Reklam

Akçadağ, Darende ve Kuluncak'ta 6 Bölge SİT Alanı Oldu

Akçadağ, Darende ve Kuluncak'ta 6 Bölge SİT Alanı Oldu
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından Malatya’da 6 ayrı bölgedeki tarihi eser niteliği taşıyan bölge yapılaşmaya ve değişime izin verilmeden, olduğu gibi korunması için SİT alanı olarak ilan edildi.

Akçadağ’da 3 bölge, Kuluncak’ta 1 nokta ve Darende’de ise 2 tarih bölge kültür varlığı özelliği gösterdiğinden Sit alanı olarak kararlaştırıldı. 

Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğü giren Malatya ile ilgili 6 kurul kararı şu şekilde:

-Akçadağ İlçesi, Karanlıkdere Mahallesinde tespit edilen Sultansuyu Arkeolojik Yerleşimi 1. derece arkeolojik sit olarak tescil edilmesine ve sit fişinin onaylanması kararlaştırıldı. 

-Akçadağ İlçesi, Kırıkhan Mahallesive Yeşilyurt İlçesi, Karahan Mahallesi sınırlarında kalan  Örentepesi Höyük'ün I. derece arkeolojik sit olarak tescil edilmesine, sit fişinin onaylanmasına karar veridi. 

-Akçadağ İlçesi, Resuluşağı Mahallesinde Ören Kaya Mezarı’nın 1. derece arkeolojik sit olarak tescil edilmesine ve sit fişinin onaylanmasına karar verildi.

-Kuluncak İlçesi, Kızılmağara Mahallesinde tespit edilen Yıldızkale Yerleşimi’nin 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesi ve sit fişinin onaylanması kararlaştırıldı. 

-Darende İlçesi, Yeniköy Mahallesinde tespit edilen Dumdumu Kaya 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildi ve sit fişi onaylandı. 

- Darende İlçesi, Yeniköy Mahallesinde  tespit edilen Dumdumu Kaya Mezarı 1.derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine ve  sit fişinin onaylanmasına karar verildi. 

Kurul kararlarında şu hususlar belirtildi:

“1-Korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanlarıdır. 

2-Kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilmez, imar planlarında aynen korunacak sit alanı olarak belirlenir, bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılamaz. 

3-Resmi ve özel kuruluşlarca zoruniu durumlarda yapılacak alt yapı uygulamaları; müze müdürlüğünün ve varsa kazı başkanının görüşüyle kurulumuzda değerlendirilir. 

4-Yeni tarımsal alanlar açılmaz, yalnızca sınırlı mevsimlik tarımsal faaliyetler yapılabilir ve kurulumuzca uygun görülmesi halinde seracılığa devam edilebilir. 

5-Ağaçlandırmaya gidilemez, yalnızca mevcut ağaçlardan ürün alınabilir, ağaçların rutin bakımları yapılabilir. 

6-Taş, toprak, kum vo. alınamaz, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocaklar açılamaz, toprak, curuf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülmesine izin verilemez. 

7-Bu alanlar içerisinde yer alan ören yerlerinde gezi yolu düzenlemesi, meydan tanzimi, açık otopark, WC, bilet gişesi, bekçi kulübesi gibi üniteler Kurulumuzda izin alınarak yapılabilir. 

8-Parsellerde kültür varlığının mahiyetine tesir etmeyecek şekilde Kurulumuzdan izin almak koşuluyla birleştirme (tevhit) ve ayırma (ifraz) yapılabilir.”

malatyayenises.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.