Deprem sonrası Malatya'da kültür ve sosyal yaşamı canlandırma hedefiyle Deniz Kitabevi XL kapılarını açtı. Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Özdemir, önemli açıklamalarda bulundu. Özdemir, yeni yatırımlarla Malatya'yı bir kültür merkezi yapma vizyonunu anlatırken, yazar etkinliklerine gösterilen yoğun ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Malatya Haberleri
Malatya'nın kültür ve sosyal yaşamı, 6 Şubat depremlerinin ardından derin bir yara aldı. Binaların yeniden inşası ve şehirdeki fiziksel toparlanma süreci devam ederken, kent sakinlerinin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına yönelik önemli bir adım atıldı. Deniz Kitabevleri Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Özdemir, "Malatya'nın kültür ve sosyal yaşamı depremden sonra düşüşe geçti. Yaşamış olduğumuz süreç elbette ki kolay değil. Binalarımız inşa ediliyor, yollarımız yeniden yapılıyor. Ama insanlarımızın inşası ve ihyası için özel kurumlar, şirketler de devletlerle birlikte STK'larla birlikte Bir şekilde bir şekilde hareket etmesi lazım" diyerek bu zorlu süreçte özel sektörün rolüne dikkat çekti.
24 Yıllık Edebiyat Köprüsü Deprem Sonrası Daha da Önem Kazandı
Deniz Kitabevleri'nin Malatya'daki 24 yıllık geçmişine vurgu yapan Özdemir, kurumun edebiyat dünyasının önemli isimlerini şehre taşıma misyonunu deprem sonrasında daha da önemsediklerini belirtti. "Deniz Kitabevleri 24 yıllık bir şirket başladığı günden bugüne kadar da edebiyat dünyasının güçlü kalemlerini hep Malatya'dan misafir etti. Depremden sonra bu süreci daha da önemsiyoruz. Çünkü insanlarımızın sosyal ve kültürel anlamda birikim içerisinde olması hem pozitif düşünebilme hem psikolojik olarak sağlıklı bir birey olması adına önem arz ediyor" şeklinde konuştu.
Yazar Buluşmaları Malatyalı Okurlarla Yoğun İlgi Görüyor
Deniz Kitabevleri'nin düzenlediği yazar söyleşileri ve imza günleri, Malatyalı okurların yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Özdemir, "Bu anlamda da Türk edebiyatının hemen hemen her yaşta insanların Büyük kalemleri Malatya'ya getiriyoruz. Bazen bir söyleşide, bazen bir seminerde, bazen okulda, bazen mağazalarımızda onları misafir ve konuk ederek okuyucularla bir araya getiriyoruz. Ve katılımlar ciddi anlamda çok yoğun. 6 saat, 7 saat, 8 saat gibi bir süreçte muhakkak suretle imzalar devam ediyor" ifadeleriyle bu buluşmaların önemine değindi.
Ticari Kaygı İkinci Planda: Gönülleri Kazanmak Öncelikli
Deniz Kitabevleri'nin ticari bir işletme olmasına rağmen, kültürel etkinliklerde kar amacı gütmediğini vurgulayan Özdemir, "Tabii bilmediği, tanımadığı birçok insan bir yazar için bir araya geliyor. Bu da genel anlamda kıymetli ve değerli. Özellikle edebiyat içerisinde sadece bir kesime hitap eden değil, aynı zamanda büyük yaş gruplarına da hitap eden, bazen okul öncesinde, bazen ilkokulda bir etkinliklerle Malatya'yı kuşatmaya çalışırız. Buna da devam ediyor olacağız. Aynı zamanda şehirde boşanmış olan bir o arayı da Eee, sonuç itibariyle Deniz Kitabevleri bir ticari bir firma ama hiçbir zaman ticareti bu tür etkinliklerde merkezinde ve orijininde tutan bir yapı içerisinde hareket etmedi. Sosyal ve kültürel yaşamlar, insanların güvenini kazandıktan sonra ticarette karlar beraberinde geliyor. Önemli olan insanların gönüllerini ve güvenini kazanabilmek. 23 yıldır çıktığımız yolda da hep bunu sağladık. Ve inşallah da bu periyot içerisinde devam ediyoruz." dedi.
Şubeleşme Hedefi Sürüyor
Mevcut şubeler ve gelecek planları hakkında bilgi veren Özdemir, "Şu anda Elazığ'da 1, Malatya'da 3 olmak üzere 4 şube üzerinden devam ediyoruz. İlerleyen yönelik tabii planlar var. Yazar günlerimiz devam edecek. Bunları da aktif olarak devam ettirmek istiyoruz. Gündemi yakalayacak, çocukların merak ettiği, annelerin merak ettiği, ailelerin merak ettiği konularla ilgili de seminerler yapmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.
Depreme Rağmen Yatırım Malatya'ya Yapıldı
Türkiye'nin önde gelen yazarlarını Malatya'ya davet ederken herhangi bir önyargıyla karşılaşmadıklarını belirten Özdemir, "Türkiye'nin gündemindeki yazarları getirdiniz. Getirirken dolaştırınız da onların herhangi bir ön yargısı var mıydı? Şöyle öncelikle tabii depremin olması şehirler ne kadar dezavantajlı bir bölgeye getirmiş olsa da biz yatırımımızı bu şehre yaptık. Çünkü burada kazandık, burada doyduk, burada doğduk. Dolayısıyla yatırımın da buraya olması lazımdı. Biz belki Ankara'da, İstanbul'da bir metropoliste bunu yaptığımızda belki çok daha büyük karşılıklıklar bulabilirdik, karşılıklıklar bulabilirdik ama şehrimizde yapmayı uygun gördük ve şehrimiz de bize sahip çıktı. Her zaman olduğu gibi gerek mağazalarımız, gerek etkinliklerimiz yoğun taleplerle karşılaşıyor. Bu da insanımıza vermiş olduğumuz değeri Malatya herkese tekrar dönerek verdiğini gösteriyor. Ağır sanayinin, ağır iş dünyasının da Malatya'ya çekilebilir." dedi.
Tersine Göç ve Malatya'nın Yeniden Doğuşu Umudu
Nitelikli insan göçünün tersine döneceği ve Malatya'nın eski günlerine döneceği umudunu dile getiren Özdemir, "Nitelikli insan göçünün de tersine dönüşle beraber Malatya'ya tekrardan Niyazi Mısri'nin Eflatun Cem Güne gibi edebiyat alanında siyaset dünyasına kadar birçok ismi yetiştiren bu coğrafyaya yeniden can suyu vermek lazım. İnşallah tersine bir göç ile beraber Malatya eski günlerine kavuşacağını ümit ediyorum." ifadelerini kullandı.
Yazarların Deprem Korkusu Aşılıyor
Yazarların deprem korkusuna rağmen Malatya'ya gelmeye devam ettiğini vurgulayan Özdemir, "Deprem korkusu olan kendi içimizde insanlar olduğu gibi yazarlar dünyasında da oluşan bu büyük depremden dolayı bir handikaplar elbette var. Korkular var. Bunu garipseyemezsiniz. Ama bunları bir şekilde aşıyoruz. Genel ağırlıklı olarak birçoğu zaten gönüllü olarak geliyor. İnsanımıza destek olmak adına geliyor. Okuyucularla buluşmak adına geliyor. Katılım sağlayan, sağlamayan bütün yazarlarımıza biz teşekkür ediyoruz. Buradaki onları talep eden insanların davetine icabet etmek bir sünnettir. Onlar da buna icabet ediyorlar. Bugün de şu anda Cerem Melek Malatya'da misafirimiz. Cerem Melek'in şöyle bir özelliği de var. Kendisi aslında Malatyalı. Darendeli. Ve Türkiye genelinde bilinen, sevilen bir yazar. Biraz önce söylediğimiz gibi Malatya'nın yetiştirdiği değerlerden biri." dedi.
Yeni Yatırım: 4000 Metrekarelik Kültür Merkezi
Deprem sonrası yapılan büyük yatırıma dikkat çeken Özdemir, "Yeni hedefler, tabii ki, depremden sonraki süreçlerde bizim genel anlamda yoğun bir yatırım yaptık. Burası çok büyük bir yatırım. 4000 m² bir alan üzerinde gerek ders çalışma alanları, gerek kafeteryası gerek kitabevi, gerek kırtasiyecisiyle beraber büyük bir yatırım alanı. Önce kendimizi biraz daha toparlamamız lazım. Bazı yatırımlar ciddi destekler, katkılar gerektiriyor. Şu anda önümüzdeki 5 yıllık hedefimiz şubeleşme sürecimiz devam edecek. Farklı illerde farklı şekilde aynı isimlerle franchizler belki şekillenebilir. Ama bunları biraz daha süreye bırakmak lazım." şeklinde konuştu.
Yayıncılık Dijitalleşiyor Ancak Kitabın Değeri Tartışılmaz
Yayıncılık sektöründeki değişimlere değinen Özdemir, "kavram eğer kitap basıp satan yerler anlamındaysa önce o eee kitapevi anlamında mı soruyorsunuz? Yayınevi mi? Yayın. Yayıncılık şöyle Malatya içerisinde aslında birçok yazar çizer ve yayınevi anlamında da birçok yer var ama şimdi bunun karşılık bulamıyorsunuz. Bugün en basit örneği gazetelerde bile ulusal tiraj yakalayan yerel tiraj yakalayan fark etmez rakamlar neredeyse %10 %15 seviyesine kadar bir geriledi. Dolayısıyla dijitalleşen bir çağda basılı matbu evraklardaki yayıncılığı sağlamak çok kolay değil. Bunları ya gerçekten çok iyi yazarlarla takip edilen yazarların kitaplarına basmak ya da gerçekten size insanların para vererek alacağı bir MTA'yı onlara kabul ettirmeniz lazım. Yayıncılık artık dijital alana kayıyor ama kitaba dokunmak, onu okumak, onun kokusunu almak, hiçbir zaman dijitalin tadını aynı değere, aynı kefeye koyulması mümkün kılmaz." dedi.
Malatya Her Zaman Verimli Bir Edebiyat Tarlası Oldu
Malatya'nın edebiyat potansiyeline olan inancını dile getiren Özdemir, "Malatya Her zaman için biz 24 yıldır. 23 yıl bitti. 24. yılın içerisindeyiz. Her zaman bir verimli tarlaydı. Ne zaman bu tarlaya tohum ektiyse o tohumun karşılığını muhakkak meyve olarak aldık. Almaya da devam ediyoruz." dedi.
Kültürün İnşasında Ortak Mücadele Çağrısı
Malatya'nın geleceği için ortak bir mücadele çağrısında bulunan Özdemir, "Son mesaj. Ee Malatya eski günlerinden çok daha iyi günlerine gelecektir. Ama gerek insanlarımızın, gerek siyasetimizin, gerek kültür temsilcilerimizin muhakkak suretle bu şehrin kültürü inşasında ve ihyasında da rol alması gerekiyor. Bugün tarımda, ekonomide, birçok anlamda Malatya'nın el atılması gereken konular var. Bugün işte en son yaşanan Kaysı'da don tehlikesi şu sözleri akla getiriyor. Kaysı kader midir? Kaysı kader değilse o zaman tarımı çeşitlendirmek gerekir mi? Ekonomiyi güçlendirmek için neler yapmak gerekir? Ağır sanayiyi Malatya'ya nasıl getirmek gerekir? Malatya'nın turistik ve gastronomi alanında bir cazibe Merkezi haline getirilmesi nasıl olabilir? Bunların muhakkak suretle verilecek mücadelesi kültürel anlamda da birleştiğinde o zaman Metropolis bir şehre doğru Malatya muhakkak gidecektir. Herkesin katkı sevdiği çok fazla. Devletimiz gerekli çabaları her zaman gösteriyor. Bizler de en azından özel şirketler ve kurumlar olarak devletimizin yanında yer almaya devam edeceğiz. El birliğiyle ben inanıyorum ki Malatya eski günlerinden çok daha güzel günlere kavuşacak. Arkanızda kitaplar iyi gösteriyor. Genç O kadar kutsal bir süreç ki bu. Yani sevdiğiniz, okuduğunuz bir kitabının yazarının kitabı için dövizler hazırlamak, onların kitapları için kuyrukta beklemek, karşısında avuçlarınızın içi terlemesi bana göre buluşmaların en kutsalı. Gençlerimiz o yüzden teşekkür ediyorum. Hiç kitap okumayan nesil diye ifade edenlere de buradan cevap vermek lazım. Her bir kitabımız yaklaşık 300-500 sayfa arasında bir kitap İlk ayeti oku olan bir dinin temsilcisiyiz ama genellikle okumaktan yerine insanların canını okumayı tercih ediyoruz ama genç neslimiz okuyor, okumaya da devam ediyor. Geleceğin temellerini inşa edecek olanlar yine bu gençlerimiz olacak. Onlara da teşekkür ediyorum." şeklinde sözlerini tamamladı.
malatyagazete.com