TCDD Taşımacılık AŞ ile Havelsan iş birliğinde hackathon etkinliği için Ankara’da yola çıkan Havelsan Ekspresinin taşıdığı özel yolcular Malatya Gar’da törenle karşılandı. Yazılımcı üniversiteli gençler Malatya’nın yöresel yemek tadına baktılar, tarihi mekanları gezdiler, şehir turu attılar.
Yeni fikirler, ürünler yaratmak, marka ve şirket tanıtımı ya da işe alımlar için düzenlenen hackathon etkinliği ilk defa Havelsan ve TCDD Taşımacılık AŞ iş birliği ile ilk defa bir trende düzenleniyor.
Türkiye'de ilk kez Havelsan tarafından tren seyahati ile düzenlenen hackathon etkinliğine katılan 30 takım ve 60 yazılımcı öğrenci genç, Ankara Garı'ndan Havelsan Ekspres treni ile yola çıktı. Tren seyahati boyunca bu takımlar kod yazarak yol optimizasyonu, doğal dil işleme ve LİMAN merkezi yönetim sistemi kategorilerinde, ulaşım alanında kullanımı için yazılım çözümleri üretecek.
Özel trende HAVELSAN Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Aksöz, Genel Müdür Yardımcısı Ömer Özkan ve TCDD Genel Müdür Yardımcısı Şinasi Kazancıoğlu'nun da aralarında bulunduğu birçok yönetici de yer alacak.
Malatya, Diyarbakır Kurtalan ve Siirt'te mola verecek Havelsan Ekspres trenindeki üniversiteli öğrenciler bu illerde düzenlenecek kültürel amaçlı gezi etkinliklerine katılacak.
Hackathon etkinliği sonucunda 19 Mayıs günü Siirt’te ödül töreni düzenlenecek ve 3 ayrı kategoride birinci olacak ekiplere 15'er bin liralık hediye çeki ve "Demiryolları Özel Ödülü" verilecek. Tren 19 Mayıs günü tekrar Ankara’ya dönüş yapacak.
Havelsan Ekspresinin taşıdığı özel yolcular Malatya Gar’da Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri ile çok sayıda STK tarafından karşılandı.
Malatya’nın yöresel yemeklerinden kağıt kebabı ikramı yapılan gençler ve HEVALSAN mühendisleri daha sonra UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Arslantepe Höyüğündeki dünyanın bilinen ilk sarayını gezdiler. Şehir turu atan gençler, kentteki müze ve sanat alanlarını da ziyaret ettiler.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Bu bir bilim trenidir. Bilim insanlarını taşıyan ve program noktasında kendileri yeterli ve yetenekli olan öğrencilerimizi tren esnasında da verilen süre içerisinde veri toplama ile ilgili bilim insanlarımızla hareket eden bir trenimizdir. Bu trenimizi Malatya’da görmekten ve misafirlerimizi Malatya’da ağırlamaktan büyük gurur duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Bizlerin şehirleri öne çıkarmak gibi bir durumumuz var. Dün devletler yarışırken bugün şehirler birbirleriyle yarışıyor. Malatya’da dünya tarihinde önemli olan bir şehirdir. Önemli olan bir şehir olan Malatya, insanlık medeniyetinin başladığı, Anadolu’yu Anayurt yapan destan şehri olan, dar’ül rifat olan, seçkin insanların yaşadığı şehir olan Malatya’da özellikle bilim adamları ve ilim adamlarının yetişmesi noktasında da ilk Sahabiyye-i Kübra ve Sura Medreseleri de Anadolu’da Malatya’da açılmıştır. Yani ilimin temelinin yaşandığı, inkişaf ettiği şehirlerimizden birisi de kadim şehrimiz Malatya’dır. Bugün kadim şehrimizde bilim adamlarımızı ağırlamak bizleri ziyadesiyle onurlandırmıştır. Bize bu imkânı veren HAVELSAN Genel Müdürümüze, Yönetim Kurulu Başkanımıza, TCDD Genel Müdürümüze, Genel Müdür Yardımcılarımıza teşekkür ediyoruz. Malatya bundan sonra hareketli bir şehir hüviyetine kavuşacaktır.
Çok değerli hemşerimiz Şinasi Kazancıoğlu Beyefendi, TCDD nezdinde ve Ulaştırma Bakanlığı nezdinde yapmış olduğu girişimler kapsamı içerisinde Haziran ayı içerisinde başlayacak Tatvan ve Van Gölü Ekspresinde turist anlamında Doğu Ekspresi gibi Malatya’da da Tavan ve Van Gölü Ekspresi geçecek. Yolcular Malatya’yı ve Malatya’nın değişik yerlerini ziyaret edecekler. Malatya hem turizm anlamında hem de ticaret anlamında hareketlenecektir. Havelsan bizim yerli ve milli şirketimizdir. Havelsan ile biz gurur duyuyoruz. Türkiye olarak onur duyuyoruz. Bugün deniz kuvvetlerimiz ve hava kuvvetlerimizdeki bütün yazılımlar milli ve yerli olarak Havelsan tarafından yapılmaktadır. Bilim Treni 70 öğrenci ve 35 yöneticiyle birlikte şehrimizi ziyaret ettiler. Çalışmalara katılan öğrencilerimize, bilim adamlarımıza hayırlı seyahatler diliyorum. İnşallah milletimizi ve insanımızı hiçbir teknolojik ihtiyaca gerek duymadan kendi yerli ve milli programlarımızla hazırlanmalarını, yaptıkları çalışmaların şehrimize ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Havelsan Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Aksöz, “Hackathon yarışmasıyla Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. İnşallah bunun devamını diğer illerimizde de yaparak bu konudaki bilim treni şenliğimizi artıracağız. Türk silahlı Kuvvetleri Güçlenme Vakfının bir firması olan HAVELSAN, inşallah bu yıl Temmuz ayında 40’ıncı yılını kutlayacak. Bizler, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Türk Silahlı Kuvvetler Güçlendirme Vakfı’nın üyesi olarak bir yazılım firmasıyız. Yüzde yüzü yerli ve milli bir firmayız. HACKATHON yarışmamızda yaklaşık 70 üniversitemizden takımlarımız geldi, seçimlerimiz yapıldı ve kriterlere uyan arkadaşlarımız bizlerle birlikte trende. Maksadımız 24 saat içerisinde arkadaşlarımız üç konuda problemleri yazılım yaparak çözecekler, daha sonrada yolda sayın hocalarımızın eşliğinde değerlendirmeye tabi tutarak sonuçlandırılacak ve Siirt’te de düzenlenecek etkinlikle finali yapacağız.” ifadelerini kaydetti.
TCDD Genel Müdür Yardımcısı Şinasi Kazancıoğlu, “Bugün Havelsan aracılığı ile Malatya’daki değerleri, Diyarbakır’daki, Kurtalan’daki, Siirt’teki değerlerle bir değer koridoru oluşturmaya çalışıyoruz. Bizde bunun taşımacılığı yapıyoruz, çok teşekkür ediyorum. Haziran ayında başlatacağımız turistik seferlerin öncülüğünü provasını yapıyoruz. Trenimiz hakikaten bilim treni. Trende çok değerli yarışmacı gençlerimiz var. Trendeki değerlerimizi, güzergâhlarımızdaki değerlerimizle tanıştırmak istedik. HAVELSAN sağ olsun bu konuda öncülük etti biz sadece taşımacılık yapıyoruz. Var olanı anlatmak çok kolay bir şey. Malatya’da çok şey var. Var olanı anlatabilmek bir maharet, bir meziyet değil aslında sadece buluşturmak lazım. Bizde bugün o buluşturma görevini yapıyoruz. Ben Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan’a, İnönü Üniversitesi Rektörümüze ve STK’larımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kaydetti.
-Öğrenciler yolculuktan da, etkinlikten de çok mutlu
Havelsan Treni yolcularından öğrenci Doğukan Saraç, “Ben ilk defa trene biniyorum, Gayet güzeldi. Onun dışında ufak defek aksaklıklar oldu, ama baya yardımcı olundu. Eğitim kısmı daha iyiydi. Çünkü bize daha çok yardımcı oldular o konuda.” Derken öğrencilerden Ahmet Berk ise, “Tren yolculuğu güzeldi, bende ilk defa trene bendim. Rahattı.” dedi.
Öğrenci Emrullah Cirit, “Tren yolculuğu güzeldi, ilk defa böyle bir şey yaşıyoruz. Gayet güzeldi.” Şeklinde duygularını belirtirken, öğrenci Altay Şimşek ise, “Benimde ilk tren yolculuğumdu, gayet keyifli ve güzel bir yolculuktu. Bir yarışma düzenliyoruz aramızda uzun süren bir yolculuk keyifli ve heyecanlı geçiyor. Mutluyum bu etkinliğin içerisinde yer almaktan.” diye konuştu.
Öğrenci Berin Açıkgöz ise etkinlik hakkında, “Güzel geçiyor, Malatya’ya da daha önce gelmemiştim, bu da ilk oluyor.” dedi.
ğrenci Rumeysa Ceylan’da, “Benim ikinci tren yolculuğum oluyor. İlk defa kodlama yaparak trende bulunuyorum. Malatya’ya ilk defa geliyorum. Çok güzel bir yolculuktu.” diye konuştu.
-Geleceğin bilim adamları, Arslantepe’den etkilendi….
Arslantepe Höyüğündeki gezi sonrasında ise Mühendis Meltem Yılmaz, “Burada teknoloji tarafından gelip de tarihin derinliklerine inmek insanı biraz etkiliyor, düşündürüyor biraz geçmişe dair.” Derken, Mühendis Çağatay Yiğiter de, “Bende ilk defa geliyorum Malatya’ya. Yine aynı şekilde bu höyüğü görmek çok güzel bir duygu. Ankaralı olarak Anadolu Medeniyetler Müzesinde daha önce burada bulunan eserleri görme fırsatı bulmuştum.” diye konuştu.
Öğrenci Murat Eray duygularını, “Bir tren yolculuğunun ardından daha önce duyduğumuz gibi Malatya’nın tarihi bir şehir olduğunu biliyordum, ancak bu yerinde izlemek ve görmek gerçekten oldukça heyecan vericiydi.” Şeklinde anlatırken, Öğrenci Fatma Gizem Çallı’da şöyle konuştu; “Açıkçası Malatya’yı bu tarihi içiriği ile bilmiyorduk. Bu bizim için baya etkili oldu. Arslantepe’ye geldiğimiz zaman daha önce merak ettiğimiz uygarlıkların kalıntılarını görüyoruz, aslıda UNESCO’nun dünya listesine giren bir yapıya geldiğimiz için kendimizi çok şanslı hissediyoruz.”
Öğrenci Gülseren Salih, “Malatya’yı genel olarak beğendim. Yeşillikli güzel bir yapısı var. Höyük ile ilgili olarak ta motifleri ve katman yapısını bende çok sevdim.” Dedi.
Mühendis Hülya Öztürk ise şöyle konuştu, “Malatya’yı aslıda hep çok görmeyi istemiştim, ama bir türlü fırsat bulup ziyaret edemedim. Bugünkü karşılama çok muhteşemdi, açıkçası çok güler yüzlü ve sıcak kanlı bir karşılama ile bizi Malatyalılar karşıladılar. Tahminimden daha yeşil ve daha büyük şehir ile karşılaştım. Yöresel yemekler çok harikaydı.”
MALATYA'DA NELER VAR... İŞTE O VİDEOLAR