7 Kişiye Mezar Olan Beydağı Otel Davası Başladı

7 Kişiye Mezar Olan Beydağı Otel Davası Başladı
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Malatya’da, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki ikinci depremde yıkılan ve 7 kişinin hayatını kaybettiği Beydağı Otel davasında, tadilat projeleri mahkemede tartışıldı. Sanıklar, projelerin taşıyıcı sistemlere zarar vermediğini savundu.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki ikinci depremde yıkılan ve 3’ü çocuk 7 kişinin yaşamını yitirdiği Beydağı Otel’e ilişkin dava Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam ediyor. Duruşmaya tutuksuz sanıklar ve müştekiler katılırken, otel binasında yıllar içinde yapılan tadilatlar mahkemenin odak noktası oldu.

7 Kişi Hayatını Kaybetti

Kahramanmaraş merkezli ikinci depremde yıkılan Beydağı Otel’in enkazında kalan Hira Ecrin Baykal (10), İlahe Hasanzade (50), Rana Ökten (51), Raziye Baykal (41), Selami Acı (52), Selami Acı (4) ve Suat Acı (2) hayatını kaybetmişti.

Malatya 1.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya; tutuksuz sanıklar Ö.Ş, M.H.B, A.Y., A.T.Ü, M.B. ile müştekiler, sanık ve müşteki avukatları katıldı. 

Sanıklar Savunmalarını Sundu

Duruşmada savunma yapan tutuksuz sanık M.H.B., 1993-1999 yılları arasında Malatya Belediyesi imar işlerinde çalıştığını belirterek, “1994 ve 1996 yıllarında Beydağı Otel için belediyeye tadilat projeleri sunulmuştu, bunları onayladım. Yapılan işlemler taşıyıcı sistemlere zarar verecek nitelikte değildi. Taşıyıcı sisteme etki edecek hiçbir şey yapmadım” şeklinde konuştu.

Sanık M.H.B. ayrıca belediyenin projelere sadece uygunluk açısından baktığını, denetlemenin ise belediye tarafından yapılmadığını ve bu görevin fenni mesullere ait olduğunu belirtti.

"Binanın Tasarım Dışı Değişiklikler Yapılmış"

Tutuksuz sanık Ö.Ş. ise Beydağı Otel’in 1987 yılında mimari projesini yaptığını ifade ederek, “Binayla ilgili ruhsattaki ilk imza bana ait. 1987’de binanın mimari projesini çizdim ama daha sonra yapılan tadilatlarla proje değiştirildi. 1987’de onayladığım tasarımın dışına çıkıldı. Çatı katı kapatılmış, bu işlem hafif malzeme kullanılarak yapılmamış olabilir” dedi.

Sanıklardan A.T.Ü, sadece binanın çatı tadilatı için fenni mesul olduğunu savunarak, çatı tadilatının hafif malzemeyle yapıldığını ve binanın statiğini bozacak nitelikte olmadığını öne sürdü.

"Sorun Proje ve Tadilattan Kaynaklı"

Müşteki Elif Nur Acı ise dedesi Nurettin Acı’nın Beydağı Otel’i inşa ettiğini belirterek, “Sanıklar doğruyu söylemiyor. Binada yapılan tadilatlar yükü artırdı. Dedemin kaçak bir işlem yaptığını düşünmüyorum, sorun projede ve tadilatta” ifadelerini kullandı.

Mahkemede tanık olarak dinlenen Arif Acı, otelin çatı katındaki restoranın 1996’dan sonra odalara dönüştürüldüğünü ve binanın 6 Şubat’taki ilk depremde hasar almadığını belirtti. Arif Acı, “İkinci depremde otel 20-25 saniye yıkılmadı, otel enkazı diğer binaların üzerine devrildi” dedi.

Mahkeme 2025’e Ertelendi

Mahkeme, Beydağı Otel’in yıkımıyla ilgili bilirkişi raporu alınmasına karar vererek, duruşmayı 21 Ocak 2025’e erteledi.

malatyagazete.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.