Malatya’nın tarih, basın, kültürel ve sosyal hafızasında önemli bir yere sahip olan Celal Yalvaç’ın adını taşıyan Celal Yalvaç, biyografi ve çalışmalarını içeren ve Araştırmacı-Yazar Nezir Kızılkaya tarafından hazırlanan “Malatya’ya Adanmış Bir Ömür; Celal Yalvaç” isimli kitabın imza günü düzenlendi.
Araştırmacı-yazar Nezir Kızılkaya tarafından, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Ana Bilim Dalında yüksek lisans tezi olarak çalışılan, Celal Yalvaç’ın hayatı ve çalışmaları vefatının ardından kitap olarak hazırlandı ve Malatya kültürüne kazandırıldı.
"Malatya’ya Adanmış Bir Ömür; Celal Yalvaç” kitabın galası ve imza günü a Deniz Kitapevi XL'da gerçekleştirirken imza gününe Yalvaç ailesi ile sevenleri, dostları, gazeteciler ve kitapseverler katıldı.
İmza günü öncesi sohbette Celal Yalvaç bir kez daha anıldı.
Araştırmacı – Yazar Nezir Kızılkaya, “Celal Yalvaç sıra dışı bir kişilikti. O’nu tanıdıktan sonra çok daha farklı düşündük, düşünmeye başladık. Celal Amcayı ben 50 yıldır tanıyorum, mahalle komşumuz. Celal Yalvaç ile ilgili olarak daha önce makale çalışmam olmuştu. Bir kongrede Malatyalı kısmetli bir şahsiyet olarak sunmuştum. Celal amca ile bu tür konuları çalışmak çok zor. Kendinden hiç bahsetmeyen, kendini hiç övmeyen, birisinin hayatını böyle yazmaya çalışmak hakikaten çok zor bir iş. Biraz böyle kendisini anlatan, yaptıklarını göstermeye çalışanlar gibi olmadı. Bilgileri neredeyse ağzından pense ile almaya çalıştık. Celal amcanın vefa etmeden önce tezin bitirilmiş olması çok hoşuna gitti. Tezi iki kez okuduğunu biliyorum. Çalışırken elinden gelen yardımı yaptı bana. Keyifli bir çalışma oldu. Bu çalışmadan sonda çok çok daha başka şeyler yapmayı planlıyorduk, am abana göre çok erken ayrıldı aramızdan. Allah gani gani rahmet eylesin." dedi.
Celal Yalvaç’ın oğlu ve malatyaheber.com yayıncısı Gazeteci İsmet Yalvaç, Celal Yalvaç’ın vefatından önce tezin bitirilmiş olmasından dolayı çok memnun olduğunu, ancak kitabın baskıya girmesini görmediğini belirterek, anma etkinliklerine katılan ve destek veren herkese aile adına teşekkür etti.
Celal Yalvaç’ın oğlu Gazeteci Bülent Yalvaç ise yayınlanan kitabın büyük bir zahmet ve emekle hazırlandığını gördüğünü belirterek, bundan sonraki süreçte ise Celal Yalvaç’ın mektupları ile ilgili konunun işlenebileceğini kaydetti.
İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı ve aynı zamanda “Malatya’ya Adanmış Bir Ömür; Celal Yalvaç” tezinin danışmanı Prof. Dr. Neslihan Durak, “Nezir Kızılkaya, Celal Yalvaç’ı hem tanıyor, hem de evladı gibiydi, hem de birlikte yaşayarak çok şeyi öğrenmişti. Hal böyle olunca tam bir isabet oldu bu tezin yapılmış olması. Tez akademide çok beğenildi. Celal Yalvaç’ın mektuplarını okuduğunuz zaman , o mektuplar sıradan insanlara yazılmış mektuplar değil. Şuanda Türkiye’ye rol model olan çok büyük mütevekkillerle, ilim camiasının çok kıymetli insanlarıyla yazışmaları var. Celal Yalvaç bu çalışmaları yaparken benim için en çok imrendiğim, en çok takdir ettiğim husus ise kendi içinde hiç kimse ile çatışmadan, evet kendine mahsus doğruları var, yanlış gördüğü şeyler var, ama bununla ilgili hiç kimse ile çatışmaya girmeden mesafeli bir şekilde işine odaklanmış. Bizim için aslında buradan çıkacak olan sonuç, böyle büyük bir bilgeyi bu şehir yetiştirmiş, ne kadar güzelki biz şanslıyız böyle bir bilge ile tanışmışız. Bize aslında örnek olması gerekiyor. Demekki, insan taşrada o zor şartlarda, aslında çok kolayda bir hayat yaşamamış, yani konforlu bir hayat içerisinde bu çalışmayı yapmamış, çok zor şartlarda, çoğu zaman kendinden fedakârlık yaparak, çocuklarından ve eşinden fedakârlıklar yaparak böyle bir çalışmayı yapmış. Bu sebeple de aslında eşine ve çocuklarına da teşekkür ediyoruz. Bu manada onu rahat bırakmışlar, eğer bu manada rahat olmasaydı bugün böyle büyük bir bilge ile ilgili bir kitap yazamazdık. Evet, bir tez çıktı ama muhtemeldir ki o Prof. Dr. Ahmet Kankal hocamın da ifade ettiği gibi aslında dokunduğu her konu tez olacak nitelikte. O mektuplar sadece bir kısmı. Biz tezi çok eleyerek, mevcut olan kitap belki de yüzde 10’u. Daha yazılabilecek çok şey var. Rahmet olsun. O’nu yetiştiren nesillere, ceddine de rahmet olsun böyle büyük bir evlat yetiştirmişler. Evlatlarının da gurur duyabilecekleri bir babaları var, ne mutlu onlara. Saygıyla muhabbetle selamlıyoruz, rahmet diliyoruz.” İfadelerini kaydetti.
-“Celal Yalvaç’ın 16 yaşında iken 1953’de hazırladığı ev ödevindeki kayısı yazısı çok kapsamlı”
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Murat Asma ise, “Benim rahmetli Celal Amca ile tanışmam 1998 yılında oldu. Tarımla, kayısı ile uğraşırken rahmetli Hayrettin Abacı, ‘Siz Celal Yalvaç’ı tanıyormusunuz?’ dedi. ‘Hayır’ demiştim. Turfanda İş Hanı’nda ziyaret ettiğimde benimle çok belge paylaşmıştı. Bana bir çok belgeyi verdi. Bende değerlendirdim. Kitap çıktığında kendisine götürdüğüm zaman, kullandığım belgeleri kaynak olarak göstermiştim, çok fazla önemsemiyordu kaynakta kendisine atıfla bulunup bulunulmamasını. Sadece değerlendirilmesinden dolayı teşekkür ediyordu. Ben olaya şöyle bakıyorum; Celal Amca görevi olmamasına rağmen gönülden gelen bir hareketle gönülden Malatya ile ilgili bir çok şeyi biriktirmiş, Tarımla ilgili biriktirmiş, tarihle ilgili biriktirmiş, ben onlardan faydalandım. Celal Amca, 1953 yılında, sanıyorum o zaman 16 yaşında, bugünkü Kayısı Araştırma Enstitüsüne gidiyor, orada okulda bir ev ödevi olarak bir ödev hazırlıyor. Ben kayısı ile ilgili çok araştırma yaptım, 16 yaşında bir öğrencinin çok detaylı, çok kapsamlı olarak bugün bile bize çok önemli bilgiler aktaran bir ödevi hazırlamış. Ben özellikle o ev ödevinin fotokopisini çekmiştim. O kadar güzel yazmışki, o kadar güzel yazmışki, inanın Malatya kayısı ile ilgili geçmişle ilgili bilgi yok, bana yol gösteren 1950’li yıllarda Celal Amca’nın hazırlamış olduğu o ev ödevinden faydalandım.” İfadelerini kaydetti.
Celal Yalvaç’ın kızı Bankacı Fazilet İlhan, “Nezir Kızılkaya’ya teşekkür ediyorum. Tezi babam rahmetli olmadan önce hazırlamıştı. Babam, vefat etmeden önce tez dosyası bayının ucundaydı. Tezin bitirilmiş olması babamın da çok hoşuna gitti.” Dedi.
Sohbetin ardından Araştırmacı-Yazar Nezir Kızılkaya, kitaplarını imzaladı.
Kitabın baskı masrafının Yalvaç ailesi tarafından karşılandığını belirten Kızılkaya, kitabın tüm gelirinin İnönü Üniversitesi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde Malatya tarihi konulu yüksek lisans yapan 2 yüksek lisans öğrencisine burs verileceğini belirtti. Kızılkaya, Celal Yalvaç’ın en sevdiği öğrencilerin tarih konusunda yüksek lisans yapan öğrenciler olduğunu belirterek, “Eğer yaşamış olsaydı çok mutlu olacaktı. Onun en mutlu olacağı şeyi yapıyoruz” dedi.
malatyagazete.com