpheli Erkan Adaşlık tarafından imar barışından yararlanmak için 3 bakımsız bölüm için ayrı ayrı yapı kayıt belgesinin alındığı, şüpheli Erkan Adaşlık’ın üzerine bir daire olduğu değerlendirildiğinde şüphelilerin her bir bağımsız bölümün 3 adet bağımsız bölüme ayrılması için başvuru yaptıklarının anlaşılacağı, netice olarak toplamda 14 bağımsız bölümden oluşan binanın 42 bağımsız bölüme dönüştürülmesi için imar barışına başvurduklarının anlaşıldığı, imar barışına başvuru tarihlerinin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden gelen cevap yazısından 14/06/2019 olduğunun görüldüğü, şüpheli Erkan Adaşlık’ın alınan ifadesinden anlaşılacağı üzere imar barışından yararlanmak için yapmış olduğu başvuruyu Sefa Gülfırat'ın yönlendirmesiyle yaptığı, başvuru işlemi yapıldıktan sonra söz konusu binadaki şüpheli Erkan Adaşlık’a ait bağımsız bir adet bağımsız bölümün 30/12/2019 tarihinde Trend Yurt İşletmeciliği Turizm Yatırım San Ltd. Şti ' ne tapudan devrinin yapıldığı, söz konusu binaya ait diğer bağımsız bölümlerin ise 30/12/2019 tarihinde Trend Yurt İşletmeciliği Turizm Yatırım San Ltd. Şti 'ne tapudan devrinin yapıldığı, anlaşılacağı üzere şüpheliler Mehmet Selim Doğan ve Erkan Adaşlık tarafından kendi adlarına bulunan bağımsız her bağımsız bölümün 3 ayrı bağımsız bölüme dönüştürülmesi için imar barışı başvurusunda bulunduktan sonra Trend Yurt İşletmeciliği Turizm Yatırım San Ltd. Şti 'ne tapudan devrini yaptıklarının anlaşıldığı, …”
Binayı 42 daireye çeviren o kurum, meğer yerinde yaptığı incelemede 14 daireli görünce müdahale etmemiş
Trend Garden Rezidans davasının görüldüğü Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosyaya yeni bir belge girdi. Mahkemenin talebi üzerine Malatya Vali Yardımcısı Abdulselam Bıçak imzası ile gönderilen 3 Kasım 2023 tarihli yazıda, “İlimiz, Yeşilyurt İlçesi Özalper Mahallesi, Turgut Özal Bulvarı No: 13 adresinde yer alan Trend Garden Rezidans Apartmanına ait 2020 Elazığ Depremi hasar tespit sonucu ile bina içi ve bina dışı tüm görüntülerin dava dosyasına gönderilmesi ilgili müzakereniz ile talimatlandırılmıştır. Bahse konu adreste yer alan Trend Garden Rezidans Apartmanı hakkında mezkur deprem nedeniyle “YBGH6 – Hasarsız” olarak yapılan hasar tespitine dair kayıtlar yazımız ekinde gönderilmiştir” deniliyor.
Valiliğin yazı ekinde yer alan 24 Ocak 2020 tarihli depremden sonra düzenlenen Hasar Tespit Raporunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarağından yapılan incelemede bina 14 daire 2 ticarethane olmak üzere 16 ayrı bağımsız bölümden oluştuğu görülüyor.
Cevap bekleyen sorular
Cumhuriyet Başsavcılığının iddianamesinde, “toplamda 14 bağımsız bölümden oluşan binanın 42 bağımsız bölüme dönüştürülmesi için imar barışına başvurduklarının anlaşıldığı, imar barışına başvuru tarihlerinin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden gelen cevap yazısından 14/06/2019 olduğunun görüldüğü, şüpheli Erkan Adaşlık’ın alınan ifadesinden anlaşılacağı üzere imar barışından yararlanmak için yapmış olduğu başvuruyu Sefa Gülfırat'ın yönlendirmesiyle yaptığı, başvuru işlemi yapıldıktan sonra söz konusu binadaki şüpheli Erkan Adaşlık’a ait bağımsız bir adet bağımsız bölümün 30/12/2019 tarihinde Trend Yurt İşletmeciliği Turizm Yatırım San Ltd. Şti ' ne tapudan devrinin yapıldığı, söz konusu binaya ait diğer bağımsız bölümlerin ise 30/12/2019 tarihinde Trend Yurt İşletmeciliği Turizm Yatırım San Ltd. Şti 'ne tapudan devrinin yapıldığı, …” bilgileri yer alıyor.
-Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne 42 daire olarak İmar Barışına başvurulmasından yaklaşık 7 ay, 42 daire olarak tapuya kaydettirildikten 25 gün sonra yaşanan 24 Ocak 2020 Elazığ depreminden sonra “14 daire 2 ticarethane olmak üzere 16 ayrı bağımsız bölümden oluştuğu” şeklinde hasarsız rapor verilirken, o binanın 42 daireye dönüştürülmesine neden engel olunmadı?
-24 Ocak Elazığ Depreminden yaklaşık 7 ay önce imar affından yaralanmak için 42 daire gösterildiği ve kayıtlara ve tapuya bu şekilde işlendiği halde, yerinde yapılan incelemede 14 daireli çıkınca neden müdahale edilmedi ve binadaki bakım ve onarım engellenmedi?
-Rezidans binası İmar Affı kapsamında olmadığı halde İmar Affı kapsamına alan kamu görevlileri hakkında bir işlem yapıldı mı?
-42 daireli diye imar affı kapsamına alınan binayı yerinde yaptıkları incelemede 14 daireli görünce işlem yapmayan kurum personeli hakkında işlem yapılacak mı?
-24 Ocak 2020 Elazığ depremi sonrasında rezidans binası için hazırlanan rapor ekindeki fotoğraflarda binanın cam ve pençelerinin sökülerek onarıma alındığı görülüyor. Bu konu rapora eklendi mi?
-Malatya Valiliği sorumlular hakkında hangi işlemi yaptı?
- O dönemin Çevre ve Şehircilik İl Müdürünü sürekli koruyup kollayan milletvekili var mı?
31 insan bu binanın enkazında öldü
Trend Garden Rezidansın enkazı altında hayatını kaybeden isimler şöyle belirlenmişti:
Ayşenur Gülşen (26), İbrahim Kurt (43), Ahmet Topal (81), Yeni Malatyaspor Kalecisi Ahmet Eyüp Türkaslan (30), Angel Pesevski (65), Busenur Umancaoğlu (27), Duran Fındık (58), Ebru Fındık (28), Ege Okant (28), Erhan Baltacı (41), Fatma Kaya (35), Feray Kanışlı (55), Gülçin Koca (21), Muhammed Eren Görgülü (7), Muhammet Ziya Baltacı (4), Nazan Tuşak (30), Nusret Ayaz (39), Pakize Uzun (48), Rahime Taş Bulut (47), Saadet İlçin (29), Salih Abdulhamit Görgülü (5), Serpil Fındık (54), Süleyman Baltacı (36), Sümeye Kanışlı (28), Şadiye Karaman (64), Şiyar Akmeşe (17), Şükran Görgülü (13), Tevfik Bulut (55), Ulfaz Gürbüz (68), Bina Ortağı Ünal Aslan (46) ve kimliği halen tespit edilemeyen 1 kadın.
Binanın enkazından Onur Gençer, Serhat Özdemir, Serkan Oğuzhan ve Meryem Gürbüz adlı vatandaşlar da yaralı olarak kurtarılmıştı.
malatyahaber.com- malatyayenises.com