Reklam

"Malatyalı sen sana pişir, sen sana ye" Etkinliklerine Katılıyorlar

A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Burhan Karaduman / malatyayenises - Malatya’da 13 yılı İl Turizm Müdürü olarak, 21 yıl da  İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü şube müdürü ve il müdür yardımcısı olmak üzere kamuda toplam 47.5 yıl verdiği hizmetin ardından yaş haddinden emekli olan  İl Kütür ve Turizm Müdür Yardımcısı Ali Cengiz, Malatya’da şartların en zorlu ve sıkıntı olduğu dönemde bile yılda 50 bin turistin Nemrut Dağı’na çıktığını belirterek, “Nemrut’uz Malatya turizmi olamaz” dedi. Ali Cengiz, İstanbul’daki tanıtım günleri için ise, "Malatyalı sen sana pişir, sen sana ye’  ifadesini kaydetti.

Malatya’da 1990 ile 2003 yılları arasında İl Turizm Müdürü olarak görev yapan, ardından Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığının birleştirilmesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden şube müdürü, il müdür yardımcısı ve il müdür vekili olarak hizmet veren, kamudaki toplam görev süresi 47.5 yıl olan, Malatya’nın kültürel, sportif ve sosyal her etkinlik ve faaliyetinde mutlaka ismi yer alan, kendine has üslubu ve yönetim becerileri bulunan ve sorunları çözmede ayrı bir kabiliyeti olan bulunan Ali Cengiz, yaş haddinden emekli oldu.

Ali Cengiz, “Devlet memurluğunda 42 yıl, 5.5 yılda Sultansuyu Tarım İşletmesi ve diğer kurumlar olmak üzere 47.5 yıl hizmet sürem var. Malatya turizminde 37, bunun 13 yılı İl Turizm Müdürü, geriye kalanda şube müdürü, müdür yardımcılığı, uzmanlık devam etti. Kasım 1990’dan 2003 yılına kadar İl Turizm Müdürü olarak görev yaptım. 2003 yılında bakanlığın birleşimi ile şube müdürü, il müdür yardımcısı ve il müdür vekili olarak görev hizmeti tamamlıyoruz.” dedi.

-"Malatya’nın Nemrut Dağı’nı ihmal etmemesi gerekiyor"

Kendisinin unutulmaz anıları bulunduğunu, ancak Malatya için en büyük anısının Nemrut Dağı turistik yolu olduğunu belirten Ali Cengiz şöyle devam etti, “Özellikle benim bu süreçteki en büyük emek olarak verdiği proje Nemrut Dağı turistik yolu oldu. 1990 yılında geldiğimde Pütürge’nin Tepehan Yol ayrımından Tepehan’a kadar 18 kilometrelik yolun asfalt yapılasını dönemin kıymetli bakanlarımızın desteği ile turistik yollar kapsamına almıştık. Ben iddia ediyorum; Malatya turizminin gelişmesinde, kalkınmasında, belli bir noktaya gelmesinde Nemrut Dağı’nın çok büyük bir önemi var. Geçtiğimiz hafta Turizm ve Kültür Müdürlüğü çalışma arkadaşlarımız ile birlikte Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’ye gittik. Ziyarette biz 35 kişi gittik, 1.621’nci sırayı verdiler. O günkü o saatte oradaki ziyaretçi sayısıydı. Biz şimdi Aslantepe’yi bir günde 1.600 ziyaretçiye açarsanız buranın akıbetini ve geleceğini düşünmek gerekiyor. Çok güzel bir karılama merkezi yapıldı. Tanıtım için çok güzel çalışmalar olacaktır ama Malatya’nın Nemrut Dağı’nı ihmal etmemesi gerekiyor. Malatya’nın atanmış ve seçilmiş insanları Malatya’nın turizmini geliştirmek istiyorlarsa; İstanbul’daki Tanıtım Günlerine, işte Yenikapı’daki, Kağıthane’deki gösterilen ilgiyi Turizm Fuarlarına göstersinler. Biz daha önce İl Özel İdaresi’ndeki bütçemiz varken İstanbul, İzmir. Van ve Antalya’daki, özellikle EMITT Fuarına, TÜRSAB ve turizm sektörlerinin ilgi gösterdiği turizm fuarlarına katılmak gerekiyor. Yoksa gidip Kağıthane ve Yenikapı’da tanıtım günlerinde ‘Malatyalı sen sana pişir, sen sana ye’ tabiri ile yapılan etkinliklerin Malatya turizmine bir katkısı olacağına inanmıyorum. 750 turizm sektörünün, 15-20 ülkenin katıldığı, profesyonel turizm sektörlerinin katıldığı bir fuara katılmıyorsan Malatya’nın turizminin belli bir noktaya gelmesi biraz da hayal olur.”

-"Nemrut Dağı'ndaki Adıyaman ile Malatya yolu birleştirilmeli"

Malatya’nın mutlaka Nemrut Dağı’ndaki turizm potansiyeline sahip çıkması çağrısında bulunan Ali Cengiz, “47 yıl kamuda çalışan, 37 yıl Kültür ve Turizmde çalışan birisi olarak söylüyorum, 1990 ile 2003 yılları arasında 50 bin turistin geldiği o dönemdeki Malatya’da görev yapan bir yönetici olarak düşüncem; Malatya mutlaka uluslararası turizm fuarlarına katılmalı. Bugünkü imkanlar geçmiş dönemlerden çok daha ileride bulunmaktadır. Malatya 50 bin turistin geldiği, turistlerin 8 kilometreyi katır sırtından geçirdiği dönemde Malatya’daki tarihi eserler bugünkü gibi ayakta bile değildi. Ama; her yıl 50 bin turist Malatya’ya geliyordu. Her gün 13 tane minibüs veya otobüs saat 12.00’de vilayetin arkasındaki parkta turistleri Nemrut Dağı’na turist götürüyordu. Malatya bugün restorasyonlarla çok sayıda tarihi esere ve turistik mekana kavuştu, turist sayısının daha fazla artırılması gerekiyor. Malatya’daki atanmışların ve seçilmişlerin Nemrut Dağı’nın çok dikkatli bir şekilde üzerinde durması gerekiyor. Çünkü, hiçbir turist çıkmaz yolu artık kullanmak istemez. Buradan 90 kilometre gidip, tekrar 90 kilometre geri gelmek istemez. Nemrut Dağı’na giden turist neden geri Malatya’ya dönsün, orada 3.5 kilometrelik bir yolun birleştirilmesi ile Malatya’dan giden turist Adıyaman’daki tarihi mekanları da gezebilecek, ardından Şanlıurfa’ya gidecek. Adıyaman tarafından gelen turist ise buradan Doğu illerine giderek tarihi mekanları gezebilecek. Malatya mutlaka alternatif turizm projelerini hayata geçirmeli” diye konuştu.

-Son mesajı da Nemrut Dağı

47.5 yıllık çalıma hayatını noktalayan Ali Cengiz, son mesaj olarak şu ifadeyi kaydetti, “Nemrut’suz, Malatya turizminin bir yere gelmesi mümkün değil.”

Ali Cengiz, çalıma hayatı boyunca 3 bakandan ve 8 validen takdirname aldığını  altını çizerek, yöneticilere yerel medya ile iyi ilişkiler içinde olmalarını tavsiye etti. 

malatyagazete.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.