Çocuklar Risk Altında: Bağımlılık Yaşı 11’e İndi

Çocuklar Risk Altında: Bağımlılık Yaşı 11’e İndi
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda İnönü Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü Tütün Bağımlılığı Komisyon Başkanı olan Prof. Dr. Burcu Kayhan Tetik, Radyo Kampüs FM’de bağımlılık ve tütün ürünlerinin zararlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bağımlılığı, “Bir madde ya da davranış üzerinde kontrolü kaybetmek” olarak tanımlayan Prof. Dr. Kayhan Tetik, yalnızca sigara, alkol ve uyuşturucunun değil, çikolata, kafein ve dijital cihazların da bağımlılık yapabileceğine dikkat çekti.

Tütün ürünlerinin fiziksel ve psikolojik bağımlılık açısından ciddi tehdit oluşturduğunu belirten Kayhan Tetik, “Nargiledeki aromalı maddeler, bronşları genişleterek zararlı kimyasalların akciğerlere daha hızlı ulaşmasına neden oluyor. Elektronik sigaralar ise tütünün kimyasal ısıyla yanması nedeniyle yüksek miktarda kanserojen madde açığa çıkarıyor. Bu ürünler, sigara kadar tehlikeli.” ifadelerini kullandı.

Bağımlılık yaşının hızla düştüğünü vurgulayan Kayhan Tetik, şu çarpıcı bilgileri paylaştı: “2009’da başlatılan Dumansız Hava Sahası uygulamasıyla önemli bir yol kat ettik. Ancak bugün tütün kullanım yaşı 11’e kadar düştü. Bazı bölgelerde bu oran ilkokul düzeyine kadar indi. Çocuklar, sigarayı büyümenin bir göstergesi olarak görüyor. Bu algıyı değiştirmek için toplumsal bir farkındalık yaratmamız gerekiyor.”

Aileler, öğretmenler ve toplumun diğer paydaşlarına bağımlılıkla mücadelede büyük sorumluluk düştüğünü belirten Kayhan Tetik, çocukların sigaraya erişiminin engellenmesi gerektiğinin altını çizerek;  “Tütün ürünlerinin çocuklar tarafından kolayca temin edilmesi ciddi bir sorun. Bu konuda yasal düzenlemelerin sıkı bir şekilde uygulanması şart.” diye konuştu.

malatyayenises.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.