Kayısı yandı, ekonomi durdu! Sadıkoğlu'ndan afet çağrısı

Kayısı yandı, ekonomi durdu! Sadıkoğlu'ndan afet çağrısı
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

MTSO Başkanı Sadıkoğlu, “Zirai donun yaralarını sadece sesle değil, resmi başvurularla gündeme taşıdık. Malatya’nın afet bölgesi ilan edilmesi kaçınılmazdır” dedi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, 12 Nisan gecesi yaşanan zirai don olayının ardından Malatya’nın “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edilmesi için Cumhurbaşkanlığı ve ilgili bakanlıklara resmi başvuruda bulunduklarını açıkladı.

Başkan Sadıkoğlu, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Yaşadığımız don afetinin getireceği ekonomik kaybı kaldıracak güçte değiliz. Üreticimiz başta olmak üzere şehrimizin ekonomik kaybının tespiti ve desteği için afet bölgesi ilan edilmesi şarttır. Talebimizi sadece sesli olarak değil, resmi yollarla da ilettik.”

Cumhurbaşkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na kapsamlı bir başvuru dosyası gönderdiklerini belirten Sadıkoğlu, Malatya’daki tüm üretici, esnaf, tüccar ve ihracatçıların yanında olduklarını söyledi.

“Sigortasızlık büyük tehlike”

Zirai donun sadece kayısıya değil, ağaçların fizyolojik yapısına da ciddi zarar verdiğini belirten Sadıkoğlu, şu uyarıda bulundu:

“Bu yıl rekoltemiz sıfıra inebilir. 50 binden fazla aile doğrudan, şehir genelindeki binlerce kişi ise dolaylı olarak bu felaketten etkilenecek. Üstelik kayısı ağaçlarının büyük kısmı sigortasız. 944 bin dekar alanda üretim yapılan Malatya’da sadece 19 bin 500 TARSİM poliçesi kesilmiş. Bunların sadece 8 bin 720’si kayısı üreticilerine ait. Yani üreticimizin yüzde 80’i sigortasız. Ayrıca mevcut poliçelerin büyük bölümü yalnızca dolu teminatı içeriyor; don teminatı kapsamıyor.”

“Zincirleme mağduriyet yaşanabilir”

Zararın yalnızca üreticiyi değil, zirai ilaç, gübre, branda, nakliye, makine ve ekipman sektörlerini de etkileyeceğini kaydeden Sadıkoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Don afeti sadece üreticiyi değil; tüm şehri etkileyen bir ekonomik tehdit haline geldi. Deprem sonrası toparlanma sürecindeki Malatya, şimdi ikinci bir darbe ile karşı karşıya. Kalıcı ve kapsayıcı önlemler alınmazsa, çok daha derin ekonomik sıkıntılar yaşanacaktır.”

malatyayenises.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.