Malatya'da Çelişkili Hasar Tespit Raporları Mahkemelik Oldu: Yürütme Durduruldu

Malatya'da Çelişkili Hasar Tespit Raporları Mahkemelik Oldu: Yürütme Durduruldu
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Malatya Haberleri 

Malatya 1. İdare Mahkemesi ve Malatya 2. İdare Mahkemesi  Battalgazi Kaymakamlığı'nın  Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan Tekke Camisi ve Pasajına ilişkin "ağır hasarlı" gerekçesiyle aldığı yıkım ve tahliye kararının yürütmesini durdurdu.Pasajda faaliyet gösterren 2 esanfın başvurusunu kabul eden her iki mahkeme, ara karar vererek, yürütmeyi durdurdu. 

Malatya merkez , Battalgazi ilçesi, Büyükhüseyinbey Mahallesi, Atatürk Caddesi, Tekke Camii altında Vakıflar Genel Müdürlüğünün kiracısı olan Davacı Hakan Alpay'ın vekili Av. Erdal Ayhan tarafından Malatya 1. İdare Mahkemesine  yapılan başvuruda, kiracısı oldukları taşınmazın Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce yapılan özel tespit kapsamında "ağır hasarlı" olduğu gerekçesiyle hakkında alınan yıkım kararı ve 2886 sayılı Kanun uyarınca tahliyesine yönelik Battalgazi Kaymakamlığı'nın 11/06/2025 tarihli işleminin iptali ve yürütmesinin durdurulması istendi.

"Az Hasarlı" Tespitine Rağmen Yıkım Kararı İddiası

Davacı taraf, 06/02/2023 tarihinde meydana gelen depremlerin ardından 7269 sayılı Kanun kapsamında yapılan incelemede taşınmazın "YZE7V" askı kodu verilerek "az hasarlı" olarak tespit edildiğini savundu. Ayrıca, Malatya Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 2025/50 D.İş sayılı kararı ile yapılan incelemelerde de dava konusu taşınmazın "A tipi hasarlı" ve hasar sınıfının "az hasarlı" olarak tespit edildiği belirtildi. Davacı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün ayrıca hasar tespiti yaparak yıkım kararı almasının hatalı tespite dayalı olduğunu ve bu sebeple yıkım ve tahliye kararlarının yasal dayanaktan yoksun, haksız ve hukuka aykırı olduğunu ileri sürdü.

Mahkemeden Kurumlara Bilgi ve Belge Talebi

Malatya 1. İdare Mahkemesi, dava dosyasını inceleyerek yürütmenin durdurulması istemi yönünden değerlendirme yaptı. Mahkeme, davalı Battalgazi Kaymakamlığı'ndan, dava konusu işlemin yasal ve maddi dayanakları ile birlikte açıklanmasını, işleme ait tüm bilgi ve belgelerin aslının veya onaylı örneğinin gönderilmesini istedi.

Malatya Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nden ise, YZE7V askı kodlu yapıyı kapsayan ayrıntılı itiraz hasar tespit raporunun ve bu taşınmaza ilişkin yapılan hasar tespit çalışmalarına dair diğer tüm bilgi ve belgelerin (fotoğraf, tutanak, tebliğ, itiraz, ilan vb.) yer aldığı işlem dosyasının onaylı örneğinin gönderilmesi talep edildi.

Ayrıca, Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden de; dava konusu yer için yapılan ihalenin ve davacı ile imzalanan kira sözleşmesinin istenilmesi, söz konusu yer için tekrardan bir ihale ve sözleşme yapılıp yapılmadığının sorulması, davacıya dava konusu yeri tahliye etmesi için ihtarda bulunulup bulunulmadığının sorulması ve ihtara ve tebliğe ilişkin bilgi ve belgelerin sunulması, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce yapılan özel hasar tespitine ve bu tespite dayalı olarak tesis edilen yıkım ve tahliye işlemine ilişkin tüm bilgi ve belgelerin okunaklı birer suretinin gönderilmesi, son olarak dava konusu yapının bulunduğu alanın mahalle, pafta, parsel bilgileri açıklanarak buna ilişkin bilgi ve belgelerin onaylı ve okunaklı suretlerinin istenilmesi talep edildi.

"Telafisi Güç Zararlar Doğurabilir" Gerekçesiyle Durdurma Kararı

Mahkeme, dava konusu işlemin tahliyeye ilişkin olması ve uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabilecek nitelikte bulunması nedeniyle, ara kararı cevabı alınıp ya da ara kararına cevap süresinin bitiminde yeniden bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi. Ara kararı gereklerinin yerine getirilebilmesi için davalı idareye ve ilgili idarelere on beş (15) gün süre tanınmasına, ara kararı gereklerinin yerine getirilmesinin yasal zorunluluk olduğu hususunun davalı idareye ve ilgili idareye bildirilmesine hükmedildi.

Benzer bir durumla ilgili olarak yine  Malatya merkez attalgazi ilçesi, Büyükhüseyinbey Mahallesi, Atatürk Caddesi, Tekke Cami Altı Çay Ocağını Vakıflar Genel Müdürlüğünün kiracısı olarak işleten Davacı Ahmet Turan Kara ve vekili Av. Erdal Ayhan, taşınmazın tahliye edilmesine ilişkin Battalgazi Kaymakamlığı'nın 12.06.2025 tarihli işleminin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Maelatya 2. İdare Mahkemesine  dava açtı. Davacı, yapının afetten kaynaklı hasar tespit çalışmalarında "az hasarlı" olarak tespit edildiğini, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün özel hasar tespit çalışma ve raporlarının gerçek dışı ve hukuka aykırı olduğunu iddia etti.

Malatya 2. İdare Mahkemesi, dava dilekçesi ve eklerini inceleyerek, "dava konusu tahliye işleminin uygulanmakla etkisi tükenecek nitelikte olduğundan" davalı idarenin Battalgazi Kaymakamlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü birinci savunması alınana ve ara kararı gereği yerine getirilene kadar yürütmenin durdurulmkasına karar verdi. Davalı idarelere savunma ve ara kararına cevap süresi 15 gün olarak belirlendi.

malatyagazete.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.