-"Mücbir sebebin süresiz uzatılmasını istiyoruz. Devletin vergi kaybını göze alması gerekiyor."
-"Rezerv alanlar dışında kalan yerlerde verilen kredi ve hibe yetersiz. 2,5 milyon liraya çıkarılmalı."
-"Orta ve küçük işletmeler için pozitif ayrımcılık gerekiyor. Kamu borçlarının faizsiz taksitlendirilmesi şart."
İYİ Parti Lideri Dervişoğlu Malatya'da Deprem Bölgesini Ziyaret EttiİYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Yeşilyurt ilçesinin Çırmıhtı semtinde depremde yıkılmış olan okul binasının önünde basın açıklaması yaptı.
Müsavat Dervişoğlu, "Depremde 35 bin 680 bina hasar gördü. 27 bin 500 işyeri kullanılmaz hale geldi. 120 bin vatandaşımız konteynerde yaşamaya devam ediyor. Malatya'nın 133 bin bağımsız konuta ihtiyacı var. Ancak şu ana kadar teslim edildiği söylenen konut sayısı 19 bin 151 ama bunlar tamamlanmamış bitmemiş konutlar; kuraları çekiliyor, teslim edilmiş gibi gösteriliyor."dedi.
3 bin 500 esnafın 21 metrekare konteynerlerde var olma mücadelesi verdiğini vurgulayan Dervişoğlu şöyle devam etti; "TÜİK'in açıkladığı resmi rakamlara göre deprem sonrası Malatya'da 102 bin 620 kişi ikametgâhını başka yerlere almış. Organize Sanayi Bölgesi, çok fazla zarar görmemiş. Çalışma bakanlığının verilerine göre Malatya'da ciddi bir istihdam kaybı var. Organize sanayi bölgesinde acilen beyaz yakalı personele ihtiyaç olduğu ifade ediliyor. Organize sanayi bölgesindeki personel sorununu, üretim kapasitesini ve şehrimizin ihracatını olumsuz yönde etkileyen amirlerin ortadan kaldırılması talep ediliyor. Deprem öncesi 455 milyon olan ihracat 392 milyon dolara düşmüş. 2024 yılına bakıldığında 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artışla 319 milyon olmuş. 303 milyon 55 bin dolarlık ihracat gerçekleşmiş. Kapatılan şirket sayısı 527.'"
Mücbir sebebin süresiz uzatılmasının istendiğini belirten Başkan Dervişoğlu, "Biliyorsunuz kamu alacakları ve Sosyal Güvenlik Kurumlarının primleri, vatandaşın canını kaybettiğini, malını kaybettiğini ve ticari faaliyetlerini doğru bir biçimde sürdüremediğini düşünürsek devletin de burada bir vergi kaybını göze alması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Rezerv olan dışında kalan imarlı parsellerde yerinde dönüşüm için verilen 750 bin lira kredi ve 750 bin liralı hibe ki bu çok zor gerçekleşiyor ama buna rağmen beklentiyi ve ihtiyacı karşılamıyor. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızla görüştüğümüzde bunların en az toplam 2,5 milyon liraya çıkarılması talebini kamuoyunun huzurunda açıklıyorum." diye konuştu.
Orta ve küçük ölçekli işletmelerin desteklenmesi gerektiğini açıklayan Müsavat Dervişoğlu, “Burası sanayi kenti buraya pozitif ayrımcılıkların uygulanması gerekiyor. Bölgedeki ticari faaliyetlerin yerine getirilmesi ve Malatya'ya yakışır hale ulaştırılabilmesi için de burada teşvik uygulamalarına ihtiyaç duyulduğu ifade ediliyor. Her türlü kamu borçlarını faizsiz olarak taksitlendirmek için 6183 sayılı Amme Alacakları Kanunun Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun'a göre 50 bin lira ve üzeri borçlar için teminat istenmektedir. Büyük depremler yaşamış ülkemizde ve Malatya'mızda iş yeri yıkılarak tüm sermayesini kaybetmiş firmaların teminat gösterebilmesi imkansız hale gelmiş. Dolayısıyla bu teminat şartının da ortadan kaldırılması isteniyor. Burası bir afet bölgesi. Dolayısıyla bu bölgede yapılması icap eden iş ve işlemlerin hızlıca yerine getirilmesi lazım.”
Malatya'da vatandaşların beklentilerin karşılık bulamadığını söyleyen Dervişoğlu, "Şehirde hizmet de azalmış. Bazı yerlerde kuyu suyu kullanıldığı için insan sağlığını ve birtakım hastalıkların da olabileceği ifade ediliyor. Malatya'nın problemlerini yerinde görmek ve tespit edebilmek için buradayız. Hem TBMM kürsüsünde bunları ifade edeceğiz hem de bu zamana kadar nasıl yaptıysak sorunları kamuoyuyla paylaşacağız." ifadelerini kaydetti.
-Suriye ve Göçmen Politikalarına EleştiriDervişoğlu'nun Suriye ve Göçmen Politikası Eleştirisi:
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Ramada Otel'de yapılan partisinin Genişletilmiş İl Divan Toplantısı'na katıldı. Dervişoğlu, "Türkiye'nin sınırlarında önemli şeyler oluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Aralık'ta açıklamalarda bulundu. Suriye'deki Esad yönetiminin sona erdiğini Halep, Hama, Humus ve Şam'ın Türkiye'nin asıl sahipleri tarafından ele geçirildiğini ifade etmiş. Bu son derece tehlikeli ve mahsurlu bir cümledir. Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yoktur. Türkiye'nin sahibi büyük Türkiye Milletidir. Herkes ağzından çıkan lafa dikkat etmelidir. İlk olarak dil sürçmesi olarak düşündüm ama Cumhurbaşkanı prompterden okumuş yani yazılı bir metin üzerinden okumuş. Cumhurbaşkanının uyarıyorum metinleri yazanlara dikkat etsin." ifadelerini kaydeti.
-Göçmen Politikası ve Güvenlik
Suriyelilerin gitmediğini ancak gidiyormuş gibi algı oluşturulduğunu vurgulayan Dervişoğlu, şunları söyledi: 'Suriye parçalanıyor, Türkiye’nin vatan bütünlüğünü ve istiklâlini korumak için atılması gereken tüm adımları ertelemeden atması gerekiyor. Tedbirlerin hepsinin alınması gerekiyor. Rakka'dan başlayarak Türkiye, Rakka'dan başlayarak Haseke ve Sincar'a kadarki bölümü Türkiye'nin kendisini güvence altına alabilmesi için Türkiye tarafından bir güvenlik koridoruna dönüştürülmesi lazımdır. Suriye PKK ile Irak PKK’sinin bağlantısı kesilsin."
malatyagazete.com