Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, deprem sürecinde Malatya’nın gördüğü hasarın ve aldığı yaralın tam olarak anlatılmamasını sıkıntılarını yaşadıklarını açıkladı. Er, Beylerderesi’ne ikinci ve üçüncü viyadüğü yapmak için çalışmaların başlatıldığını belirtti.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, beraberinde Yeşilyurt Belediye Başkanı İlhan Geçit ve Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın 6 aylık çalışmayı basın mensuplarına anlattılar.
Büyükşehir Belediyesi Nikah Salonu’nda yapılan toplantıda konuşan ve soruları yanıtlayan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’in açıklamalarında bazı satır başları şu şekilde:
-Büyükşehir Aday Tanıtım Toplantısına gitmeden önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına giderek, Malatya ile ilgili konuları istişare ettim.
-Malatya’nın problemlerine odaklandık. Yaraları nasıl sararız, tamamen buna yoğunlaştık.
-Malatya menfaatlerinde birleşelim.
-Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in tecrübesini çok iyi biliyorum. Ben TOKİ’deyken milletvekilleri ile geliyordu, Türkiye’nin en büyük projesini Gaziantep’e yaptık. Kuzey Şehir yapıldı, 50 bin konut. Antep’te giderken güllük gülistanlık. Fatma Hanım bir sunum hazırlamış. Gaziantep gibi depremden etkilenen 11 il var. Ama depremden asıl etkilenen il sayısı dört. Sanki Gaziantep en büyük yarayı almış. Fatma Hanımı tebrik ediyorum. Sunuma başladı; bir rakamlar geçti fıttırdım, iç içime sığmadı. İsyan edesim geldi. Bir an önce toplantıdan çıkmak istedim. Bu krediyi deprem bölgesi belediyelerine su ve kanalizasyon idareleri üzerinden hibe olarak vermişler. Allah, devletimizden razı olsun. Listeye bir baktım; Hatay 380 milyon Euro, Kahramanmaraş 260 milyon Euro, Adıyaman’ı hatırlamıyorum, Gaziantep 177 milyon Euro, Malatya 155 milyon Euro. Bunu duyunca çıldırdım. Bu nasıl iş arkadaş? İçim daraldı. Söz sırası bana geldi. “Malatya Hatay’dan sona hasa alan ikinci il. Ölümlerimiz az buna şükrediyoruz. Bu nasıl bir adalet? 155 milyon Euro ne demek? Malatya ölmüş ağlayanı yok” dedim. Orada bana siz, “Bizde bir şey yok. Her şey iyi, iyi gidiyoruz dediniz” cevabını verdi. Canım çok sıkıldı.
-Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüm. Ben Malatya’nın durumunu anlattım, kendileri dinledi. Ben bu görüşmeyi kamuoyuna anlatmadım. AK Parti toplantısına telefonla katılan Sayın Cumhurbaşkanımız kendileri görüşmeyi anlattılar. Millet bana baktı. ‘Ne zaman görüştün’ diye. Ben işin artistliği tarafından değilim. Malatya’nın sorunlarını görüşürken fotoğraf çektirmek aklıma gelmiyor. Ankara’da elim de olta ile geziyorum, nereye takılırsa.
-Malatya’da konut ve işyeri inşaatları yükselince halkında morali yükselir.
-Malatya’yı avucumun içi gibi biliyorum.
-Şuanda 3 bin konut hazır, Ekim’de toplamda 8 bin konut teslim edilecek.
-Biz Malatya’da deprem sürecinde işin ucundan yakaladık. Göreve geldiğimizde çarşının ihalesi yapılmıştı. Ben olsaydım o zaman konteynerleri ayrı ayrı koymaz, toplu koyar çarşı oluştururdum. Malatya’da çarşı çökünce her şey çöktü. Büyükşehiriz, ama metropol şehir değiliz. Malatya geçmişte kötü planlanmış.
-Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum, Malatya için bir lütuf. Çok büyük bir atraksiyon aldık.
-Konut ihalelerinin tkkamamı Eylül ayında bitecek. İhaleleri tek tek takip ediyorum.
-AFAD üzerinden 4.5 milyar lira tutarında ek bir hibe aldık.
-MASKİ binasını İl Özel İdaresi Genel Sekreteri iken İl Özel İdaresi binası olarak ben başlatmıştım, tepki gösterilmişti. ‘Dağın başına bina yapıyor’ diye. Bugün şehir oraya kaydı. Orası (İkizce) 100 bin nüfuslu bir ilçe olacak.
-Beylerderesine ikinci ve üçüncü viyadüğün çalışmasını yapıyoruz.
-Hızlı trenle ilgileniyoruz.
- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum, Akoğuz Kışlasından Malatya’ya 2 bin 500 dönümlük bir alan kazandırdı.
-Kuşak yollarını bu yıl tamamlıyoruz.
-Hayvan Barınağında Hayvan Hastanesi açtık. Tarım ve Orman Bakanımız Malatya’ya geldiğinde açılışını yapacağız. Günde 200 kilo kedi ve köpek maması üretiyoruz.
- Bana gelip zarar ettiklerini söylediler. MASKİ nasıl zarar eder ki? Türkiye’de şazidesiyle akan başka su yok. Nasıl zarar ediyoruz: yüzde 69 personel gideri! Kepazelik! Zarar eden bir yerde ben nasıl su indirim taahhüttü yapabilirim?
- Malatya'mıza yakışır, modern bir otogara kavuşacağız. Kuzey çevre yolu üzerinde hayata geçireceğimiz bu proje ile şehir merkezimizin yükü azalacak ve yeni bir merkez oluşacak. 2025 yılında tamamlamayı hedeflediğimiz otogarımız, şehrimizin gelişimine önemli katkı sağlayacaktır.
malatyagazete.com