24 Ocak 2020'deki Elazığ- Malatya depreminde ciddi hasar gören, ana yapısının restorasyon ve onarım çalışmaları tamamlanan Yeni Cami'nin (Teze Cami), avlusunun etrafına yapılan ve adeta duvar gibi, caminin görünümünü büyük ölçüde engelleyen abdest alma yerlerinin kaldırılması beklenirken, avlunun ortasına şemsiye ve şemsiye kazıkları yerleştirildi.
24 Ocak 2020'de meydana gelen, 6,8 büyüklüğündeki Elazığ- Malatya depremi camiye hasar vermiş, ana kubbenin bir bölümünde çökme, duvarlarında çatlama, minare külahlarında dökülme meydana gelmişti. Depremin ardından tehlike oluşturduğu için ibadete kapatılan 'Yeni Cami' için, depremden aylar sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihale düzenlenmiş, ihale ile ilgili Genel Müdürlük ve Malatya Müdürlüğü arasında yaşanan sorunlara rağmen, onarım ve restorasyon çalışmalarına Ekim 2020'de başlanmıştı.
Ana kubbe ve hasar gören diğer kubbeler tamamen sökülüp değiştirilirken, doğu ve batı yan duvarlarına da payandalar eklenerek yapı güçlendirilmişti. Caminin iç duvarları da güçlendirilirken, ahşap olan taban da Eylül ayında sökülerek temel ortaya çıkarıldı ve temelde güçlendirme yapıldıktan sonra, taban yeniden ahşap olarak inşa edildi. Camini her iki minaresi de yine şerifelerinin üst kısımlarından itibaren yenilendi.
Yeni Camii’nin restorasyonunda dikkat çeken detaylardan birisini caminin ana girişi olan kuzey kapısının merdivenlerinin sağ ve solunda bulunan abdest alma musluklarının kaldırılıp, kanalın ise kapatılması oluşturdu. Yeni camii ile özdeşleşen abdest alma yerinin caminin kuzey ana girişinin tam karşısında WC’lerin üzerine duvar gibi yapılmaya başlanmış ve caminin özgün haline müdahale edilmişti.
Yeni Camii’nin avlusuna dışarıdan duvar gibi yapılan ve tepki çeken, aylardır çözüm üretilmeyen, olduğu gibi yerinde bırakılan abdest alma yeri için adım atmayan Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından bu kez caminin avlusuna dev şemsiye yerleştirilen kazıklar dikildi. Şemsiye kazıkları ve şemsiyeler Yeni Camii’nin öndeki görüntüsünü tamamen kapattı. Yeni Camii’nin önüne duvar gibi konan abdest alma yerlerine gösterilen tepkilere rağmen, avlu kısmına da caminin görüntünü tamamen kapatan şemsiye ve şemsiye kazıklarının yerleştirilmesi dikkat çekti.
Tarihi camide başlatılan restorasyon iş ve işlemlerine avlu kısmına şimdiye kadar ihtiyaç duyulmayan şemsiye ve şemsiye kazıklarının yerleştirilmesine Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun nasıl izin verdiği merak ediliyor.
BURAYI TIKLAYINIZ.... MALATYA'NIN GÜNCEL HABER VİDEOLARI BURADA