"FMF Hastalığı için dünyada ilk kez yerli, hızlı sistemi geliştirildi"

A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, yaptığı açıklamada, üniversitede gerçekleştirilen bilimsel bir başarıyı duyurdu. 

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İdil Karaca Açarı ve çalışma ekibinin  FMF (Ailevi Akdeniz Ateşi) hastalığının erken tanısında kullanılmak üzere dünyada ilk kez yerli ve hızlı bir biyosensör sistemi geliştirdiği belirtildi.

Rektör Bentli, geliştirilen yerli biyosensör sisteminin bilim dünyasının saygın dergilerinden Nature Communications'da yayımlandığını belirterek, Doç. Dr. Açarı’yı ve ekibini tebrik etti.

Rektör Bentli, yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Doç. Dr. İdil Karaca Açarı hocamız ve çalışma arkadaşları tarafından FMF hastalığı erken tanısında genetik tanı yöntemine alternatif dünyada ilk kez yerli, oldukça hızlı bir biyosensör sistemi geliştirildi. Hocamızın bu çalışması, en saygın bilim dergileri arasında kabul edilen Nature Communications dergisinde yayımlandı. Hocamızı tebrik ediyorum."

Bu arada, Doç. Dr. İdil Karaca Açarı ve ekibi tarafından geliştirilen sistem, optofluidik teknoloji ve görünür ışık spektroskopisi ile gerçek zamanlı analiz yaparken, sinyal stabilitesi altı ay boyunca korunabilmektedir. Bu teknoloji, FMF teşhisinde doğruluğu artırarak erken tedavi imkânı sunmakta ve genetik testlere ekonomik bir alternatif sağlayarak hasta bakımını iyileştirme potansiyeli taşıyor. 

malatyagazete.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.