'Escobar Pankartı'na Dava Acıldı...

'Escobar Pankartı'na Dava Acıldı...
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Genel başkanlığını Prof.Dr.Ümit Özdağ'ın yaptığı Zafer Partisi'nin İnönü Caddesi'ndeki Malatya İl Başkanlığı binası balkonuna, üstünde "Yerli ve Milli Escobar" yazılı, saçsız bir kafanın üst kısım görüntüsünün de yer aldığı pankart asılmasıyla ilgili olarak haklarında işlem yapılan parti il başkanı Turgut Şahin ile pankart asılmasına iştirak eden İl Başkan Yardımcısı Baki Üstün ve Yeşilyurt İlçe Başkanı Musa Osmanoğlu ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dava açıldı. 

Cumhuriyet Savcısı Sevcan Gözümoğlu tarafından hazırlanarak "Kamu Görevlisine Alenen Hakaret" suçlamasıyla açılan Malatya 7.  Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede,  İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kastedildiği iddiasına yer verilerek, mağdur olarak bölüme "Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı" yazılması dikkat çekti.

Malatya'da 16 Eylül 2022 günü partinin İnönü Caddesi'ndeki Malatya İl Binasına da aynı yazı ve görseli içeren pankart asılmıştı. Pankarta polis tarafından müdahale edilerek indirilmiş, il başkanı Şahin gözaltına alınmıştı. Güvenlik Şube Müdürlüğü Toplumsal Olay Büro Amirliği tarafından ifadesi alındıktan sonra savcılığa sevk edilen İl Başkanı Şahin,  "Genel merkezimizin başlattığı uyuşturucuyla mücadele kampanyası çerçevesinde 3x1,5 metre ebatlarında üzerinde 'YERLİ VE MİLLİ ESCOBAR" ibaresi bulunan pankartı ben yaptırdım, Zafer artisi Malatya İl Başkanlığı hizmet binası demirlerine bu pankartı İl Başkan Yardımcısı Baki Üstün ve Yeşilyurt İlçe Başkanımız Musa Osmanoğlu ile birlikte astık, pankartta suç unsuru olduğunu düşünmüyorum, bilerek veya bilmeyerek kimseye hakaret etmedim." şeklinde ifade vererek, suçlamaları kabul etmemişti. İfadesinin ardından savcılık tarafından 'Adli Kontrol' talebiyle 2. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen Şahin'in ifadelerini tekrarlayıp, suçlamaları reddetmişti. Mahkeme, "Dosya kapsamı, suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, olay tutanakları gibi kuvvetli suç şüphesini gösteren somut delillerin mevcudiyeti, yasada öngörülen ceza miktarını dikkate alarak' savcılığın 'adli kontrol' talebini kabul etti ve il başkanının, bildirdiği adrese en yakın karakola her ayın 1. ve 15. günleri 08.00- 22.00 saatleri arasında başvurup düzenli olarak imza vermesini' kararlaştırmış ve serbest bırakmıştı.

Olayla ilgili iddianame hazırlandı ve Malatya Asliye Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı. İddianamede, "Mağdur: Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı" ibaresi yer alırken, Zafer Parti İl Başkanı Turgut Şahin ile yardımcısı Baki Üstün ve Yeşilyurt İlçe Başkanı Musa Osmanoğlu şüpheli olarak belirtildiler.

Herhangi bir isim olmamasına rağmen, pankartta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kastedildiği değerlendirmesine yer verilen iddianamenin, bu konuya ilişkin bölümü şöyle:

"..5237 TCK'nın 125. maddesinde tanzim edilen Hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye yönelik olarak gerçekleşmesinin gerektiği, bir hareketin tahkir edici olup olmadığı bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebildiği,

Tüm dosya kapsamı bir bütün olarak değerlendirildiğinde, her ne kadar suça konu görselde, kişinin ismi, fotoğrafının tamamı gibi kişisel bilgiler yer almıyor ise de, 5237 s. TCK'nın 126/1 maddesinde "hakaret suçunun işlenmesinde mağdurun ismi açıkça belirtilmemiş veya isnad üstü kapalı geçirilmiş olsa bile, eğer niteliğinde ve mağdurun şahsına yönelik bulunduğunda duraksanmayacak bir durum varsa, hem isim belirtilmiş ve hem de hakaret açıklanmış sayılır" düzenlemesinin yer aldığı, buna göre suça konu sözler duyulduğunda mağdurun kim olduğunun belirlenebilir olması halinde suçun oluşacağı, şüphelilerin mensubu olduğu parti yönetiminin ülke genelinde basına yansıyan açıklamalarında, söz konusu görseli parti binalarına asmaktaki amaçlarının, uyuşturucuyla mücadeleye dikkat çekmek olduğu yönündeki ifadeleri ve söz konusu parti genel başkanının Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı ile olan yine basına çokça yansıyan polemikleri de göz önünde bulundurulduğunda, görseldeki fotoğraftaki kafa figürüyle birlikte yer alan "yerli ve milli" şeklindeki ibarelerinden hareketle, muhatapta yarattığı algı da dikkate alındığında, uyuşturucuyla mücadele eden birimlerin en üst derecede yetkili ve görevlisi olan İçişleri Bakanı kastedilerek,mağdura yönelik propaganda yapmak ve mağduru tahkir etmekastıyla suça konu görselin asıldığı yönünde kanaatin oluştuğu, her ne kadar ilgili parti yetkilileri söz konusu görselde bulunankafa figürünün yabancı bir aktöre ait olduğu yönünde açıklama yapmış iseler de, bu hususun da görselde yer alan "yerli ve milli" ibareleriyle çelişki oluşturduğu, dosya kapsamında bulunan şüphelilerin de bu hususları bilebilecek durumda oldukları ve bu şekilde eylemlerini gerçekleştirdikleri, şüphelilerin savunmalarının suçtan kurtulmaya yönelik olduğu kanaatiyle savunmalara itibar edilemeyeceği, bu haliyle şüphelilerin üzerlerine atılı Kamu Görevlisine Alenen Hakaret suçunu işledikleri yönünde haklarında kamu davası açılabilmesi için yeterli şüphe sebeplerinin oluştuğu anlaşılmakla.."

İddianamede, şüphelilerin ayrı ayrı cezalandırılmalarına, mahkumiyet halinde belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmalarına ve söz konusu pankartın da müsadere edilmesine karar verilmesi istendi.

Şüphelilerin 2 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Şüphelilerin avukatlığını Muhammed Afşin Arıkan üstlendi 

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.