İnsan kalbinin en detaylı haritası nasıl?

İnsan kalbinin en detaylı haritası nasıl?
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Bir grup bilim insanı, kalp atışının başladığı özelleşmiş doku da dahil olmak üzere, insan kalbinin en ayrıntılı hücre kataloğunu üretti.

İnsan vücudundaki her hücre tipini haritalandırmayı amaçlayan İnsan Hücresi Atlası (Human Cell Atlas) konsorsiyumunun bünyesindeki Britanyalı ve Alman enstitülerden araştırmacılar, insan kalbinin 8 bölgesinin haritasını çıkardı.

Aynı zamanda kalpteki hareketliliği sağlayan ve enfeksiyona karşı kendini savunmasına yardımcı olan 75 farklı hücre tipinin profilini de hazırladı.

Saygın bilimsel dergi Nature'da yayımlanan araştırmanın başyazarı Dr. James Cranley, "Kalp iletim sistemi, kalplerimizin düzenli ve koordineli atması için kritik öneme sahip. Ancak onu oluşturan hücreler tam olarak anlaşılamadı" ifadelerini kullandı.

Cranley ve ekibi, insan kalp hücrelerinin ilk kez bu kadar ayrıntılı bir haritasının elde edildiğini savnuyor. Çalışmalarından gelen bilgiler, kalple ilgili anlayışımızı büyük ölçüde geliştirebilir.

"Çalışmamız, bu hücrelerin profillerini ve içinde bulundukları çok hücreli nişleri tanımlayarak kalbe yeni bir ışık tutuyor" diyen bilim insanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu derin anlayış, gelecekte daha iyi ve hedefe yönelik antiaritmik ilaçların geliştirilmesi için kapı açıyor.”

Antiaritmik ilaçlar kalpteki düzensiz elektriksel aktiviteye bağlı anormal kalp ritimlerini tedavi etmek için kullanılıyor.

Dr. Cranley ve ekibi, çalışmada 25 donörden alınan kalplerin doku örneklerini aldı. Hem sağlıklı hem de hastalıklı kalp hücrelerini inceleyen ekip, bunlar arasındaki farklılıkları da kaydetti.

Cranley ve meslektaşları, kalbin kas dokusunda özellikle strese ve iltihaplanmaya karşı hassas görünen bir hücre popülasyonu belirledi.

Birleşik Krallık'taki Wellcome Sanger Enstitüsü'nden Kazumasa Kanemaru, "Bu hücreleri bireysel ve genetik düzeyde anlayarak, potansiyel olarak kalp tedavilerini iyileştirmek için yeni yollar geliştirebiliriz" diye konuştu.

KAYNAK: Independent Türkçe, Science Alert, Interesting Engineering

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.