Malatya'da O Sitede 31 Kişi Ölmüştü... "Yürürken Bina Sallanıyordu!"

Malatya'da O Sitede 31 Kişi Ölmüştü...
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Burhan KARADUMAN - malatyagazete.com

Malatyagazete.com tarafında mahkemenin duruşma salonundan takip edilerek yapılan habere göre;  Malatya'nın Zaviye Mahallesi Tevfik Temelli Caddesi'nde bulunan ve 6 Şubat depremlerinde tamamen yıkılan Özelif Sitesi'ne ilişkin "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" iddiasıyla açılan davanın yargılamasına Malatya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Depremin ilk anlarında büyük acılara sahne olan Kilis Apartmanı'nda 27, Baydoğan Apartmanı'nda ise 4 kişi olmak üzere toplam 31 kişi hayatını kaybetmiş, 22 kişi de yaralanmıştı.

Hayatını Kaybedenler Listesi Paylaşıldı

Özelif Sitesi'nde 6 Şubat 2023 saat 04.17'de meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremde yaşamını yitirenlerin isimleri ise şu şekilde paylaşıldı: Alper Avcu (10), Asel Mina Oğraş (4), Ayşegül Gökçe (25), Betül Gökçe (11), Enes Rıfat Fırat (3), Esmanur Dulkadir (9), Eye Elsalih (12), Fehmi Gökçe (39), Fikriye Yalınkılıç (60), Hacer Polat (20), Hacı Topal (75), Halit Dulkadir (47), Halluf Elsalih (56), Hamide Elhammadi (47), İsmihan Özbay (34), Maide Coşkun (37), Melisa Güven (22), Meltem Avcu (38), Miraç Tağay (23), Muhammed Selman Selçuk (29), Nezaket Telli (61), Nuray Tağay (54), Onur Telli (33), Seda Gizem Fırat (32), Selçuk Doğan (30), Selma Usta (54), Semanur Doğan (27), Sibel Oğraş (34), Şahduman Fırat (59), Zeynep Fırat (30) ve Zeynep Gökçe (3).

Bu isimlerden Maide Coşkun, Muhammed Selman Selçuk, Hacı Topal ve Fikriye Yalınkılıç Baydoğan Apartmanı, diğerleri ise Kilis Apartmanı enkazında hayatlarını kaybetmişlerdi.

Sanık Yaşar K.'dan Savunma: "Takip Yükümlülüğüm Yoktu"

Davanın tutuksuz sanıkları Ahmet Bayram H, Cahit A, Cemal C, İrfan V, Mehmet C, Sadettin Ç. ve Şahin P. ile birlikte yargılanan eski belediye başkan yardımcısı Yaşar K. da duruşmada savunma yaptı. Yaşar K., görev süresi ve sorumluluklarına ilişkin şunları kaydetti:

"Malatya Belediyesi'nde 1991-1994 yılları arasında İmar İşleri Müdür Yardımcısı, 1994-1999 yılları arasında ise Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yaptım. Ruhsatlarda idari onaylı imzam vardır ancak binaların projeye göre yapılıp yapılmadığına ilişkin benim bir takip yükümlülüğüm yoktur, mümkün de değildir. Ruhsat verildikten sonra şantiye şefi ve teknik sorumlu, projenin yapılmasından ve uygulamasından sorumludur."

Mağdurlardan Çarpıcı Tanıklıklar: "Elazığ Depremi Sonrası Sallanıyordu"

Duruşmada dinlenen mağdurlar ve şehit yakınları, 6 Şubat depremi öncesinde binalarında yaşadıkları sorunları dile getirdi.

Mağdur Ahmet Özbay, yaşadığı dehşeti ve önceki sorunları şu sözlerle aktardı:

"Kilis Apartmanı'nda oturuyordum, beş sene burada yaşadık. İlk depremde birkaç saniyede burası yıkıldı, eşim vefat etti, çocuğum yaralanması nedeniyle bacağı kesildi. Ben enkazda üç gün kaldım. Elazığ depreminden sonra binada, kolonlarda çatlaklar vardı, bunu komşularımıza söylemiştim. Elazığ depreminden sonra evin içinde yürürken binanın sallandığını hissediyordum."

Mağdur Arif Korkmaz da benzer şikayetlerde bulundu:

"Kilis Apartmanı'nda eşimle birlikte yaşıyordum. 2018 yılında daireyi satın almıştık, o zaman çocuğum iki yaşındaydı. Evin salonunda çocuk oynarken binanın sallandığını hissediyordum. Depremden sonra eşim üç ameliyat geçirdi, kızım ameliyat geçirdi. Çocuğum salonda oynarken zıpladığında binanın sallandığını hissediyordum. Bu nedenle binanın çürük bir yapı olduğunu düşünüyorum."

Mağdur Fırat Uğraş ise Elazığ depremi sonrası yaşananlara dikkat çekti:

"Kilis Apartmanı'nda altı yıl yaşadık. Depremde eşimi ve bir kızımı kaybettim. Elazığ depreminden sonra binada çatlaklar vardı, gelip baktılar sağlam olduğunu söylediler. Evde yürürken ben de binanın sallandığını hissediyordum. Bu durum Elazığ depreminden önce yoktu, Elazığ depreminden sonra başladı."

Özelif Sitesi sakinlerinden Mağdur Mehmet Zeki Alaban, 30 yıl boyunca ailesiyle yaşadığı apartmanın enkazında kaldığını belirterek:

"Kilis Apartmanı'nda annem ve babamla 30 yıl yaşadık. Depremde enkazda kaldım, bir yıl hastanelerde tedavi olmak için dolaştım."

Mağdur Salih Polat ise daireyi depremden kısa süre önce aldıklarını ifade etti:

"Kilis Apartmanı'ndaki daireyi dört ay önce almıştık. Eşim depremde vefat etti. Ben ve kayınvalidem depremden iki gün sonra enkazdan çıkartıldık."

Mahkeme Duruşmayı Erteledi: Islak İmzalı Raporlar İstendi

Dosyadaki eksiklikler nedeniyle duruşmayı ileri bir tarihe erteleyen mahkeme heyeti, önemli bir karar aldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nden, Elazığ depremi sonrası yapılan hasar tespit raporlarının ıslak imzalı kopyalarının mahkemeye gönderilmesini talep etti. Bu raporların, davanın seyrinde kilit rol oynaması bekleniyor.

malatyagazete.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.