Malatya'nın Deprem Sonrası 2 Alt Merkezi Olacak

“İkizce bölgesinde yaklaşık 110.000 kişilik, Bahçebaşı bölgesinde ise 70.000 kişilik nüfusu barındıracak iki yeni alt merkez planlanmıştır.”

Malatya'nın Deprem Sonrası 2 Alt Merkezi Olacak
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Malatya Haberleri  - Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Kent Konseyi Genel Sekreterliği, İnönü Üniversitesi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen “Deprem Nedenli Göçün Malatya İline Etkileri” çalıştay dizisinin üçüncüsü “Deprem Sonrası Göçün Yerel Yönetimler Açısından Avantajları ve Dezavantajları” başlığıyla gerçekleştirildi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Konferans Salonu’ndaki programa, Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Kent Konseyi Genel Sekreteri Dr. Hasan Batar, STK temsilcileri, muhtarlar, kamu kurumu yetkilileri, akademisyenler ve üniversite öğrencileri katıldı.

Başkan Sami Er: "Deprem Yapılarımızı Değil, Demografimizi de Sarstı"

Programda konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, depremin sadece yapıları değil, kentin sosyal dokusunu da etkilediğini belirterek,  “6 Şubat depremi sadece yapılarımızı etkilemedi. Demografik yapımızı da bozdu, insanımızın yaşam biçimini değiştirdi. Afetten dolayı bizlerde göç hadisesi yaşadık. Konteyner kentlerdeki insanların yaşam biçimi, kültürü değişti. “Malatya’yı Malatyalılarla birlikte yöneteceğiz. Malatya’yı hızlı bir şekilde ayağa kaldırmak için halkımız Malatya’nın menfaatini önceliklendirsin ve bize yardımcı olsun.” dedi. 

Çalıştay öncesinde düzenlenen panelin moderatörlüğünü Malatya Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Görevlisi Cumali Aydoğan üstlenerek,  “Burada bir araya gelişimiz sadece bilimsel bir etkinlik değil, aynı zamanda yaşadığımız büyük acının ardından geleceğimizi yeniden kurma iradesinin bir göstergesidir.” dedi.

Dirençli Kentler ve Planlama: 110 Binlik İkizce, 70 Binlik Bahçebaşı

Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Seyithan Tekin, “Dirençli Kentler Yönetimi” başlıklı sunumunda, deprem sonrası yapılan imar düzenlemelerini ve yeni yerleşim alanlarını aktararak şu bilgiyi kyadetti:  “İkizce bölgesinde yaklaşık 110.000 kişilik, Bahçebaşı bölgesinde ise 70.000 kişilik nüfusu barındıracak iki yeni alt merkez planlanmıştır.”

Nusret Mum: “176 Km Kanalizasyon, 192 Km İçme Suyu Hattı Döşendi”

Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nusret Mum, “Yerel Hizmetler ve Beklentiler” başlıklı sunumunda altyapı ve ulaşım yatırımlarını şöyle anlattı: “Çarşı altyapısı yeniden inşa edildi, 12 bin fore kazık çakıldı. Merkez arıtma tesisi yeniden işletmeye alındı, İkizce’de ileri biyolojik arıtma tesisi başlatıldı.”

Mum, ulaşım projelerinde ise raylı sistem vurgusu yaparak,  “İnönü Caddesi’nde tramvay, İkizce’ye trambüs hattı planlandı.” dedi.

Prof. Dr. Göktolga: “Sosyal Belediyecilik Dezavantajlılara Umut Olmalı”

Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Oğuzhan Göktolga, sosyal ve katılımcı belediyecilik üzerine sunum yaparak, “6 Şubat depreminin ilk günlerinde hepimiz dezavantajlıydık. Bu gibi olaylar her an yaşanabilir. Sosyal belediyecilik anlayışı bu nedenle hayati önemdedir.” ifadeesini kaydetti. 

Göktolga, “Malatya’yı Malatyalılarla yöneteceğiz” sözünün sosyal belediyeciliğin özü olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Boyraz: “Trambüs Değil, Tramvay Gerekli”

İnönü Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Boyraz,  “Yeşilyurt İkizce’ye trambüs yerine tramvay yapılmalı. Malatya raylı sisteme geçmeli.” önerisinde bulundu. 

Boyraz, afet ve kriz yönetiminin çok aktörlü bir süreç olduğunu hatırlatarak, kurumsal iş birliğinin önemini vurgulayarak, 
“Farklı kurumların koordineli çalışması afet dönemlerinde hayat kurtarıcıdır.” dedi.

malatyagazete.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.