Yeni bir araştırmaya göre, tedavi edilmemiş görme bozukluğu olan kişilerde bunama gelişme olasılığı önemli ölçüde daha yüksek çıktı.
CNN International’da yer alan habere göre, önceki çalışmalar, bilişsel ve görme sağlığı arasında bir bağlantı olduğunu göstermişti.
Yeni çalışmanın baş yazarı olan bilim insanı Dr. Joshua Ehrlich, bu son araştırmanın vizyonun değerlendirilmesindeki titizlik ve numunenin ne kadar temsili olduğu konusunda benzersiz olduğunu söyledi.
Ehrlich ve meslektaşları, ABD’de 3 bin kişiyi içeren, 2021 Ulusal Sağlık ve Yaşlanma Eğilimleri Çalışması’ndan (NHATS) elde edilen verileri inceledi.
NHATS ekibi, 2021 çalışmasında bireylere yakın ve uzak görüş ile kontrast duyarlılığı için testler içeren tablet cihazlar verdi.
Michigan Üniversitesi’nde oftalmoloji ve görsel bilimler profesörü olan Ehrlich çalışmalarına ilişkin açıklamasında şunları söyledi;
“Aslında iPad testlerinin doktor muayenehanesindeki altın standart testine eşdeğer olduğundan emin olmak için tüm araştırmaları yaptık ve bunu binlerce yaşlı yetişkinin evinde uyguladık.”
Çalışmada, 71 yaşından büyük olan katılımcılar daha demans açısından tarandı.
Çalışmaya katılanların yüzde 12,3’ü demans belirtileri gösterdi. Uzaktan görme bozukluğu olan kişilerde bu oran yüzde 19,5’e, yakın görme bozukluğu olanlarda yüzde 21,5’e ve orta ila şiddetli görme bozukluğu olan veya kör olan kişilerde yüzde 32,9’ye çıktı.
Amerikan Körler Vakfı Araştırma Direktörü Dr. Arielle Silverman, çalışmanın hafif görme bozukluğunun bile riski artırabileceğini gösterdiğini söyledi. Rush Sağlıklı Yaşlanma Enstitüsü’nde bilim insanı ve Chicago’daki Rush Tıp Koleji’nde dahiliye eğitmeni olan Dr. Thomas Holland ise, “Görme bozukluğu nedeniyle riskinizi iki buçuk kat artırma potansiyeli oldukça belirgindir” dedi.
Bu çalışmanın tasarlanma şekli nedeniyle, araştırma ekibinin görme bozukluğunun demansa neden olduğundan emin olamayacağını, yalnızca bunların birbiriyle ilişkili olduğunu not etmek önemli. Ehrlich, demansın görme kaybına neden olabileceğini veya bunların aynı anda ortaya çıkabileceğini söyledi. İşitme kaybı ile bunama arasında da benzer bir ilişki olduğunu da ekledi.
Bu konuda ne yapılması gerektiğine değinen Ehrlich, “Gözlerinizi koruyun” tavsiyesinde bulundu. Ehrlich, “Bir sorun olursa onu çözmeniz gerek. Görme bozukluğu ve körlük söz konusu olduğunda, vakaların tahminen yüzde 80'i önlenebilir ve hatta tedavi edilebilir” ifadelerini de kullandı.
Dr. Holland ise, sağlıklı bir yaşam tarzı sürmenin yanı sıra yıllık doktor ziyaretleri ve göz muayenelerinin de önemli olduğunu kaydetti.