Malatya Büyükşehir Belediyesi MASKİ Genel Müdürlüğü, Beylerderesindeki kaptaj çalışmalarının acil ve olağanüstü durumlar ve geleceğe yönelik ihtiyaçlar için planlandığını belirterek, şuan için bölgedeki sudan yararlanan çiftçilerin mağdur edilmesinin söz konusu olmadığını duyurdu.
Malatya Büyükşehir Belediyesi MASKİ Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklama şu şekilde; “Bilindiği üzere Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü olarak, ilimizin içme suyu ihtiyacının kesintisiz sağlanması maksadıyla alternatif kaynak araştırma çalışmaları yapmaktayız.
Bu kapsamda; 2020 yılından başlayarak İlimiz Yeşilyurt İlçesi, Beylerderesi Havzasında, Tapunun, Yakınca Mahallesi, 0 Ada, 734 ve 762 Numaralı parselleri üzerinde bir su kaynağı tespit edilmiştir.
Söz konusu kaynak üzerinde gerekli incelemeler yapılmış, suyun fiziksel ve kimyasal analizleri de yapılmıştır. Kaynağın çıktığı alan için mülkiyet tespiti yapılmış ve “Kamu Yararı Kararı” da alınmıştır. Söz konusu kaynağın çıktığı parseller üzerindeki mülkiyet haklarına ilişkin hukuki süreç tamamlanmıştır. Hukuki sürecin tamamlanmasına müteakip kurumumuzca kaynak iyileştirme ve debi tespitine ilişkin çalışma başlatılmıştır.
MALATYA'DA NELER OLMUŞ?.. İŞTE O VİDEOLAR
Yapılan çalışma; ilimizin tek ve alternatifi olmayan Gündüzbey-Kozluk Mevkiindeki içme suyu kaynağında olası bir afet (deprem vs.) veya ana şebeke üzerinde oluşması muhtemel büyük çaplı bir arızada ilin geçici süreyle de olsa içme suyu ihtiyacını karşılamaya yönelik bir çalışmadır. Gündüzbey kaptajımızın su kapasitesi ilimizin uzun yıllar ihtiyacını karşılamaya yeterli olduğu görülmektedir.
Ayrıca Beylerderesi Havzasında tespit edilen yeni kaynak ile ilgili yapılan proje çalışmasında şehir şebekesine terfili sistem (Elektrik motoru) ile bağlanacağından işletme maliyeti bakımından acil durumlar için planlanmaktadır.
Sonuç olarak, Genel Müdürlüğümüzce kamulaştırılan bu alanın çevre düzenlemesi, göze iyileştirilmesi ve alanın temizlenmesi çalışması yapılmaktadır. Kaynak; rezerv olarak bekletilecektir. 30-40 yıl buraya ihtiyaç duyulmayacağı gözlemlenmektedir. İyileştirme neticesinde suyun daha da artacağı öngörülmektedir. Bölgede yaşayan ve bu sudan faydalanan çiftçilerimiz, suyun tamamını kullanmaya devam edecektir.”