“Enerjinin özelleştirilmesi personel gücünü yetersiz bıraktı”

“Enerjinin özelleştirilmesi personel gücünü yetersiz bıraktı”
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Malatya Elektrik Mühendisleri Odası İl Temsilciliği Diyarbakır’da meydana gelen ve 15 vatandaşın hayatını kaybettiği Diyarbakır ve Mardin bölgelernide çıkan yangınla ilgili olarak, “2009-2013 yılları arasında enerji sektöründeki özelleştirmeler sonucu kar amaçlı kurulmuş özel şirketlere devredilmiştir. Bu tarihten itibaren iş yükü artmış , lakin  artan iş miktarına rağmen  çalışan personel gücü artan  iş miktarına karşılık yetersiz kalmıştır. Özel şirketlerin kar amaçlı şirket çalışma politikası,  enerji sektörünün de ruhuna işlenmiştir.!” eleştirisini getirerek, özel şirketlerin kalifiye eleman konusunda gerçek anlamda çalışma yapmadığını vurguladı. 

Malatya Elektrik Mühendisleri Odası İl Temsilciliği’nden yapılan yazılı açıklama da,  “20 Haziran Perşembe günü, Diyarbakır’ın Çınar, Mardin’in Mazıdağı ilçesi arasındaki bölgede çıkan yangın nedeniyle 15 yurttaş hayatını kaybetmiş, 80’e yakın kişi yaralanmıştır.             Binlerce dönüm arazi yangın sonucu zarar görürken bir çok hayvanda telef olmuştur. Ölen vatandaşlarımıza Allah tan Rahmet, yaralılara acil şifalar diliyor ve yaraların en kısa sürede sarılmasını bekliyoruz.” hatırlatması yapıldı. 

Açılama da ayrıca, “Diyarbakır Valiliği, yangının nedenine dair yaptığı ilk açıklamada “anız yakılmasını” işaret ederken, Diyarbakır Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmada çıkan ön rapordaysa yangının elektrik kaynaklı olduğu tespiti yapılmış ve köylülerin beyanları kamera kayıtlarıyla da  doğrulanmıştır. Ayrıca Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şubesi de yayımladığı inceleme sonucunda, yangın bölgesinde anız olmadığını ve hatların geçtiği güzergahlar da yangına karşı bir önlem alınmadığını açıklamıştır.” şeklindeki bilgelerde paylaşıldı.

Elektrik sektöründeki özelleştirmeden kaynaklı önemli sorunların bulunduğu belirtiline Malatya Elektrik Mühendisleri Odası İl Temsilciliği’nin açıklamasında şu görüşler yer aldı, “15.07.1970 yılında TBMM de Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) yasası çıkarılmış ve aynı yıl 1312 sayılı kanunla TEK kurulmuştur. Yıllarca devlet güvencesinde enerji sektöründe faaliyet göstermiş olup, 2009-2013 yılları arasında enerji sektöründeki özelleştirmeler sonucu kar amaçlı kurulmuş özel şirketlere devredilmiştir. Bu tarihten itibaren iş yükü artmış , lakin  artan iş miktarına rağmen  çalışan personel gücü artan  iş miktarına karşılık yetersiz kalmıştır. Özel şirketlerin kar amaçlı şirket çalışma politikası,  enerji sektörünün de ruhuna işlenmiştir. Zamanla yatırım, bakım onarım ve hizmet sektöründe eksiklikler baş göstermiş olup özel şirketteki meslektaşlarımıza da daha az ücrete karşılık daha çok iş yükü olarak yansıtılmıştır. Eğitim, sağlık, sosyal güvenlik, ulaşım, yol, su ,enerji gibi toplumun temel hak ve ihtiyaçları olan bu hizmetlerin kalite artışı için personel sayısında ve ücretlerde düzenlemelerin devlet güdümünde yapılması ve güvenceye alınması şarttır.”

Meydana gelen yangınlar sonrasında yüksek gerilim  işletme sorumluluğunun ne kadar önemli olduğunu resmi ve özel şirketler tarafından görülmesi gerektiği belirtilen açıklamada şu önerilerede yer verildi, “Son zamanlarda artış gösteren elektrik kaynaklı  çıkan yangın ve kazaların önüne geçmek için tüm resmi  kurumların ve özel şirketlerin  Yüksek Gerilim  işletme sorumluluğunun ne kadar önemli olduğunu görmesi  ve Yüksek Gerilim işletme sorumluluğu uygulamasına katkı  sağlaması gerekmektedir. Ulaşımı zor ve mesafesi uzak yerlerde yerel halktan muhtara ve oradan enerji sağlayan yerel kuruluşlara enerji nakil hatlarında tespit edilen sıkıntıların bildirilmesi gerekmektedir. Özellikle elektrik tellerin içinde kalmış ağaçlar, izolatör kırılması sonucu direklere temas eden teller, eğilmiş ağaç direkler veya darbe almış direkler, seyimi artmış elektrik telleri , herhangi bir temas sonucu kıvılcım çıkaran teller vs gibi hatlarda görülen eksiklikler varsa  derhal bildirilmesi önemlidir. “

malatyagazete.com / bülten 

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.