Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü (MASKİ) Mehmet Mert, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan’ın talimatı üzerine şehir merkezindeki yer altı suları için biz proje çalışmalarını yapıyoruz. Hüseyin Bey köprüsü denen Kışla Caddesinin başında, halen orada dereler var, Fuzuli, Kernek, Akpınar bölgesindeki yer altı sularının hepsini toplayacağız Ciritpınar bölgesinde. Babuktu, Kaynarca ve Çarmuzu bölgesinin sulanmasında kullanmayı hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.
Mert, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan’a, ‘Uygun görürseniz, 2023 yatırım programını bir kenara bırakalım, depreme yoğunlaşalım’ teklifini götürdüm. Başkanımız, ‘Hem yatırım programı devam edecek, hem depremin yaraları sarılacak. Siz sahada çalışın, ben size bütçe bulurum’ dedi. Biz şu anda 10. Ayı bitiriyoruz, deprem yaşayan bir şehir de biz MASKİ olarak 2023 yılı için verdiğimiz sözlerin yüzde 99’unu tamamladık” açıklamasını da kaydetti.
Kendisinin yerel seçimde aday olup olmayacağı ile ilgili bir soruya ise Mert, “Ben devlet memuruyum. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan inşallah devam eder. Ben siyasete çok yakın bir insan değilim. Biz Selahattin Başkanımızın ekibiyiz, o bizim büyüğümüz, ağabeyimiz. O nedenle başkanım ne derse o. Bu kadar açık ve net.” cevabını verdi.
MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, ERTV’de yayınlanan ve Eskimalatya’daki Atıksu Arıtma Tesisinde canlı yayınlanan Güne Bakış Programına konuk olarak Gazeteci Hülya Kaya’nın sorularını yanıtladı.
-“Gürkan göreve geldiğinde 1 tane arıtma tesisi vardı, şuanda tüm ilçelerimizde atık su arıtma tesisi var”
MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, “Selahattin Gürkan başkanım göreve başladığında Malatya’da bir tane atıksu arıtma tesisi vardı, şu anda Malatya’nın bütün ilçelerinde atıksu arıtma tesisi bulunuyor. Bunun ne kadar değerli olduğunu anlatmaya gerek var mı? Malatya Atıksu Arıtma Tesisi, şu anda kokusuz bir ortamda faaliyet gösteriyor. Malatya Atıksu Arıtma Tesisine, Selahattin Gürkan Başkanımız göreve gelene kadar yatırım yapılmamıştı. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan, her ilçeye ve her kapanan beldeye arıtma tesisi yapacaksınız. Bundan sonra hiçbir deremize hiçbir şekilde atıksu akmayacak’ talimatını verdi. İlçelerimizde atıksu arıtma tesisleri çalışıyor. Malatya Atıksu Arıtma Tesisine hiçbir şekilde yatırım yapılmamıştı ve artık sona doğru yaklaşılıyordu. Burayı 150 milyon TL bedelle, bugünkü bütçeyle belki 250 milyon TL bir projeyle yenileme çalışmalarına başladık, çalışmalarımız halen devam ediyor. Depreminde verdiği zararlar vardı. Malatya Atıksu Arıtma Tesisi, tamamen yeniden bir tesis şeklinde yapılıyor. İleri Biyolojik Artıma Tesisi o kadar önemli ki, günlük 150 bin metreküp atık su buraya akıyor, buradan arıtılarak temiz bir şekilde Karakaya Baraj Gölüne veriyoruz. Bu tesis bir 20-30 yıl daha Malatya’ya hizmet verecektir. Bu tesis şu anda aynı zamanda ilçelerimizdeki atık su arıtma tesisleri içinde bir eğitim merkezi oldu. Burada personelimizi eğiterek ilçelerdeki atık su arıtma tesislerine gönderiyoruz. Şu anda bazı ilçelerimizde atık su arıtma tesisleri tamamlandı, bazılarında ise bitme noktasına geldi. Selahattin Gürkan öncesinde hiçbir ilçemizde atıksu arıtma tesisi yoktu. Biz bunu anlatınca insanlarımız Selahattin Gürkan başkanımızı farklı yorumluyorlar. Deprem döneminde Eskimalatya’da Selahattin Gürkan başkanın buraya yüksek kat vermediğini, tarım arazilerini imara açmadığını daha net bir şekilde gördük. Ben memuriyetimde 33. yılımı dolduruyorum, tüm başkanlarımızdan Allah razı olsun. Ama meselelere farklı bakmayı, farklı yorumlamayı Selahattin Gürkan başkanımızda gördük. Başka bir vizyonu var. Selahattin Gürkan ile çalışmak çok zor, 24 saat belediyecilik yapıyor. Belediyecilik her insanın kaldırabileceği bir yük değil.” dedi.
-“2023 yılı yatırımları durmayacak, depreminde yaraları sarılacak talimatını verdi, biz sözlerimizin yüzde 99’unu gerçekleştirdik”
MASKİ Genel Müdürü Mert şunları söyledi, “Depremde Malatya’nın alt yapısı büyük bir hasar gördü. İlçelere ve beldelere büyük oranda bir nüfus yoğunluğu oluştu, oralarda da yeni yapı ihtiyacı ortaya çıktı. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan’a, ‘Uygun görürseniz, 2023 yatırım programını bir kenara bırakalım, depreme yoğunlaşalım’ teklifini götürdüm. Başkanımız, ‘Hem yatırım programı devam edecek, hem depremin yaraları sarılacak. Siz sahada çalışın, ben size bütçe bulurum’ dedi. Biz şu anda 10. Ayı bitiriyoruz, deprem yaşayan bir şehir de biz MASKİ olarak 2023 yılı için verdiğimiz sözlerin yüzde 99’unu tamamladık. Çok önemli bir şeyden bahsediyorum. Fiyatların 3-4’e katlandığı, müteahhitlerin ve işçilerin bulunamadığı bir dönem de yatırım gerçekleştirdik. Sadece depo konusunda bazı sıkıntılar oldu, onu da prefabrik olarak çözüyoruz. Bunun da sebebi ihalelere müteahhitler piyasadaki yüksek fiyatlardan dolayı girmedi. Ama biz de sorunu prefabrik depolarla çözüyoruz ve birim fiyatları bizim fiyatlara daha yakın oldu. Büyükşehir bünyesinde başkanımızın girişimleri ile 2 tane beton santrali kuruldu. Bu bizim de yatırımlarımızı da piyasadaki fiyatlara göre daha da arttıracaktır. Çünkü deprem olmayan illere göre bir fiyat belirlendi. Selahattin Gürkan başkanımız, depremden önce yeni bir ekmek fabrikası ve yemek fabrikasına yatırım yapınca, ne olacak deniliyordu? Ama deprem olunca büyük oranda eksiklik giderildi.”
-“Biz kaynak suyuna arıtma etsisi kuracak kadar hain değiliz. Anlamayanlar art niyetli oldukları için anlamadılar”
Deprem sürecindeki içme suyu alt yapısı ile ilgili olarak da konuşan MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, “Deprem sürecinde bize içme suyuna arıtma tesisi kurulmadığı için sabah, akşam bize hakaret edildi. Kaynak suyuna arıtma tesisi yapılmaz. Dünyanın ve Türkiye’nin bu konuda bilinen en iyi hocaları, ‘İçme suyuna toprak karışmış, bekleyeceksiniz’ dedi. Tüm alt yapı gitmiş, yer yerinde oynamış, bu konuda Allah’a şükür en kısa sürede biz içme suyunu bulanıkta olsa kullanma amaçlı olarak yeniden şebekeye verebildik. O dönem her gün artçı deprem oluyordu. Yıkımlar başlayınca biz hızlı bir şekilde körlemeye gittik. Yıkılacak olan bina ile ana hattın bağlantısını kestik. Şu ana kadar 46 bin binanın körlemesini yaptık. Şu anda halen geceleri kayıp kaçak içme suyu için dinleme yapıyoruz. Şu anda en büyük sıkıntımız yıkımlar esnasında içme suyu borusunun patlaması değil, içine malzeme kaçmasıdır. Yıkımların büyükşehir ile ilgilisi yoktur. Biz kaynak suyuna arıtma etsisi kuracak kadar hain değiliz. Anlamayanlar art niyetli oldukları için anlamadılar.” İfadelerini kaydetti.
Mert, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan, çok ciddi bir bütçe kaynağı sağladı, O para geldiği zaman, biz Malatya’da bütün alt yapı boru ve şebekelerini komple değiştireceğiz. O bütçe konusunu sayın başkanımız kendileri uygun zamanda kamuoyu ile paylaşacaktır.” dedi.
-Yer altı suları nasıl kullanılacak?
Şehir merkezindeki yer altı sularının toplanılması ve kullanılmasına yönelik olarak da açıklama da bulunan MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan’ın talimatı üzerine şehir merkezindeki yer altı suları için biz proje çalışmalarını yapıyoruz. Hüseyin Bey köprüsü denen Kışla Caddesinin başında, halen orada dereler var, Fuzuli, Kernek, Akpınar bölgesindeki yer altı sularının hepsini toplayacağız Ciritpınar bölgesinde. Babuktu, Kaynarca ve Çarmuzu bölgesinin sulanmasında kullanmayı hedefliyoruz. Biz çalışmaya çarşı inşaatına başlayan firmalar ile birlikte başlayacağız. Mesela bakırcılar Çarşısındaki suyu biz aldık.” İfadelerini kaydetti.
-Taşkın su konusunda hangi çalışmalar var?
Şehir merkezindeki taşkın su çalışmaları ile ilgili olarak da konuşan Mert, “Karagöz deresi, Şentepe ve İnderesi ile ilgili olarak Devlet Su İşleri tarafından bir çalışma yürütülüyor. Konu geçtiğimiz hafta Malatya’ya gelen Sayın Tarım ve Orman Bakanımıza Büyükşehir Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan tarafından bir kez daha aktarıldı. Taşkın su konusu DSİ’in görevi. Biz şehrimize zarar gelmemesi için bu konunun takipçisiyiz. Selahattin Gürkan başkanımızın takibi sonucunda bu konuda önemli bir mesafe alındı.” ifadelerini kaydetti.
-İçme suyu konusunda yakında bir müjdesi verilecek
Mert, “Çok yakına Büyükşehir belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan içme suyu fiyatına ilişkin olarak bir müjde verecektir.” dedi.
Mert, Bostanbaşı ve Yakınca bölgesindeki lüks sitelerinin, Topsögüt’te geçmişte kapanmış olan belde belediyesinden dolayı yasa gereği su faturalarını o bölgeye yüzde 50 indirimli kesildiğini de anlattı.
Mert, “Malatya il merkezine ikinci atıksu arıtma tesisi, Selahattin Gürkan başkanımızın talimatı ile Batı bölgesine yapılacak. Şu anda projelendirme çalışmaları devam ediyor.” dedi.
-O soruya ne yanıt verdi?
31 Mart 2024 Yerel seçimlerinde isminin Yeşilyurt Belediyesi için geçmesi nedeniyle sorulan bir soruya ise MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert şu yanıtı verdi; “Ben devlet memuruyum. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan inşallah devam eder. Ben siyasete çok yakın bir insan değilim. Biz Selahattin Başkanımızın ekibiyiz, o bizim büyüğümüz, ağabeyimiz. O nedenle başkanım ne derse o. Bu kadar açık ve net. Bildiğin işi yapacaksın, doğru yapacaksın, yaptığın işte dua alacaksın, milletin gözüne bakabileceksin. Bu nedene nerede olduğunuz önemli değil, makamlar önemli değil. Bizim çizgimiz belli, ben devletçiyim.”