Malatya'da 3 Harfli Market Depremde 5 Kişinin Ölümünden Sorumlu Tutuluyor!..

Malatya'da 3 Harfli Market  Depremde 5 Kişinin Ölümünden Sorumlu Tutuluyor!..
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Malatya’da 6 Şubat’ta 2. Depremde yıkılması sonucu 5 kişinin enkaz altında kayarak ölümüne neden olduğu Palmiye Sitesi A Blok apartmanın iddianamesinde ve dava dosyasında yer alan ididalarda, yıkılan binanın altında faaliyet gözteren BİM Market tarafından kaçak olarak yapılan tadilatın binanın depreme karşı direncini zayıflatmış olduğunun düşünüldüğü belirtilirken, binanın enkazında yapılan keşifte ise avukatlar yine BİM ile ilgili olarak yeni iddialarını tutanağa geçirdiler.

6 Şubat’ta 2. Depremde Çilesiz Mahallesi Fahri Kayahan Bulvarı üzerinde bulunan  ve iki bloktan oluşan Palmiye Sitesinin A Blogunun yıkılması sonucunda 5 kişi enkaz altında kalarak ölmüş, 1 kişi ise yaralanmıştı. Palmiye Sitesindeki enkaz da Ayşe Özkurt (59), Bedrettin Çetinkaya (27), Ceren Çokgüngör (12), Eftal Özkurt (27) ve Saime Yakut (77)  enkazda kalarak hayatını kaybetmiş, Hatice Özkurt Çokgüngör ise yaralı olarak kurtulmuştu. 

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Palmiye Sitesi ile ilgili olarak yürütülen soruşturmanın ardından binanın statik proje müellifi M.G., proje müellifi H.E. binanın Fenni Mesulü M.A.B.,  binanın müteahhidi H.C. ve tekniker E.A. ile BİM yetkilileri S.Ş. ve R.Y. ile BİM market şubesinde tabliye kesmek suretiyle yük asansörü yerleştirme işlemini yapan R.K. ile oda vize onayından dolayı B.Y. hakkında Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Taksirle Ölüme ve Yaralanmaya Neden Olma” iddiasıyla dava açıldı. 

İddianamede, “Bilirkişi raporundan da anlaşılacağı üzere yapının tasdikli mimari ve statik projeye göre inşa edilmediği, yapının su basman kotunun ve zemin kat yüksekliğinin tasdikli mimari ve statik projeye göre uygun inşa edilmediği, tasdikli mimari proje ile statik projenin birbiri ile uyumlu olmadığı, yapının tüm katlarında saplama kirişlerinin bulunmasından kaynaklı olarak burulma riski göz önüne alınmadığı, kolonlarda ABYYHY 1998 kriterlerini sağlamayan yetersiz beton örtüleri kullanıldığı, kolon ve kirişlerin etriyelerinde ABYYHY 1998'ye göre yetersiz sıklaştırma yapıldığı, kiriş ve kolonlara ait bazı donatıların ABYYHY 1998 kriterlerine uygun olmadan kullanıldığı, 2017 yılında BİM A.S. tarafından yapılan tadilat işleminin yapı statiğini etkilediği için esaslı tadilat kapsamına girmesine rağmen tadilat ruhsatı alınmadan tadilat yapıldığı, yük lifti yeri güçlendirme projesinin mevcut olmadığı, yapının statiğini etkilemesine rağmen yapı statiğine yönelik herhangi bir tahkikin yaptırılmadığı ve esaslı tadilat ruhsatı alınmadan tadilat yaptırıldığı, tüm bu anlatılanlar ışığında Palmiye Sitesindeki A Blokun, mimari ve statik projelendirmedeki eksiklikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve isçilik hataları, yapım denetimindeki yetersizlik nedeniyle yıkılmış olduğu anlaşıldığından mimari ve statik proje müellifleri, projeleri kontrol etmekle yükümlü kamu kurumu yetkilileri, imalat aşamasındaki eksiklikler ve hatalar sebebiyle projeye uygun imalattan sorumlu fenni mesul, müteahhit ve imalatı denetimde görevli kamu kurumu yetkilileri ve BİM AŞ tarafından 2017 yılında yapılan tadilat ilişkin yetkililerinin binanın yıkılmasından dolayı kusurlu oldukları anlaşıldığından; …”  ifadelerine yer verildi.

-BİM kaçak iş yapmış, tadilatı ile binanın direncini zayıflatmış

Bilirkişi Raporunda BİM ile ilgili kısım şu şekilde yer alıyor, “4.2017 yılında BIM A.S. tarafından yapılan tadilat işleminde taşıyıcı sistemi etkileyen tadilat işlemi olduğu için esaslı tadilat hükümlerine tabii olmalıdır. Bu durumda, ilgili belediyeden tadilat ruhsatı alınmalıdır. Yapı sahibi tarafından mimari tadilat proje başvurusu yapılsa da tadilat ruhsatı alınmamıştır. Zemin kat döşeme tahliyesinin kesilmesi ve buna karsın lift yeri güçlendirme projesinin yapılmaması binanın depreme karşı direncini zayıflatmış olabileceği düşünülmüştür." 

Bilirkişi Raporunda ayrıca, “2017 yılında BİM A.Ş. tarafından yapılan tadilat işleminin yapı statiğini etkilediği için esaslı tadilat kapsamına girmesine rağmen tadilat ruhsatı alınmadan tadilat yapıldığı, yük lifti yeri güçlendirme projesinin mevcut olmadığı tespit edilmiştir.”  denildi.

-Keşifte bilinmeyen detay ortaya çıkartıldı

Bu arada, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Palmiye Sitesinin yıkılan bloğunun yerinde 5 Ocak 2024 tarihinde yapılan keşif ile ilgili tutanakta şu ifadeler yer aldı, “Sanık Murat Anıl Bozdağ müdafii Av. Osman Aladağ: Yapılan keşfe bir diyeceğimiz yoktur, kesif sırasında daha önce hiç kimsenin bilmediği sonradan yapılmış yeni müdahaleler tespit edilmiştir, yapının kuzey cephesinde 3 metre civarında perde ve kiriş kesildiği ortaya çıkmıştır. Bu durum video ve fotoğraflanarak kayıt altına alınmıştır. Ayrıca yapının batı tarafında demir profillerin binaya eklendiğini, bu profilin uzunluğunun 7 metre civarında olduğu ve bir tabiye kesilip bu profilin statik sisteme eklendiğini de tespit ettik. Ayrıca binanın güney doğu kösesinin tabliyesinin kesildiğinin, tabliye kesilmesi nedeniyle demirlerin uçlarında sprial kesiklerin olduğu, bu kesiklerin bir kısmının çekiç ile eğilerek perde betona gömüldüğünü ve bu yerde müdahalede bulunan BİM’in lift asansörü ve merdiven kalıntılarının bulunduğunu tespit ettik. Binaya bizim tespit edebildiğimiz ve kesifte görünen şekilde statik sistemi esaslı şekilde etkileyen ve yıkıma sebep olacak nitelikte üç ayrı müdahale yapıldığı ortaya çıkmıştır. Bu konudaki bilgiler bina sakinleri ve müştekiler tarafından duruşmada ifade edilmiştir, bir kısmı da kesif anında ortaya çıkmıştır. Bilirkişi raporlarına karşı beyanda bulunma haklarımızı saklı tutuyoruz.

malatyayenises.com

malatyagazete.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.