Malatya'da Kayısı Dondu, Ekonomi Felç Oldu! CHP'den 12 Maddelik Acil Çağrı

CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, 12 Nisan'daki zirai don felaketi sonrası hazırlanan kapsamlı raporu açıkladı; üreticiye dönüm başına 10 bin TL karşılıksız destek talep etti. "Malatya kayısısı sadece bir meyve değil, bir şehrin kaderidir" diyen Yıldız, Malatya’nın üretim çarkının durduğunu, göç ve iflas tehdidinin kapıda olduğunu vurguladı.

Malatya'da Kayısı Dondu, Ekonomi Felç Oldu! CHP'den 12 Maddelik Acil Çağrı
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Malatya Haberleri 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, partisinin Tarım Komisyonu tarafından hazırlanan Zirai Don Raporu’nu düzenlediği basın toplantısında kamuoyuyla paylaştı. Yıldız, "Malatya’daki üreticilere dönüm başına en az 10 bin TL karşılıksız destek verilmelidir" diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

CHP Malatya İl Başkanlığı’nda yapılan toplantıda konuşan Yıldız, "10 Nisan gecesi başlayıp 12 Nisan sabahına kadar süren don felaketi, yalnızca toprağı değil, Malatya çiftçisinin umudunu da dondurdu. -16 dereceye kadar düşen sıcaklık nedeniyle kayısı başta olmak üzere ceviz, badem, kiraz, elma ve üzüm bahçeleri büyük zarar gördü. Ağaçlar tamamen kurudu" dedi.

"Üretici İflasın Eşiğinde"

Yıldız, çiftçinin hem deprem hem de don felaketiyle büyük bir yıkım yaşadığını vurgulayarak, "Üretici artık borcunu ödeyemiyor, ailesine ekmek götüremiyor. Malatya’da üretim çarkı durmuş durumda. Yaşam kaynağımız kurudu" ifadelerini kullandı.

"Malatya Kayısısı Sadece Meyve Değil, Bir Şehrin Kaderi"

CHP’li Yıldız, Malatya’nın ekonomisinin temelinin kayısıya dayandığını hatırlatarak, "Her yıl 450 milyon dolar ihracat geliri sağlayan kayısı, sadece tarım değil, inşaat, düğün, yerinde dönüşüm gibi onlarca sektörü besliyor. Ancak ne yazık ki aradan bir ay geçmesine rağmen devletin somut bir desteği görülmedi. Söylem var ama eylem yok" dedi.

12 Maddelik Acil Eylem Planı Sunuldu

CHP’nin hazırladığı raporda, şu talepler sıralandı:

Her üreticiye 2 yıl geri ödemesiz, 3 yıl vadeli, faizsiz işletme kredisi verilmeli.

Tüm banka borçları 2 yıl faizsiz ertelenmeli.

Gelir kaybı desteği sağlanmalı.

Dönüm başına en az 10 bin TL karşılıksız destek verilmeli.

BAĞ-KUR primleri hasat sonrasına ertelenmeli.

Elektrik ve su borçları ertelenmeli; sulama ücretsiz olmalı.

TARSİM ödemeleri hızla yapılmalı.

TARSİM kapsamı genişletilmeli.

Sigorta prim oranları düşürülmeli.

Meyve dökülmeleri TARSİM kapsamına alınmalı.

Kayısı stratejik ürün ilan edilmeli.

Üreticilere alternatif tarım destekleri sağlanmalı.

"Sadece Kayısı Değil, Umut da Dondu!"

Yıldız, açıklamasının sonunda "Bu bir kayısı meselesi değil, Malatya’nın kader meselesidir. Eğer üretici yalnız bırakılırsa, Malatya yalnız kalır. Tarım çökerse, şehir susar, Türkiye fakirleşir!" ifadeleriyle uyarıda bulundu.

malatyagazete.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.