ŞKÖ Lisesi artık Millet Bahçesi
Şehit Kemal Özalper Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bulunduğu alan İmar Planında Millet Bahçesi olarak kaydedildi.
Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin geçtiğimiz ayki toplantı gündemine alınan Şehit Kemal Özalper Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bulunduğu 44 bin 541 metrekare büyüklüğündeki tapuda “Sanat Okulu İdare Binası Atölye ve Müştemilatı” olarak kayıtlı bulunan alan, son İmar Planı Değişikliği ile “Millet Bahçesi” olarak değiştirildi.
İnönü Stadı, Atatürk Kapalı Spor Salonu, Osman Çağlı Kapalı Yüzme Havuzu, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü hizmet binası ve lojmanlarının yanı sıra Turgut Özal Kamp Merkezi’nin yıkılarak “millet bahçesi” yapılmasının ardından, hemen yanı başında bulunan ve Malatya’nın ilk sanat lisesi olma özelliğini taşıyan, 1942 tarihinden beri faaliyette olan Şehit Kemal Özalper Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bulunduğu 44 bin 541 metrekare büyüklüğündeki alanda “Millet Bahçesi” olarak imarda tescil edildi.
Şu anda toplamda 50 tane derslik bulunan, onlarca atölyeye sahip olan, birçok binası Cumhuriyet döneminin ilk yapı özelliklerini taşıyan Şehit Kemal Özalper Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ne zaman taşınacağı ve nereye götürüleceği, 1942’den beri faaliyette olan atölye binalarının nasıl değerlendirileceği konusunda kamuoyuna yansıyan bir planlama bulunmuyor.
OKULUN TARİHÇESİ
Şehit Kemal Özalper Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin internet sitesinde okulun tarehçisi şu şekilde yer alıyor:
“Şimdiki adıyla "Şehit Kemal Özalper Endüstri Meslek Lisesi" Malatya'da açılan ilk sanat okuludur. 4 Kasım 1942 tarihinde zamanın Malatya Valisi Fahri Özen tarafından "Bölge Sanat Okulu" olarak öğretime açılan okulun bünyesinde yalnızca tesviye, marangozluk ve demircilik bölümleri bulunuyordu. Süreyya Ülgüray okulun ilk müdürüdür.
Okulda açılan bölümlerin yıllara göre sıralanması şu şekildedir:
-1943-1944 Öğretim yılında Tasviye, Marangozluk ve Demircilik bölümleri.
-1963-1964 Öğretim yılında Elektrik Bölümü
-1964-1965 Öğretim yılında Motor Bölümü
-1968-1969 Öğretim yılında Makina Ressamlığı
-1971-1972 Öğretim yılında Elektronik Bölümü
-1976-1977 Öğretim yılında Döküm Bölümü
-1980-1981 Öğretim yılında Makina Model Bölümü
-1987-1988 Öğretim yılında İş Makinaları Bölümü
Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde eğitim ve öğretime başlamıştır.
Ayrıca okulun bünyesine 1967 yılında teknik lise açılmış ve ilk olarak makina bölümü ile öğrenime başlamıştır. Daha sonra yıllara göre:
-1967-1968 Öğretim yılında Teknik Lise Makina Bölümü
-1986-1987 Öğretim yılında Teknik Lise Motor Bölümü
-1988-1989 Öğretim yılında Teknik Lise Bilgisayar Bölümü
-1991-1992 Öğretim yılında Teknik Lise CNC Bölümleri açılmıştır.
Ayrıca 1987 yılında yabancı dil İngilizce ağırlıklı olmak üzere Anadolu Teknik Lisesi Elektronik bölümü okulun bünyesine katılmıştır.
Halen üç okulun aynı çatı altında eğitim ve öğretimin yapıldığı okul, bugüne kadar bölge ve çevrenin ihtiyacı olan teknisyen düzeyinde teknik insan gücü ihtiyacını karşılamaktadır. Ayrıca Yüksek Öğrenime de pek çok sayıda öğrenci göndermiştir.
Okulun bugünkü adı aynı okulda öğretmen iken Başbakanlığın emriyle 1963 Yılında Kıbrıs/Lefke Sanat Okuluna Tesviye Atölyesi Öğretmenliğine atanan Kemal ÖZALPER'in 1964 Yılında Şehadeti üzerine verilmiştir. Malatya Vilayetinin teklifi Milli Eğitim Bakanlığının onayı ile Malatya Erkek Sanat Enstitüsü "ŞEHİT KEMAL ÖZALPER ENDÜSTRİ MES LEK LİSESİ" olarak değiştirildi.”
BURAYI TIKLAYINIZ.... MALATYA'NIN GÜNCEL HABER VİDEOLARI BURADA