İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) Karaciğer Nakli Enstitüsü, 2024 yılında gerçekleştirdiği 280 karaciğer nakliyle hem Türkiye’de hem Avrupa’da birinci sıradaki yerini korudu. Başarının mimarı olan Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, enstitünün çalışmaları hakkında İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat’a sunum gerçekleştirdi.
“Başarı Ekibinin Güçlü Katılımı”
Karaciğer Nakli Enstitüsü’nde düzenlenen programa, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Aslan, TÖTM Başhekimi Doç. Dr. Erol Karaaslan ve Karaciğer Nakli Enstitüsü doktorları katıldı.
“Malatya’da İlk Canlı Vericili Nakil 2005 Yılında Yapıldı”
Prof. Dr. Sezai Yılmaz, sunumunda, 2005 yılında bir üniversite öğrencisine yapılan canlı vericili karaciğer naklinin Malatya’da bir ilk olduğunu ve bu alanda öncü bir yere sahip olduklarını belirtti.
“2010’dan İtibaren Avrupa ve Türkiye Lideriyiz”
Yılmaz, “Malatya'da karaciğer nakilleri 2008 yılından itibaren ivme kazandı. 2010’dan bugüne kadar Türkiye ve Avrupa’nın en çok karaciğer nakli yapılan merkezi olduk. 2016’da açılan hastanemiz dünyada spesifik bir organa ait ilk organ nakli hastanesi olma özelliğine sahip” dedi.
“Malatya Kriterleri Literatüre Girdi”
Karaciğer nakilleriyle ilgili araştırmalardan bahseden Yılmaz şöyle devam etti, “Malatya kriterleri olarak bilinen genişletilmiş kriterler, literatüre kazandırıldı. Ayrıca kanser cerrahisi ve organ nakli ile ilgili kitaplar yayınladık. 2019 yılında Enstitümüzde aynı anda gerçekleşen 5 canlı vericili karaciğer naklinin yapılmasıyla; hastanemizin alt yapısı, teçhizatı ve konusunda yetişmiş insan kaynağı ile aynı anda yapılması gereken çoklu çapraz karaciğer nakillerinin hastanemizde yapılabileceğini dünyaya duyurmuş olduk.”
“Çoklu Çapraz Nakillerde Dünya Çapında Liderlik”
Prof. Dr. Sezai Yılmaz, “ABD ve Japonya gibi ülkelerde uygulanan çapraz nakil yöntemleri Türkiye'de de başarılı şekilde uygulanmaktadır. Enstitümüzde bugüne kadar dünyada ilk defa yapılan 4’lü, 5’li, 6’lı ve 7’li çapraz karaciğer nakilleri başarıyla gerçekleştirilmiştir. Malatya'da şu ana kadar toplamda 27 kez çoklu çapraz karaciğer nakli yapılmıştır.” dedi.
“Canlı Donörlerde Uygunluk Oranı Yüzde 40”
Canlı donörlerde uygunluk oranlarının düşük olduğuna değinen Yılmaz, “Yalnızca %30-40 oranında uygunluk sağlayabiliyoruz. Bu düşük oran anatomik varyasyonlar ve kalan karaciğer hacmi gibi faktörlerden kaynaklanıyor. Çapraz nakil yöntemleriyle bu sorunların üstesinden geldik” dedi.
“Uluslararası İş Birlikleriyle Daha Fazlası Mümkün”
Organ bağışı kültürünü yaygınlaştırmak için uluslararası iş birliklerinin önemini vurgulayan Yılmaz, “Çapraz nakil konusunda hastanemizin dünya çapında bir referans merkezi olması için çalışıyoruz” dedi.
“Karaciğer Nakli Enstitüsü, İnönü Üniversitesi’nin Markasıdır”
Rektör Prof. Dr. Nusret Akpolat, “Önümüzdeki yıllarda koyduğunuz hedeflerle alakalı biz her zaman yanınızdayız. Karaciğer Nakil Enstitüsü, İnönü Üniversitesi için bir marka anlamı taşıyor. Marka değerimizi arttırarak devam ettireceğiz. 15 yıldır beraber çalıştığınız ekibinizi burada tutabilmek ve çalışma kültürü anlamında büyük bir başarı. Bu da sizin liderliğinizle oldu. Hem tebrik ediyorum hem de başarılarınızın devamını diliyorum.” ifadelerini kaydetti.
malatyagazete.com