Malatya'da da can ve mal kaybına yol açan Elazığ- Sivrice merkezli 24 Ocak 2020 tarihli 6.8 büyüklüğündeki depremde etkilendikleri iddia edilerek, Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yıkım listesine alınan, ancak usulsüz ve ihalesiz şekilde yıkılmak istenince dava ve soruşturma konusu yapılan okullarla ilgili olarak 1’i sözde gazeteci, 1’i müdür, 1’i müdür vekili, diğerleri de çeşitli görevlerde memur olmak üzere toplam 9 şüpheli hakkında dava açıldı.
Çevre ve Şehircilik Malatya İl Müdürlüğü ve Malatya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) yetkilileri ve bazı siyasilerle bağlantılı olduğu ileri sürülen ve kendisini ‘gazeteci-yazar’ olarak tanıtan birçok suçtan kaydı bulunan Ahmet Turan G. adlı şahıs vasıtasıyla, deprem sonrası hakkında yıkım kararı verilen okul yıkımlarının usulsüz bir şekilde ihale edilmesi iddiasıyla ilgili soruşturma sonucunda Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dönemin Çevre ve Şehircilik İl Müdürü ve YİKOB harcama yetkilisi Fikret O. (54), daha önce Hırsızlık ve Kamu Malına Zarar Verme suçundan 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına mahkum edilen sözde gazeteci Ahmet Turan G. (54), YİKOB Müdür Vekili N.S. (44), YİKOB Şefi A.Y. (39), dönemin YİKOB İhale Komisyonu Üyeleri E.D. (43), H.G. (64), K.A. (58), M.S. (45) ve Ş.Ş. (51) hakkında “Kamu Kurum veya Kuruluşlarının İhalesine Fesat Karıştırmak” suçlamasıyla Malatya 12. Asliye Ceza Mahkemesi’ne dava açıldı.
Mahkeme tarafından kabul edilen iddianameye göre; Malatya Cumhuriyet Başsavcılığına ulaşan şikayet dilekçesinde, 24 Ocak 2020 yılında yaşanan deprem sonrasında Milli Eğitim'e ait olup hasar gören okul ve binaların yapım, yıkım ve tadilat ihalelerinde usulsüzlükler yapıldığını bildirdiği, söz konusu iddia üzerine ilgili kurum nezdinde müfettiş görevlendirildiği ve yapılan inceleme sonucunda ilgili kamu görevlileri hakkında adli soruşturma yapılması gerektiğinin belirlendiği ve soruşturma işlemlerine başlanıldığı belirtildi.
Malatya Valiliğince yapılan ön inceleme sonucu verilen raporda; Battalgazi Kazım Karabekir İlkokulu, Yeşilyurt Konak Anadolu Lisesi, Akçadağ Kepez Çok Programlı Anadolu Lisesi’nin yıkım işlerinin ihalesiz olarak sözde gazeteci Ahmet Turan G.’ye verilmesi ile ilgili olarak “Cumhuriyet Başsavcılığımızca yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucu tanzim edilen 13.02.2023 tarihli bilirkişi raporunda; incelenen ihale evraklarına göre ihalelerin yetersiz ve eksik bilgi, belge ile yapıldığı, yıkım işlerinin önce en uygun ucuz fiyata açık teklif alma yöntemi ile, sonra da açık artırma yöntemi ile en iyi fiyata hafriyatın taşınması ve hurdaların satışı ihalesi şeklinde yapılması gerekirken bu usulün yerine getirilmediği, 2020 yılında meydana gelen depremden 45 ay sonra acil iş gerekçesi ile söz konusu ihalelerin yapıldığı ancak ihalede verilen iş bitirme sürelerinin 3 ay, 8 ay, 1 yıl gibi süreler olduğu, bu nedenle ihale usulünün işin yapısına, uygun olmadığı, yıkım işlerinin ihalelerinin iki aşamaları olarak yapılması gerekirken yapılmadığı ve hale uygun olmayan pazarlık usulü ile yapıldığı, tüm teknik işlerin koordine edicisi, yöneticisi, harcama yetkilisi konumunda olan YİKOB müdürü F.O. ihalelere davet edilen firmaların belirlenmesinde gerekli ve yeterli özeni göstermediği, düşük tenzilatlı ihale komisyon kararlarını onaylayarak kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılmamasına, idarenin maddi açıdan büyük bir külfete sokulmasına, ihaleleri alan firmaların ise haksız menfaat temin etmesine sebebiyet verdiği hususlarının tespit edildiği,…” şeklindeki bilgilere yer verildi.
İddianamede; sözde gazeteci şüpheli Ahmet Turan G.’nin ihale öncesi dönemin YİKOB ve aynı zamanda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Fikret O. ve diğer personelle arasındaki mesaj kayıtlarını savcılığa sunduğu belirtilerek, bu sözde gazetecinin ihale öncesinde YİKOB Müdürülüğü görevini de üstlenmiş olan Çevre Şehircilik İl Müdürü Fikret O. ve YİKOB Personeli A.Y. ile görüştüğünü ve bu şahısların kendisine 3 okulun yıkım işi ihalesini vereceklerini söylediklerini, usulsüz işlem yapmadığını, mesaj kayıtlarının incelenmesinde de taraflar arasında ihale öncesinde görüşme yapıldığı hususunun doğrulandığı kaydedildi.
İddianamede; Çevre ve Şehircilik Eski İl Müdürü ve YİKOB harcama yetkilisi Fikret O.,’nun Arapgir Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nin yıkımına ilişkin ihaleyle ilgili olarak ihaleye geçerli bir teklif sunmayan firmanın ihale dışı bırakılarak ihalenin iptal edilmesine karar verilmesi gerekirken ihaleyi onaylamak ve sözleşmeyi imzalamak suretiyle, Battalgazi Kazım Karabekir İlkokulu, Yeşilyurt Konak Anadolu Lisesi, Akçadağ Kepez Çok Programlı Anadolu Lisesi’nin yıkım işlerinin ihalesi öncesi ihaleye katılacak şahıslardan biri olan şüpheli Ahmet Turan G.’ye ihaleye katılacak diğer şahısların bilgilerini vermek ve ihaleleri Ahmet Turan G.’ye vereceğine dair anlaşma yapmak suretiyle üzerine atılı ihaleye fesat karıştırmak suçunu zincirleme şekilde işlediği ileri sürüldü.
İddianamede olayın gerçekleştiği dönemde YİKOB Müdür Vekili olan N.S. ile yine suç tarihinde ihale komisyonu üyesi olan YİKOB Personeli A.Y., E.D., H.G., K.A., M.S. ve Ş.Ş. hakkında ise Arapgir Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nin yıkımına ilişkin ihaleyle ilgili olarak ihaleye geçerli bir teklif sunmayan firmanın ihale dışı bırakılarak ihalenin iptal edilmesine karar verilmesi gerekirken ihaleyi onaylamak suretiyle ihaleye fesat karıştırmak suçunu işlediği ileri sürüldü.
İddianamede dönemin YİKOB Şefi A.Y., YİKOB Müdürü ve harcama yetkilisi Fikret O. ile birlikte hareket ederek Battalgazi Kazım Karabekir İlkokulu, Yeşilyurt Konak Anadolu Lisesi, Akçadağ Kepez Çok Programlı Anadolu Lisesi’nin yıkım işlerinin ihalesi öncesi ihaleye katılacak şahıslardan biri olan şüpheli Ahmet Turan G’ye ihaleye katılacak diğer şahısların bilgilerini vermek ve ihaleleri bu şahsa vereceğine dair anlaşma yapmak suretiyle ihaleye fesat karıştırmak suçunu işlediği ileri sürüldü.
Sözde gazeteci sanık Ahmet Turan G. hakkında ise iddianamede, Battalgazi Kazım Karabekir İlkokulu, Yeşilyurt Konak Anadolu Lisesi, Akçadağ Kepez Çok Programlı Anadolu Lisesi’nin yıkım işlerinin ihalesi öncesi ihalenin hileli şekilde kendisine verilmesine dair şüpheliler F.O. ve A.Y. ile anlaşma yapmak suretiyle üzerine ihaleye fesat karıştırmak suçunu işlediği kaydedildi.
İddianamede 9 sanığa “Kamu Kurum veya Kuruluşlarının İhalesine Fesat Karıştırmak” suçundan ceza verilmesi talep edildi.
-SÖZDE GAZETECİ DAHA ÖNCE DE HIRSIZLIK VE KAMU MALINA ZARAR VERME SUÇUNDAN HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILMIŞTI..
Elazığ- Sivrice merkezli 24 Ocak 2020 tarihli 6.8 büyüklüğündeki depremde etkilendikleri iddia edilerek, Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yıkım listesine alınan, ancak usulsüz ve ihalesiz şekilde yıkılmak istenince dava ve soruşturma konusu yapılan okullarla ilgili ilk dava 2 yıl önce sonuçlanmış ve davanın sanığı Ahmet Turan G. Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesi'nce 9 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Malatya'da, 24 Ocak 2020'deki depremden hasar gören okul binalarının yanı sıra yıkılacak binalarla ilgili skandal, Akçadağ'a bağlı Kürecik- Kepez'deki bir skandalla ortaya çıkmıştı. Kürecik- Kepez'de depremden hasar gören Çok Programlı Lise binasında, bazı şahısların, okul yöneticileri ve muhtardan habersiz söküme başlamaları, tepki üzerine “Okulun yıkım ihalesini bana verecekler. Yağmur yaş gelmeden sökümümüzü yapalım” yanıtını verdikleri yolunda jandarmaya yapılan şikayetin ardından, bu işi yapan Ahmet Turan G. adlı şahıs, yakalanarak gözaltına alınmış, daha sonra tutuklanmış, bu durum yıkımlarla ilgili soruşturmaları başlatmıştı.
Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, bir süre sonra tahliye edilen Ahmet Turan G. adlı sanık, hırsızlık ve kamu malına zarar verme suçlarından cezalandırılmış, Ahmet Turan G.'e kamu malına zarar verme suçundan 2 yıl 1 ay, hırsızlık suçundan ise 7 yıl 3 ay 15 gün olmak üzere toplam 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verilmişti.
Dava dosyası, temyiz edilmesi nedeniyle görüşülmek üzere halen Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’nde bulunuyor.