Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından Malatya’da ihale ile satılan yerleri satın alanlara yer teslimi yapıldığı halde 13 arsanın ne tapuları veriliyor, ne de paraları iade ediliyor. Satışı yapan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığa karşın Orman İşletmesi'nin buraların 'Eylemli Orman' niteliğinde olduğu, bu nedenle satışın iptal edilmesi gerektiği yolundaki direnişi nedeniyle sorunun ortaya çıktığı belirtiliyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne gönderilen yazıdaki “Satılan 13 adet taşınmazın tapu kaydında her hangi bir şerh beyana rastlanılmaması sebebiyle satışlarının iptal edilmesi ve satıştan kaldırılması mümkün olmayıp, satışı yapılan taşınmazların” tapularını verilmesi talimatı da yerine getirilmedi.
Afet riskini azaltılması kapsamında 6 Şubat öncesi Malatya’da ikamet edenlere yönelik olarak satışı, 16 Kasım 2023 ile 4 Aralık 2023 tarihlerinde gerçekleştirildi. En yüksek fiyatı verenlerle sözleşmelerin imzalanmasının ardından yer teslimi de yapılan Yıldıztepe’nin arkasındaki 13 arsanın tapusu ise vatandaşlara verilemedi.
Tüm resmi iş ve işlemleri yerine getiren 13 arsanın hak sahibine, Battalgazi Belediyesinin kayıtlarında imarlı arsa olarak görünün 13 arsanın tapularının, arsaların bulunduğu alanın Orman vasfı taşıdığı gerekçesiyle verilmediği ortaya çıktı.
Onaylanan ihale üzerine Milli Emlak Müdürlüğüne giden vatandaşlara, Malatya Orman İşletme Müdürlüğünün ihaleden 1.5 ay sonra gönderdiği yazıda 13 arsanın Eylemli Orman niteliğinde olduğu gerekçesi gösterilerek topularının verilemediği öğrenilirken, ne satış iptal ediliyor ne de vatandaşların ödemiş olduğu paralar ve 45 -50 bin TL tutarında alınan hizmet bedelleri ödeniyor.
Orman İşletme Müdürlüğünün imarlı arsa olarak görünen arsaların orman vasfı taşıdığını gerekçe göstermesine karşın, aynı arsaların bitişiğinde bulunan ve özel mülkiyet olan arsalar konusunda ise her hangi bir işlem yapmadığı öğrenildi.
Bu arada, sorunun çözümü için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkan Vekili Oğuzhan Yaylacı imzası ile 23 Ocak 2024 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne gönderilen yazıda da şöyle denildi:
“Bakanlık Makamının 06/10/2023 tarihli ve .. sayılı Olur'ları ile anılan taşınmazların 6306 Sayılı Kanunun 6’ıncı maddesinin beşinci fıkrasının (e) bendi hükmü kapsamında satışlarının Açık Arttırmalı Satış yöntemi ile yapılması uygun görülmüştür.
Bahse Konu taşınmazların 161 ada 23,24,25 nolu parseller, 144 ada 23 parsel, 134 ada 30 parsel ve 144 ada 17 parsel nolu taşınmazlar 16.11.2023 tarihli müzayede de, 159 ada 15 parsel, 161 ada 26, 27 nolu parseller, 140 ade 15,16 nolu parseller, 144 ada 21, 22 nolu parseller ise 04 /12/2023 tarihli müzayedede satışı gerçekleştirilmiştir. Söz konusu taşınmazlarla ilgili olarak Malatya Orman İşletme Müdürlüğünün alının ilgi (b) yazı da; imara açılan sahaların Eylemli Orman niteliğinde olduğu, satışı yapılan var ise iptal edilmesi, henüz satışı yapılmayanların satış işlemlerinin durdurulması istenmiştir.
Bunun üzerine yapılan incelemede; başkanlığımıza tahsis edilen ve 6306 sayılı kanun kapsamında “Rezerv Yapı Alanı” olarak belirlenen ve satışı yapılan taşınmazların tapu vasıflarının arsa olduğu ve imarda konut alanı olarak ayrıldıkları belirlenmiş olup, ayrıca satılan 13 adet taşınmazın tapu kaydında her hangi bir şerh beyana rastlanılmaması sebebiyle satışlarının iptal edilmesi ve satıştan kaldırılması mümkün olmayıp, satışı yapılan taşınmazların verilen sürede ödeme yapan alıcıları adına tapu ferağ işlemlerinin ilgili (a) yazınıza istinaden Müdürlüğünüzce tamamlanması hususunda gereğini bilgilerinize rica ederim.”
malatyayenises.com
malatyagazete.com