Sayıştay’ın Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin 2021 yılı ile ilgili raporunda Aysun Bay Karabulut’un Rektörlüğü döneminde ihale edilmesi gereken işlerin doğrudan temin ile yaptırıldığı görüşüne yer verildi. Rapor da, “2021 yılı içinde Üniversitede birçok mal ve hizmetin, adetlere bölünerek ve eşik değerin altında kalınarak doğrudan teminle alındığı; yine aynı şekilde eşik değerin altında kalınarak, ihale edilmesi gereken bakım onarım ve yapım işlerinin de doğrudan temin ile yaptırıldığı görülmüştür.” denildi.
Sayıştay tarafından Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin Aysun Bay Karabulut'un rektörlüğünü üçüncü yılını kapsayan 2021 yılındaki bazı iş ve işlemlerine yönelik olarak yapılan denetime ilişkin rapor, kurumun sitesinde yayınlanarak açıklandı.
Rapordaki dikkat çeken iki önemli konu şu şekilde:
“-Fakülte, Enstitü ve Yüksekokul Sekreterliği Kadrolarından Şube Müdürlüğü Kadrosuna Sınavsız Atama Yapılması
Malatya Turgut Özal Üniversitesinde söz konusu uygulama ile 2018-2021 yılları arasında 11 personel fakülte, enstitü ve yüksekokul sekreterliğine atandıktan sonra sınavsız olarak şube müdürü kadrosuna atanmıştır. Bu şekilde şube müdürlüğüne atananların tamamı önce yukarıda değinilen ve üst görev niteliğinde bulunan kadrolara atanmış ve akabinde bir süre sonra şube müdürlüğü kadrolarına atamaları gerçekleştirilmiştir. Böylelikle, belli süreli atamalarla üst görevlere getirilen kişiler, Yönetmelik'in söz konusu istisna hükmünden yararlanılarak şube müdürlüğü kadrolarına getirilmiş olmaktadır.
Bunun yanı sıra, söz konusu istisna, bu tür atamalarda sadece sınav şartını ortadan kaldırmaktadır. Bu şekilde ataması yapılacak kişilerin 657 sayılı Kanun ve Yönetmelik'te belirlenen diğer şartları taşıyor olması gerekmektedir. Bu yöntemle ataması yapılan personelden bir kişi hariç diğerlerinin, Yönetmelik'in 6’ncı maddesinde ifade edilen ve şube müdürlüğü görevinden daha alt görev grubu içerisinde üç yıl süreyle çalışma şartını da taşımadıkları anlaşılmıştır. Bu nedenle de söz konusu atama işlemlerinde mevzuata uyarlık bulunmadığı gibi, eşitlik ve liyakat esaslarına aykırılık dolayısıyla da çalışma barışını olumsuz etkileyeceği değerlendirilmektedir.
Malatya Turgut Özal Üniversitesinin, aynı ildeki diğer bir üniversiteden ayrılarak kurulan nispeten yeni bir yükseköğretim kurumu olması dolayısıyla, teşkilatlanmasını henüz tamamlayamamış, pandemi nedeniyle de gelişme sürecinin kısmen sekteye uğramış olması anlaşılır bir durum olmakla birlikte, üniversitenin mümkün mertebe şube müdürü kadrosu için gerekli şartları taşıyan personel teminine yönelmesi, söz konusu yöntemle atama yapılmasının olağan bir yöntem haline gelmemesi, kurumdaki çalışma barışı, fırsat eşitliği ve liyakat esası dâhilinde görevlerin yerine getirilebilmesi açısından önem arz etmektedir.
Bu tespit ve değerlendirmeden sonra Üniversite, pandemi etkilerinin azalmaya başlaması ve normal eğitim öğretim sürecine geçilmesiyle birlikte 2022 yılında görevde yükselme sınavı açmış olup bu yolla personel teminine yönelmiş ve atama yapmıştır.
Sonuç olarak, yukarıda değinilen gerekçeler dolayısıyla, şube müdürlüklerine Yükseköğretim Üst Kuruluşları İle Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği’ne uygun olarak görevde yükselme sınavı yapılarak yeterlilik ve objektiflik kriterlerine göre atama yapılması gerekmektedir.
-İhale Kapsamındaki Alımların Kısımlara Bölünmesi, Kanunda Belirtilen Limitlerin Aşılması ve Kamu İhale Kurulunun Uygun Görüşü Alınmadan Kanun'da Belirtilen Limitlerin Üzerinde Alım Yapılması
Malatya Turgut Özal Üniversitesinde, çeşitli daire başkanlıklarının doğrudan temin ile yaptığı mal ve hizmet alımları ile yapım işleri incelendiğinde aynı tür ve nitelikte çok sayıda mal ve hizmet alımları ile bakım onarım işlerinin yaptırıldığı görülmüştür.
2021 yılı içinde Üniversitede birçok mal ve hizmetin, adetlere bölünerek ve eşik değerin altında kalınarak doğrudan teminle alındığı; yine aynı şekilde eşik değerin altında kalınarak, ihale edilmesi gereken bakım onarım ve yapım işlerinin de doğrudan temin ile yaptırıldığı görülmüştür.
Açık ihale usulü ile temini gereken ihtiyaçların parçalara bölünmek suretiyle doğrudan temin yöntemiyle satın alınması, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun temel ilkelerine aykırıdır. İhalenin temel ilkeleri olan rekabet ve saydamlığın ve aynı zamanda kamu yararının en iyi şekilde sağlanması için, yasa ile de zorunlu tutulan açık ihale usulünün uygulanması; doğrudan temin yöntemine ise istisnai olarak başvurulması gerekmektedir. Bu ilkelere aykırı davranan ilgililer mevzuatta yer aldığı üzere çeşitli cezai müeyyidelere muhatap olabilmektedirler.”
-Usulsüzlük ve eksikler
Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin 2021 yılına ilişkin Sayıştay denetiminde belirlenen usulsüzlük ve eksikler şöyle sıralandı:
-Fakülte, enstitü ve yüksekokul sekreterliği kadrolarından şube müdürlüğü kadrosuna sınavsız atama yapılması,
-İhale kapsamındaki alımların kısımlara bölünmesi, kanunda belirtilen limitlerin aşılması ve Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü alınmadan kanunda belirtilen limitlerin üzerinde alım yapılması,
-İşçilerin yıllık ücretli izinlerinin kanuna uygun olarak kullandırılmaması,
-Üniversitenin muafiyeti bulunmasına rağmen elektrik güvence bedeli ödemesi,
-Üniversite bilimsel araştırma projelerinin döner sermayeden düşük miktarda pay alması,
-Memurlara ve işçilere yiyecek yardımında hatalı işlem yapılması,
-Üniversitenin mülkiyetinde, yönetiminde veya kullanımında bulunan taşınmazlarının cins tahsislerinin yapılmaması.