Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER) tarafından “Malatya’da Depremin Demografik ve Psikososyal Etkileri” Konulu Panel Düzenlendi. Prof. Dr. Ramazan Sever, "6 Şubat’tan sonra Malatya-Ovacık Fay Bloğu da konuşulmaya başlandı. Bu fay hattıyla ilgili araştırmalar devam ediyor. Malatya’nın kuzeyinde ve doğusunda yer alan aktif fay hatları, şehrimizin deprem riskini artırıyor.” dedi.
Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER) tarafından Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen "6 Şubat Depremi Sonrası Malatya’nın Demografik ve Psikososyal Yapısı" konulu panel, Malatyalılar tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Panelde, depremin bölgeye etkileri ve çözüm önerileri ele alındı.
Etkinliğe; Yeşilyurt Kaymakamı Kutsal Baytak, Baro Başkanı Av. Onur Demez, MAGİNDER Başkanı Salih Karademir, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Bülent Kara, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Prof. Dr. Hakan Aydemir, Prof. Dr. Ramazan Sever, Prof. Dr. Mustafa Talas, Kuluncak Belediye Başkanı Erhan Cengiz, MHP Malatya İl Başkanı Gökhan Gök, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Malatya Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Serdar Böke, Türkiye Kamu-Sen Malatya İl Temsilcisi Fevzi Şahin ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“Malatya’yı Birlikte Ayağa Kaldıracağız”
MAGİNDER Başkanı Salih Karademir, panelin açılış konuşmasında, derneklerinin 6 Şubat’tan sadece 10 gün önce kurulduğunu hatırlatarak, “Her görüşten ve sektörden insanı bir araya getiren bir dernek olarak, Malatya’nın ortak çatısını oluşturuyoruz. Şehrimizin deprem yaralarını sarması ve yeniden ayağa kalkması için hep birlikte çalışıyoruz. Depremin demografik ve psikolojik etkilerini konuşmak ve bu alandaki ihtiyaçları belirlemek için bu paneli düzenledik. Hocalarımızın değerli bilgileri, şehrimiz için yol gösterici olacak” dedi.
Deprem ve Fay Hattı Gerçekleri
İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Sever, panelde yaptığı konuşmada, dünyanın birçok ülkesinde doğal afetlerin yaşandığını belirterek şunları söyledi:
“Dünyada en sık görülen afetler arasında meteorolojik olaylar ilk sırada yer alırken, depremler üçüncü sırada bulunuyor. Türkiye, deprem kuşağında yer alan bir ülke ve Malatya da bu riskin içinde. Şehrimiz 1513, 1893, 1905, 1971, 1986, 1992, 2002 Sivrice ve 6 Şubat 2023 depremleri gibi birçok büyük sarsıntıya tanık oldu. 6 Şubat’tan sonra Malatya-Ovacık Fay Bloğu da konuşulmaya başlandı. Bu fay hattıyla ilgili araştırmalar devam ediyor. Malatya’nın kuzeyinde ve doğusunda yer alan aktif fay hatları, şehrimizin deprem riskini artırıyor.”
“Malatya’nın Kıymetini Biliyoruz”
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Bülent Kara, Malatya’nın anlam ve önemine değinerek, “Malatya, değerli bir şehir. Kazakistan’da ders verirken bile memleketimizden gururla bahsediyoruz. Beylerderesi’ni geçtiğinizde Malatya’nın ne anlama geldiğini anlıyorsunuz,” ifadelerini kullandı.
“Eski İsimlere Sahip Çıkalım”
Panel Başkanı ve İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. Hasan Aydemir ise konuşmasında Malatya’nın kent kültürü ve hafızasına yeterince dikkat edilmediğini belirtti:
“33 yılını bu şehirde geçirmiş biri olarak üzülerek söylüyorum ki, kentsel dönüşüm süreçlerinde Malatya’nın tarihine ve hafızasına gereken önem verilmedi. Deprem sonrası yapılan okul ve binalarda eski isimlerin değiştirilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu, şehrimizin geçmişine olan saygıyı temsil eder.”
“MAGİNDER’i Tebrik Ediyorum”
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. Mustafa Talas, MAGİNDER’in çalışmalarını takdir ederek, “6 Şubat Depremi’nde canla başla çalıştınız ve vatandaşlara yardım elini uzattınız. Reklam yapmadan gece gündüz çalışmanız örnek bir davranış. Bu paneli düzenleyerek de önemli bir konuyu ele aldınız, sizleri tebrik ediyorum,” dedi.
Panelin ardından katılımcılara plaket takdim edilip hatıra fotoğrafları çekildi.
malatyagazete.com