Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, 30 Kasım 2023 tarihinde sona erecek olan mücbir sebep halinin mutlaka uzatılması gerektiğini bildirerek, “Asrın felaketi deniliyor, ancak böylesine bir duruma 9 ay ömür biçmek izah edilebilecek bir durum değildir. Bu kadar sorun ve sıkıntı varken, mücbir sebep halinin 9 ay ile sınırlandırılmasının akıl ve mantıklı bir izahı olamaz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan mücbir sebep halinin 1 yıl uzatılmasını talep ediyoruz.” Dedi.
MESOB Başkanı Şevket Keskin yaptığı yazılı açıklama da, , mücbir sebep halinin mutlaka 1 yıl uzatılması gerektiğini bildirdi.
Keskin’in basın açıklaması şu şekilde; “6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde en çok hasar oluşturduğu şehir Malatya’dır. Malatya yıkılmış değil, çökmüş bir şehirdir.
Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından deprem bölgesi için 06 Şubat- 30 Kasım 2023 tarihlerini kapsayan dönemin mücbir sebep hali olarak ilan edilmesine ilişkin süre bu ay sonu sona ermektedir.
Malatya’da depremden dolayı 20 bini aşkın esnafımız işyerini kaybetti ve 9 aydan beri ayakta kalma mücadelesini veriyor. 9 aydır halen konteyner bekleyen yaklaşık 3 bin esnafımız bulunuyor. Halen sorunlar çözülemediği için ticari faaliyete başlayamamış olan binlerce esnafımız bulunmakta. Kolay değil, çökmüş bir şehirde ayakta nefes almaya, hayatta kalmaya çalışıyoruz.
Asrın felaketi deniliyor, ancak böylesine bir duruma 9 ay ömür biçmek izah edilebilecek bir durum değildir. Van depremin de 5 yıl Mücbir Sebep Hali verilirken, asrın felaketine 9 ay ömür biçmek akıl tutulmasıdır. Bu kadar sorun ve sıkıntı varken, mücbir sebep halinin 9 ay ile sınırlandırılmasının akıl ve mantıklı bir izahı olamaz.
30 Kasım 2023 tarihinde sona erecek olan mücbir sebep halinin uzatılmaması özelliklede Malatya’daki küçük esnaf için yeni deprem etkisi yaratacaktır. Böylesi bir durum sarılmayı bekleyen yaraları kangrene çevirecektir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan mücbir sebep halinin 1 yıl uzatılmasını talep ediyoruz.
İnsanların evine ekmek götürmekte zorlandığı, barınma problemlerinin halen çözüm bulmadığı, ticari hayatın tam olarak başlayamadığı bir ortam da vergi işlemlerinin vatandaşa bir yük olarak yüklenmesini doğru değildir.
Biz yeni vergi yükleri ile karşılaşmak yerine mücbir sebep dönemine ilişkin beyanname damga vergileri başta olmak üzere; Deprem bölgesinde bulunan esnaf ve sanatkarın vergi borçları, elektrik ve doğalgaz borçları silinmeli. Esnafların en az 2 yıl süreyle Bağ-Kur primleri devletimiz tarafından karşılanmalı. Deprem bölgesindeki ağır ve orta hasar raporları dikkate alınmadan mağdur olan tüm esnaf ve sanatkarımıza kısa çalışma ödeneği verilmeli, Depremde işyeri yıkılan, depremden dolayı iş yapamaz hale gelen, ticari hayata başlayamayan esnafa 2 yıl boyunca asgari ücret oranında maaş desteği sağlanmalı, Esnafın ve yanında çalışanların maaşları ve SGK primleri en az 2 yıl devlet tarafından karşılanmalı, KOBİ’lere verilen krediler nasıl silindiyse aynısı zarar gören esnaflar içinde geçerli olmalı esnaf kredi kefalet borçları silinmeli. Çökmüş bir şehirde esnafın ayağa kalkabilmesi için hükümetimizin, devletimizin destek ve katkısı hayati öneme sahiptir.
Mücbir sebep halinin en az 1 yıl süreyle uzatılmasını Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Hazine ve Maliye Bakanlığımızdan talep ediyoruz.”