Malatya’da 6 Şubat depremlerinin ardından çamurlu akan içmesuyu şebekesinin şuanda içilebilir seviyede olduğunu açıklayan Malatya İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Erhan Berk, “. Kaynağımızda mikrobiyolojik, partikül ya da klor ölçümü olarak suyun kaynağında herhangi bir problemimiz yok.” dedi.
Malatya İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Erhan Berk, kurumun geçici binasında düzenlediği basın toplantısında içme suyu ve kurum çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Musluk sularının bulanık akma sebebinin depolarda biriken tortu ve çamur olduğunu ve binalarda ve işyerlerindeki depoların temizlenmesi gerektiğini belirten Malatya İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Erhan Berk, “Depremin ilk gününden beri klor ölçümü olarak dün itibariyle 11 bin 582 uç noktadan ve kaynaktan numune klor ölçümümüz oldu. Haftanın 7 günü esasıyla çevre sağlığı ekibimiz bu işi takip ediyor. Mikrobiyolojik olarak da 2 bin 763 takip yaptık. Kaynağımızda mikrobiyolojik, partikül ya da klor ölçümü olarak suyun kaynağında herhangi bir problemimiz yok.” dedi.
Malatya’da 3 Temmuz itibariyle hastanelerin 6 Şubat deprem öncesi sağlık hizmetlerini sunmaya başlayacaklarını da açıklayan Malatya İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Erhan Berk, “ 6 Şubat’ta yaşanan depremlerden en fazla etkilenen 11 ilin içerisinden birisi de Malatya’ydı. Biz sağlık çalışanları olarak 04.17 deprem itibariyle bütün hastanelerimiz açıktı. Aynı şekilde hizmetlerine devam ettiler. Hiçbir hastanelerimizde acil servislerimizde hizmet sıkıntısı yaşanmadı. 112 acil sağlık hizmetleri olarak da hızlı bir reaksiyon göstererek yaklaşık olarak saat 5 civarı ekip sahamızı UMKE araçlarıyla birlikte 60’a çıkartmıştık. Yakınımızdaki ilimizi Elazığ’ın takviyesiyle 05.30 itibariyle UMKE, 112 ekibimizin 90 ekibimiz sahadaydı, tüm enkazların başındaydı. Biz geçen 4 buçuk aylık sürede yeniden yapılanmamız yeniden faaliyetlerimizi normalleştirme yolunda çabalar sarf ettik. 3 Temmuz itibariyle hastanelerimiz 6 Şubat deprem öncesine geri dönüyor. Hastanelerimiz depreme dayanıklı olarak yapıldığı için hastanelerimizde ağır hasarlı binalarımız yok. 3 Temmuz itibariyle artık MHRS randevusuna geçiyoruz. Bu şu demek değil randevusu olmayan vatandaşımız gelip tedavi olamayacak tedavi hizmeti almayacak anlamına gelmiyor. Bizim MHRS’deki amacımız sabahın erken saatlerinden hastanelere gidip sıra kuyruğunda beklemesinler. Randevu saatlerinde gidip tedavi olsunlar” ifadelerini kaydetti.
Berk açıklamasında şunları söyledi, “ 1 Nisan’dan beri bütün hastanelerimizde poliklinik hizmetini tekrar vermeye başladık. Deprem döneminde sadece ihtiyaca binaen her branştan bir ekibimiz vardı. 6 Şubat tarihinden itibaren polikliniklerimizde ve acil servimizde dün itibariyle 813 bin 187 vatandaşımıza biz sağlık hizmetleri sunduk. Birinci basamakta da 209 bin 834 vatandaşımıza depremden dolayı sağlık hizmeti sunduk. Depremden itibaren 24 UMKE ekibiyle depremden 15 gün sonra çadırkentler, konteyner kentler ve özellikle ulaşım sorunu yaşayacak Battalgazi, Yeşilyurt, Akçadağ ve Doğanşehir’in bütün kırsal mahallelerin her 15 günde 4 kez 24 ekiple taramalarını yaptık. Yaklaşık olarak 94 bin 571 vatandaşımızı sağlık hizmetini sunduk. Sağlık hizmeti sunarken vatandaşımızın ulaşamadığı çocuğun mamasından, yatalak hastasının bezine kadar, soğuk algınlığı, grip, nezle, zatürre gibi problemlerin olan vatandaşlarımızın soğuk algınlığı ilacından doktorun uygun gördüğü hastaların antibiyotiğine kadar hepsini tek tek temin ettik.”.