Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Endometrium Kanserinin Laparoskopik Evrelemesinde İndosiyanin Yeşili/Floresan Teknolojisi kullanılarak hastaların hastanede yatış sürelerini kısaltan yeni bir yöntem uygulanmaya başlandı.
Uzmanlar İş Birliğinde Öncü Uygulama
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Şule Gül Aydın ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Mehmet Güzel, “Endometrium Kanserinde Sentinel Lenf Nodu Diseksiyonu Ameliyatı” gerçekleştirdi.
Kanser Tedavisinde Doğru Teşhis ve Etkin Tedavi
Uzm. Dr. Şule Gül Aydın, yeni yöntemle kanser evresinin doğru teşhis edilmesini ve ameliyat sonrası tedavilerin netleştirilmesini sağladıklarını belirtti:
“Dürdane Hanım 60 yaşında, bize postmenopozal kanama şikâyeti ile başvurdu. Endometrial biyopsi sonucu kanserle uyumlu geldiği için hastamıza cerrahi planladık. Malatya’da ilk kez uyguladığımız sentinal lenf nodu biyopsi uygulamasını gerçekleştirdik. Buradaki amacımız, kanserin lenfatik kanallara yayılıp yayılmadığını tespit etmek.”
Stratejik Lenf Nodlarının Çıkartılması
Dr. Aydın, ameliyatta yapılan işlemi detaylandırdı:
“Bir ya da iki lenf nodu çıkararak patolojiye gönderiyoruz. Arkasından rahim ve yumurtalıkları çıkartıyoruz. Eğer metastaz varsa kemoterapi veya radyoterapi planlıyoruz.”
Hızlı ve Komplikasyonsuz Taburcu Süreci
Yeni yöntemin avantajlarını vurgulayan Dr. Aydın şunları ekledi:
“Eskiden geniş lenf nodu diseksiyonu yapıyorduk ve bu durum ameliyat sonrası komplikasyon riskini artırıyordu. Ancak yeni yöntemle hastalarımızı kısa sürede taburcu edebiliyoruz.”
Tekniğin Uygulanışı
İşlemin nasıl yapıldığını açıklayan Dr. Aydın, şu bilgileri verdi:
“Hastamız anestezi altındayken rahim ağzına İndosiyanin Yeşili enjekte ediyoruz. Laparoskopik teknikle batına girip, ICG kamera modu ile lenf nodlarını kontrol ediyoruz. Şüpheli lenf nodunu çıkarıp patolojiye gönderiyoruz. Eğer metastaz varsa hasta tedavisini alıyor.”
Diğer Kanser Türlerine Uygulanabilir
Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Güzel ise bu yöntemin geniş bir uygulama alanı olacağını ifade etti:
“Bu işlemi kendi bölümümüzdeki kanser türlerinde de uygulamayı planlıyoruz. Lenf nodu haritalanması sayesinde daha küratif cerrahi rezeksiyon yapılabilecek.”
malatyagazete.com