“Orada kimin tapusu varsa ona verilecek”

“Orada kimin tapusu varsa ona verilecek”
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp ve Gedaş Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Oğulbalı, 6 Şubat’ta meydana gelen deprem afetinden etkilenen Malatya’da devam eden çalışmalar hakkında vatandaşlarla bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Büyükşehir Belediyesi Nikah Salonu’nda yapılan ve yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı, zaman zaman gerginliklerin yaşandığı toplantıda konuşan Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp, “Burada rezerv alan içerisinde mülkiyeti bulunan Vatandaşlara bakanlık eliyle TOKİ veya emlak konut konutları yapıp orada kimin mülk varsa o vatandaşlara konutları ve ticaretleri bakanlığımız tarafından geri tamamlandıktan sonra verilecektir. Bizim sahada en büyük algı olarak zorlandığımız rezerv alanda bizim vatandaşın kendi mülkiyetinde olan yerlere bakanlık, bireysel inşaat yapıyor. Bu konutları, bu iş yerlerini kime verecekler? Orada kimin tapusu varsa ona verilecek” dedi.

-“ Elazığ’da da İzmir’de de bundan önceki Van depreminde de hesap bu şekilde yapıldı”

Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp, rezerv alanlarda yer alan konut ve iş yerlerinin yapımında borçlanma durumunun nasıl olacağını belirterek, “Benim birden fazla konutum ve iş yerim var. Bunu nasıl teslim alacağım. Biz rezerv alan içerisinde depremden bir gün önce yapının yıkılmadan hasar almadan önceki halinin değerini çıkarıp, günümüze güncelliyoruz. Vatandaşımızın hak ediş bedeli budur diyoruz. Yani benim evim depremden bir gün önceki halinin değeri çıkartılıp, bunun günümüze fiyatı güncellenip, hasarsız bu gün ki fiyatı neyse öyle yazılıyor. Borçlandırma ilgili yapılan konutunsa, arsa maliyeti yok. Alt yapı maliyeti, zemin güçlendirme maliyetleri yok. Sadece üst yapı satış bedeli değil, maliyet bedeli. Maliyet bedelinden de Cumhurbaşkanımızın takdiriyle şuan maliyetin bedeli belli değil, daha önceki depremlerde maliyetin yüzde elli oranında indirim yapıldı. 2 liraysa konutların maliyeti bir lira şeklinde hesap bu bir liradan yapılacak diye bize talimat verildi. Elazığ’da da İzmir’de de bundan önceki Van depreminde de hesap bu şekilde yapıldı”

-“ AFAD’ın borçlanması 2 yıl ödemesiz, 18 yıl vadeli. Konutlarda faizsiz”

Rezerv alanlardaki borçlanmanın nasıl yapılacağını da anlatan Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp şunları söyledi;  “Tüm deprem bölgesinde rezerv alanlarda Hatay’daki maliyet oranı neyse, Adıyaman’daki de aynı, Malatya’daki de aynı. Tüm depremzede vatandaşlarımıza verilecek konutun bedelinden indirim bedeli bu dur denip, arada kendi evinin bedeli düştükten sonra kalırsa üzerine fark alır, borç olursa AFAD’ın borçlanması 2 yıl ödemesiz, 18 yıl vadeli. Konutlarda faizsiz. Rezerv alanlarında borçlanmasının aynı olacağını ön görüyoruz.”

-“Ruhsatı ve iskanı var ise biz bu alanı korumakla ilgili gayret ediyoruz”

Alp konuşmasında şunları da söyledi, “Rezerv alan içerisinde az hasarlı veya hasarsız yapılar var. Bu alandaki yapılarla ilgili deprem yönetmeliğine göre yapılan, ruhsatı var ve iskanı var ise biz bu alanı korumakla ilgili gayret ediyoruz. Az hasarlı ve hasarsız yapıları yıkmamak için uğraşıyoruz. Bizim rezerv alanlar içerisinde ayakta kalan yapılarla ilgili eğer ki iskanı veya ruhsatı yok, az hasarlı veya hasarsızsa bu yapılara riskli yapı tespiti yapmak zorundayız. Riskli yapı tespiti yapılan bir bina kendi gayrimenkul değerinden bir şey kaybetmez.”

malatyayenises.com

malatyagazete.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.