Bir zamanlar, karaciğer nakli alanında uzmanlık eğitimi almak üzere zor şartlarda, yurt dışına giden İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, şimdilerde, yetiştirdiği ekibi ile birlikte, aralarında Almanya, Polonya ve Rusya'nın da olduğu 20 ülkenin cerrahlarına Malatya'da karaciğer nakli cerrahisi alanında eğitim veriyor.
www,malatyahaber.com'dan Güler Hazar Doğan'ın özel haberine göre; Karaciğer nakli alanında küresel bir marka düzeyine yükselen İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü, sadece nakil yaparak değil, aynı zamanda karaciğer nakli alanında uluslararası arenada eğitim veren bir kurum kimliği ile de tanınmaya başladı.
Son birkaç yıldan bu yana 20 ülkeden onlarca cerraha, karaciğer nakli cerrahisi alanında üst düzey eğitim veren İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü, Almanya, Polonya Rusya, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan, Rusya, Hindistan, Filistin, Ürdün, Nijerya, Bosna Hersek, Kenya, Ukrayna, Gürcistan, Romanya ve Güney Afrika'dan Malatya'ya gelen onlarca cerraha, karaciğer nakli cerrahisi alanında eğitim verdi.
“Burada öğrenip gidip Kenya’da başlatmak istiyoruz”
Malatya'da, Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve ekibinden karaciğer nakli eğitimi alan çeşitli ülkelerden cerrahlar, aldıkları eğitiminden duydukları memnuniyetin yanı sıra karaciğer nakli alanında Malatya'daki ileri düzeyden oldukça etkilendiklerini belirtti.
Kenya’dan gelen Uzm. Dr. Abdurrahman Hargura, “Kenya’dan buraya karaciğer naklini öğrenmeye geldim. Kenya’da yapılmayan bir ameliyat. Burada öğrenip gidip Kenya’da başlatmak istiyoruz. Sağolsun hocalarımız bizi buraya kabul ettiler ve buraya geldim.” dedi.
“Buradaki eğitimden sora Özbekistan’da nakillere başlayacağız”
Özbekistan’dan gelen Dr. Sultan Tılemısov, “Buraya karaciğer naklini öğrenmeye geldik. Özbekistan’da bu ameliyatlara yeniden başlıyoruz. Şimdiye kadar 11 tane karaciğer naklini yaptık, ama başkalarından yardım alarak bu ameliyatları yaptık. Şimdi bu ağır ameliyatlara kendimiz başlamak istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Özbekistan’dan gelen Dr. Pulat Sultanov, İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü'nden oldukça etkilendiklerini belirterek, "Burası dünya çapında bir merkez. Buraya karaciğer nakli için geldik. Özbekistan’da karaciğer nakli yapmak istiyoruz. Buradaki eğitimlerden sonra Özbekistan’da karaciğer nakillerine başlayacağız.” diye konuştu.
"Dünyada yapılmayan karaciğer nakilleriin burada yapılabildiğine tanık olduk"
Nijerya Dr. Garzali İbrahim Umar, Nijerya’da karaciğer naklini yapmak için Malatya’ya geldiğini anlatırken, Ürdün’den gelen Tabip Albay Uzm. Dr. Ali Aloun, “Bu merkez dünya ikincisi olarak geçiyor. Ürdün’de böyle bir projeyi başlatmak için geldim. Bu kadar tahmin etmemiştim. Günlük bir vaka oluyor, bazen 2 vaka oluyor. Dünyada yapılmayan karaciğer nakilleriin burada yapılabildiğine tanık olduk. Ürdün’den 78 yaşında bir hasta geldi, karaciğer nakli için dünyanın hiçbir yerinde kabul edilmedi. Burada oldu ve taburcu edildi. Türk halkı, Malatya'da böyle bir merkeze sahip olduğu için gurur duymalı, böyle bir yer için bence şanslısınız"
"Ülkemiz için gurur verici bir durum"
İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstütüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Malatya'ya gelen cerrahların ve diğer alanlardaki hekimlerin, ülkelerinin en iyi hekimleri olduğunu beirterek, "Anadolu’nun bir şehrinde dünyanın bir çok ülkesindeki hekimlere eğitim veriliyor. Bu bir kere bizim ülkemiz için gurur verici bir durum" dedi.
Prof. Dr. Yılmaz, Malatya'da verilen eğitimlerden sonra, Ürdün'de Kraliyet Hastanesi, Özbekistan’da ise Sağlık Bakanlığı düzeyinde, karaciğer nakli merkezlerinin kurulması yönünde çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, "Bulundukları ülkelerde bu tarz hazırlıklara girecekler ve sanıyorum bunları birlikte yapacağız" ifadelerini kullandı.
“Ülkelerinde karaciğer naklini geliştirmek amacıyla gönderilmiş önemli cerrahlar”
İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, “Malatya’ya eğitime gelen insanlar birer tıp öğrencisi değil, hepsi bulundukları ülkelerde hastanelerin cerrahi sorumlusu ve kendi ülkeleri tarafından buraya bilim öğrenmeye, karaciğer nakli cerrahisi öğrenmeye, öğrendiklerini kendi ülkelerinden götürmeye, orada karaciğer naklini geliştirmek amacıyla gönderilmiş hekimler. Hepsi son derece yetenekli, cerrahide iyi olan hekimler ama tabi ki karaciğer nakli konusunda eğitime ihtiyaçları var. Burada uzunca bir süre bu eğitimi alacaklar” dedi.
Almanya’dan da gelen var, Güney Afrika’dan da…
Prof. Dr. Yılmaz şunları söyledi: “Daha önceden biliyorsunuz yurt içinde birçok merkez, yurt dışında Azerbaycan Tıp Üniversitesi’nde Karaciğer Nakil Programını kurduk. Bizde görevli uluslararası arkadaşlardan Özbekistan ve Ürdün’de karaciğer nakli yapılması için çok ciddi çalışmalar yürütülüyor. Ürdün’de Kraliyet Hastanesi, Özbekistan’da yine bakanlık seviyesinde hükümet seviyesinde bu çalışmalar yürütülüyor. Karaciğer nakline hazırlıklar söz konusu. Bulundukları ülkelerde bu tarz hazırlıklara girecekler ve sanıyorum bunları birlikte yapacağız. Bugüne kadar 20’nin üzerinde ülkeden bize eğitim için gelen cerrahlar var. Almanya, Polonya, Bosna - Hersek, Romanya, Güney Afrika, bizim Türk Cumhuriyetlerin hemen hepsi, Gürcistan, Hindistan gibi birçok ülkeden eğitim için geldiler. Sadece cerrahlar da değil, patolojist, anesteziyolojist, gastroentrolog gibi bir çok branştan hekime karaciğer nakil eğitimi verildi.”
“Ülkemizde bunu başarmaktan mutluluk duyuyoruz”
Kendisinin çok zor şartlar altında yurtdışına giderek karaciğer nakli eğitimi aldığını belirten Prof. Dr. Sezai Yılmaz, “Bir zamanlar çok kısıtlı imkanlarla Türkiye’den hekimler bu işi öğrenmek için yurt dışına gidiyordu ama şimdi Anadolu’nun bir şehrinde dünyanın bir çok ülkesindeki hekimlere eğitim veriliyor. Bu bir kere bizim ülkemiz için gurur verici bir şey. Bu arkadaşlarımızdan bazıları da burada doktora programımızda öğrenci. Bu yaklaşık 4 yıllık bir program. Bunu Malatya’da gerçekleştirmiş olmaktan gurur duyuyoruz. Yurt dışına karaciğer nakli öğrenme için gittiğimizde şartlar çok zordu. Şimdi durumlar tersine döndü. Ülkemizde bunu başarmaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi.
MALATYA'DA NELER VAR... İŞTE O VİDEOLAR