Reklam

Güçlendirilseydi Yıkılmazdı! Bilirkişi Raporu Şok Etti

Güçlendirilseydi Yıkılmazdı! Bilirkişi Raporu Şok Etti
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Malatya’da 6 Şubat depremlerinin ilkinde yıkılarak enkazında 15 kişinin öldüğü, 10 kişinin de yaralandığı Bayrak Apartmanı hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından 24 Ocak 2020 depremiyle ilgili “Az hasarlı” raporu çıkarken, Yeşilyurt Kaymakamlığından temin edilen ve Elazığ depremi sonrasında Yeşilyurt ilçesinde hasarlı binaları gösteren listede ise “Ağır hasarlı” olarak yer alıyor. Dosyadaki Bilirkişi Raporunda ise, “Binada tespit edilen hasarlar sonucunda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının görevlendirmiş olduğu teknik elemanların bina için Az Hasar değerlendirilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığı ve yapının Orta Hasarlı olarak değerlendirilmesi gerekli olduğu, …” tespitine yer verilerek, binanın Elazığ depremi sonrasında güçlendirilmiş olması gerektiği kaydediliyor.  

Burhan KARADUMAN - malatyagazete.com

6 Şubat depremlerinin birinci deprem neticesinde Yeşilyurt ilçesi Salköprü Mahallesi Boztepe Caddesi üzerinde bulunan Bayrak Apartmanı adlı binanın yıkılarak çökmesi sonucunda göçük ve enkaz altında kalan 15 kişi ölmüş, 10 kişi ise yaralanmıştı.

Yapımı 2001 yılında tamamlanan 5 kat üzeri 16 daireli, 5 dükkanlı Bayrak Apartmanı’nın enkaz ve gücük altında kalan Aybuke Gürbüz (21), Burcu Dündar (37), Burhan Al-Alımı (29), Cemal Gürbüz (35), Emine Dönmez (29), Ertuğrul Efe Dönmez (6), Eylül Sare dönmez (1), Fatma Uzunçayır (20), Hulusi Gürbüz (49), Kibar Gürbüz (51), Leyla Uzunçayır (23), Mehmet Dönmez (34), Mehmet Uzunçayır (58), Songül Uzunçayır (54) ve Umut Adil Ekici (7) ölmüş, apartmanda bulunan 10 kişi ise yaralanmıştı. 

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki Bayrak Sitesi ile ilgili dava dosyasında Statik Proje Müellifi ve Fenni Mesül Necip S., Yapı Sahibi Vahap G., , İnşaat Mühendisleri Odasından Onay yapan  Mehmet G. ve Bülent Y. ile projeyi onaylayan Malatya Belediyesi Alper Y., Berkan S.  “Taksirle Ölüme ve Yaralanmaya Neden Olma” iddiasıyla yargılanıyorlar. 

İddianamede, deprem sonrası hazırlatılan bilirkişi raporuna göre, “Bayrak Apartmanı isimli binanın mevcut taşıyıcı elemanlarının donatı detaylandırmasında yetersizlikler, projelendirmedeki eksiklikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve isçilik hataları, yapım denetimindeki yetersizlik sonucu binanın meydana gelen deprem nedeni ile yıkıldığı, …” ifadelerine yer veriliyor. 

-Apartman depremden 8 ay sonra az hasarlıya dönüşmüş!..

Dava dosyasındaki belgeye göre, Bayrak Apartmanı,24 Ocak 2020 depremi nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nde “Az hasarlı” olarak görünüyor. Aynı belgede söz konusu hasar durumunun “İtiraz tespiti” sonucu oluştuğu, aktarılırken hasar raporunun açıklama bölümünde ise şu gözlemler yer alıyor, “Saplama kiriş birleşim yerlerinde derin çatlakla var. Merdiven dairesinde sıva dökülmeleri ve çatlaklar oluşmuştur. Binada her katta 4 daire var sadece 1 dairenin altı dodrum kat diğer dairelerin altı dolgu olarak inşa edilmiş. Bodrum kattaki kolonlarda çatlak yok ancak dolgu zeminin üstündeki zemin kat kolonlarında derin çatlakla oluşmuştur.”  Belgenin oluşturulması tarihi ise 10 Eylül 2020 olarak kaydediliyor. Söz konusu belge, Elazığ depreminden 8 ay sonra oluşturulmuş.  

-Yeşilyurt Kaymakamlığının listesinde “Ağır hasarlı” görünüyor

Yeşilyurt Kaymakamlığı’ndan avukatlar tarafından üst yazıyla alınarak mahkemeye sunulan ve 24 Ocak 2020 tarihli Elazığ-Sivrice depreminde Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde hasarlı binaları gösteren listede Bayrak Apartmanın da yer alıyor ve karşısında hasar bölümünde, “Kolon kirişlerinde çatlak var, Taşıyıcı sistemi yüzde 95 hasarlı” şeklindeki ifade yer alıyor. 

-Dosyadaki Bilirkişi Raporu: Bina Elazığ Depreminde Orta Hasarlı çıkmış

Dava dosyasındaki Karadeniz Teknik Üniversitesine yaptırtılan Bilirkişi Heyeti Ek Raporunda ise “Elazığ Depreminden Sonra Hasar Tespit Raporları” ara başlığı ile Bayrak Apartmanı ile ilgili olarak şu bilgiler yer aldı, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kayıtlarında, 24.01.2020 tarihli Elazığ depremi sonrası dava konusu yapı için kesin hasar tespit sonucu "Az Hasarlı" olarak belirlenmiştir. 11.09.2023 tarihli teknik rapor uzman görüşünde, dava konusu olan Bayrak Apartmanının 24.01.2020 tarihli Elazığ Sivrice depreminden sonra hasar tespit sırasında çekilen fotoğraf ve rapor üzerinde yapılan değerlendirmesinde;  Binada tespit edilen hasarlar sonucunda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının görevlendirmiş olduğu teknik elemanların bina için Az Hasar değerlendirilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığı ve yapının Orta Hasarlı olarak değerlendirilmesi gerekli olduğu,  Elazığ Sivrice depreminde orta hasarlı olarak değerlendirilip performans analizi yapılarak yapının davranışı incelenerek değerlendirme yapmış olsaydı yani bina güçlendirilerek depreme karşı dayanım artırılarak en azından can güvenliği sağlayacak duruma getirilerek binanın göçmesi söz konusu olmayacaktı kanaati belirtilmiştir.” 

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.