“Deprem Sonrası Malatya'nın Kimliği Unutulmamalı”

“Deprem Sonrası Malatya'nın Kimliği Unutulmamalı”
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültür Mirası Çalışma Grubu'nun başlattığı “Malatya Kültürel Mirası Okulu” ikinci dönem dersleri, Malatya Kent Konseyi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Zengin, "Müslümanların Fethinden Osmanlı Hâkimiyetine Kadar Malatya" konulu sunumuyla programa katıldı. Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültür Mirası Çalışma Grubu Temsilcisi Tarihçi-Yazar Orhan Tuğrulca ve birçok tarih sever de programda yer aldı.

Tuğrulca: “Deprem Sonrası Malatya’nın Kimliği Unutulmamalı”

Tarihçi-Yazar Orhan Tuğrulca, 2024 yılı Ocak ayında başlatılan ‘Malatya Kültürel Mirası Okulu’ projesinin ikinci dönemine başladıklarını belirterek, “Malatya’nın tarihi ve kültürel birikimi konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu oturumlar üç haftada bir tekrarlanacak ve Aralık ayında son bulacak. Şehrimizin manevi, tarihi ve kültürel kimliğini gündemde tutmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Deprem sonrası Malatya’nın fiziksel imarı devam ederken, şehrin kimliğini, kültürel ve tarihi dokusunu kapsayan çalışmaların da ihmal edilmemesi gerekiyor” dedi.

Zengin: “Malatya’nın Kimliğini Korumalıyız”

Doç. Dr. Murat Zengin, “Müslümanların Fethinden Osmanlı Hâkimiyetine Kadar Malatya” başlıklı sunumunda, şehirlerin sadece fiziksel olarak değil, kimlikleriyle de imar edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Zengin, “Malatya, asrın felaketiyle yıkıldı, ancak tarihimizde bu şehir defalarca yıkılıp yeniden ayağa kalkmıştır. Geçmişte olduğu gibi bugün de kimliğimizi koruyarak yeniden inşa edebiliriz” dedi.

Malatya’nın stratejik önemine de vurgu yapan Zengin, “Malatya; Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin kavşak noktasında yer alıyor. 7. yüzyılda ‘Fırat’ın İncisi’ olarak adlandırılan bu şehir, stratejik konumu sayesinde önemli bir merkez haline gelmiştir. Şehrin bu stratejik konumlanması, kültürel etkileri de beraberinde getirmiştir. Geçmişten bu yana gelen kültürel ve manevi kimliğimizi koruyarak şehrin dokusuna sirayet ettirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Katılımcılar Sorularıyla Programı Zenginleştirdi

Programın sonunda katılımcılar, Doç. Dr. Murat Zengin’e sunumuyla ilgili çeşitli sorular yönelttiler. Zengin, şehrin tarihi kimliğini koruma konusundaki sorulara detaylı cevaplar vererek katılımcıların ilgisini çekti.

malatyagazete.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.