Dünyanın kuru kayısı merkezi olan Malatya’da salgına rağmen ihracat sevinci yaşanıyor. 2019 yılında 252 milyon dolar kuru kayısı ihracat geliri, 2020 yılında artış göstererek 266 milyon dolara yükseldi.
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan; salgına rağmen kuru kayısının ihracatını koruyan en önemli en önemli ürünlerin başında geldiğini söyledi. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, salgına rağmen özellikle Amerika ve Avrupa kuru kayısı ihracatında artış yaşandı. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan 2020 yılı kuru kayısı ihracatı ile ilgili olarak değerlendirmede bulundu.
-“Endişelerimiz oldu, ama…”
Özcan, “Dünya kuru kayısı ihtiyacının şu anda yüzde 70-75’i Türkiye’de ve Malatya’dan temin ediliyor. Dolayısıyla kuru meyve grubunda pandemi başladığında ciddi anlamda endişelerimiz ve kaygılarımız oldu, özellikle ihracatın etkilenip etkilenmeyeceği konusunda. Ama çok şükür 2020 yılı kuru kuru kayısı ihracatı açısından çok iyi geçti. Gerek ihracat rakamlarımızı korumak gerekse geçen yılın ihracat rakamlarının ortalamasının üstüne çıkarak hem ülke ekonomisine hem Malatya ekonomisine ciddi anlamda gelir sağlanmış oldu. Özellikle 2020 yılında önemli yatırımlar da kuru kayısı ihracatına ve ekonomik olarak karşılığını artırmada çok önemli hamleler oldu.”
-“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katkısı büyük”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kuru kayısı ticaretinin kurumsal anlamda ve devlet alımlarını yapılması konusunda önemli katkı ve destekler vermesinin piyasaya olumlu yansıdığını da belirten Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın hem kuru kayısı lisanslı deposunun hayata geçirmesi hem de Toprak Mahsulleri Ofisinin müdahale adımları konusundaki kararlılığı ve hayata geçilmesi ile beraber ihracat gelirlerimizde ciddi anlamda bir artış söz konusu. Özellikle 2019 yılı ortalamaları ile 2020 yılı ortalamalarına baktığımız zaman yaklaşık 1 dolarlık artış söz konusu.” ifadelerini kaydetti.
“Kuru kayısı ihracat geliri arttı”
Amerika ve Avrupa’ya yapılan kuru kayısı ihracatının salgından etkilenmediğini belirten Özcan şu şekilde konuştu, “Totalde baktığımızda 2020 yılında toplamda 90 bin ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirmişiz. Kuru meyve grubunda Pandemiye rağmen ihracatını koruyan en önemli en önemli ürünlerin başında geliyor kuru kayısı. Bununla beraber geçen yılki ihracat gelirimiz 252 milyon dolar iken 2020 yılında 266 milyon dolar gelir elde etmişiz, 13-14 milyon dolarlık bir artış söz konusu. İnşallah 2021 yılında da hem ihracat rakamlarımızı artırmak hem de ihracat gelirlerimizi arttırmakla ilgili yeni bir hedef koyduk. Hem tekrar 100 bin ihracata ulaşacağız, hem de 500 milyon dolar gelir getirecek şekilde çalışmalarımızı gayretlerimizi devam ettireceğiz. Ama özellikle 2020 yılında kuru kayısıdaki bu yatırım yılı ve ekonomik anlamda da ülkeyi ve şehri yüksek miktarda döviz getirmesi konusunda başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a özellikle bu hamleleri yapmamız da bu fırsatı verdiği için, Sanayi Bakanımıza, Tarım Bakanımıza, Türkiye odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu’na, yerelde de özellikle milletvekillerimize ve bütün paydaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz.”
-“Ciddi çalışmalarımız var, İnönü’de besin değeri projesi yürütülüyor”
“2020 yılı üreticinin kuru kayısı da özellikle mutlu olduğu bir yıl olarak herkesin hafızasında önemli bir yer edinecek.” İfadesini de kaydedin Özcan, “Özellikle 2021 yılında ciddi çalışmalarımız var, önemli çalışmalarımız var. Üniversitelerimizle beraber şu anda özellikle İnönü Üniversitesinde kayısının yaş ve yaş ve kuru olarak besin değerlerinin laboratuvarlarda çalışıldı bir projemiz var. Sonuçlandıktan sonra da gerek ithalatçı ve gerekse ihracatçı arkadaşlarımıza akademik verilerle de artık bunu destekleyerek devam edeceğiz.” diye konuştu.
“Kayısı çekirdeği ihracatımızda şu anda dünyada ciddi anlamda bademin rakip olarak özellikle Amerikan bademinin rakibi olarak şu anda raflarda tüketicinin damak tadına ulaştırmış durumdayız. Yakın zamanda kuru kayısı coğrafi işaretini de aldık.” diyen Özcan, koronavirüs sonrasında tarıma ve tarımsal ürüne önemin arttığını, önemli bir besin değeri olan kuru kayısının da bu kapsamda değerinin önemli ölçüde artacağını sözlerine ekledi.