"Gelecek yıllarda da ürün alınamayacak"

A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zirai don afetinden büyük zarar gören Malatya'nın Akçadağ ilçesine bağlı Ören Mahallesi'ni ziyaret ederek üreticilerle bir araya geldi. Kayısı bahçelerinde incelemelerde bulunan Bayraktar, Ziraat Odası başkanlarıyla birlikte basın açıklaması yaptı.

Bayraktar: "Kayısı İhracatının Yüzde 80'ini Karşılıyoruz, Zarar Yüzde 100'e Ulaştı"

Başkan Bayraktar, "Çiftçilerimizin zararlarının karşılanması noktasında desteklenmesi gerekiyor. Dünya kayısı ihracatının yüzde 80’ini biz karşılıyoruz. Türkiye üretiminin yüzde 50’sinden fazlası bu bölgeden. Ancak bu yıl, yüzde 100'e varan oranlarda zarar söz konusu" dedi.

"Don Sadece Bir Yıllık Kayıp Değil, Gelecek Yıllarda da Ürün Alınamayacak"

Zirai donun etkilerinin uzun süreli olacağına dikkat çeken Bayraktar, "Şu ana kadar 65 ilimizde farklı meyve ve sebzelerde ciddi zararlar tespit ettik. Bu sadece bir yıllık bir kayıp değil. Bazı meyve ağaçları tamamen yandı, gelecek yıllarda da ürün alınamayacak" ifadelerini kullandı.

"Borçlar Yapılandırılmalı, Yeni Krediler Verilmeli, Çiftçi Tarlasını Terk Etmemeli"

Çiftçilerin ekonomik olarak desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve özel bankalara olan borçların uzun vadeli yapılandırılması gerekiyor. Ayrıca yeni kredi imkanları sunulmalı. Çiftçimiz üretimde kalmalı, tarlasını terk etmemeli" şeklinde konuştu.

"Sulama Ücretlerinde İndirim Bekliyoruz, Sosyal Güvenlik Primi Yüksek"

Çiftçilerin yaşadığı diğer sorunlara da değinen Bayraktar, "Sulama ücretlerinde yüzde 50 indirim bekleniyor. Ayrıca sosyal güvenlik primleri çiftçilerin gücünü aşıyor, kayıtlı çiftçi sayısı her geçen gün azalıyor. Devletin bu alanda da destek sağlaması gerekiyor. Çiftçimize sahip çıkmazsak tarımda gençleri tutamayız. Göç kaçınılmaz olur" uyarısında bulundu.

malatyagazete.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.