MTÜ personel alımının iptal edilen KPSS'den ne farkı var?

MTÜ personel alımının iptal edilen KPSS'den ne farkı var?
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

MTÜ personel alımının iptal edilen KPSS'den ne farkı var?

Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin  (MTÜ) Rektörü Aysun Bay Karabulut'un, üniversitedeki 4 yıllık görev süresi içerisinde adının karıştığı usulsüzlük, yolsuzluk ve skandal iddialarına bir yenisi daha, bir kez daha özel koşullarla yapılan 'personel alımı' ile eklendi.

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) bu alımlara ilişkin olarak, “Önceden çıkmış sorulardan dolayı iptal edilen KPSS ile, üniversitenin kendi bünyesinde sayılı kişilere verdiği ve konu olarak Türkiye’de ikinci bir örneği olmayan sertifikaların personel alım ilanında şart olarak koşulması arasında ne fark var?” sorusuna muhatap olması gereken bu konuda adli makamların da harekete geçmesi gerektiği savunuluyor. MTÜ'ye son personel alımında 12 kişiden 7'si için özel sertifika koşulu konuldu, bunlardan 6'sı istenen özel sertifikalarla işe alıma uygun bulundu, ‘Uluslararası Sürücü Belgesi’ istenen sürücülük için ise uygun isim bulunamadı!  Diğer 5 kişi ise özel sertifika istenmeden KPSS puanlarına göre alındı.

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ın tüm usulsüzlük, yolsuzluk ve skandallara rağmen “kardeşim” diyerek sonuna kadar sahip çıktığı, hakkındaki iddialar yaklaşık 2 yıl önce kamuoyuna yansımaya başlayınca görevde tutulup tutulmayacağı tartışması gündeme gelmesine rağmen, görevde kalmasını sağladığı ve bu günlerde ikinci kez atanması için girişimlerde bulunduğu Aysun Bay Karabulut'un rektörü olduğu MTÜ, rektörlük ataması öncesinde personel alım ilanı yayımlayarak hem özel sertifika şartı istedi, sonucu da sadece isim ve soyadlarının baş harfleri vermek suretiyle duyurdu.

-Türkiye’de ikinci bir örneği bulunmayan sertifikalar… 

4 yıllık görevinin ilk 2.5 yılında Ankara ve İzmir’in en süper lüks sitelerinde villalar satın aldığı daha önce kamuoyuna yansıyan ve bu iddiaları şimdiye kadar yalanlayamayan, 4 yıllık görevinin neredeyse 3 yılını Ankara’da geçiren, “Üniversitemiz üretiyor patenti bana ait” açıklamasını yaparak reklamını üstlendiği acı kayısı çekirdeği ekstresinin aslında kocasının arkadaşının şirketine ait olduğu mahkeme kararıyla  ortaya çıkan, “Üniversitemiz dezenfektan üretiyor” açıklamasını yapmasına rağmen aslında dezenfektanı kocasının yine aynı arkadaşının şirketine yaptırarak sadece üniversitenin etiketini yapıştırttığı, bazı önemli  ihaleleri gazete kamuoyuna duyurmadığı iddialarıyla da gündeme gelen Rektör Aysun Bay Karabulut, görev döneminin son haftalarında personel alımı ile gündemde. Resmi Gazete'de 30 Temmuz 2022 tarihinde yayınlanan personel alım ilanında, bazı pozisyonlar için, sadece MTÜ’nde düzenlenen sözde kurslarda  sayılı kişilere verdiği, seçilen konu başlığı ile Türkiye’de ikinci bir örneği bulunmayan sertifikalar bir kez daha aranan nitelik olarak istendi.

MTÜ Personel Alım İlanında 12 sözleşmeli personel alınacağı duyuruldu. Buna göre, “aranan nitelikleri birbirinden farklı olan” 6 büro personeli, 1 temizlik personeli, 1 şoför, 2 koruma ve güvenlik görevlisi, 1 laborant ve 1 mühendis olmak üzere 12 personel alımıyla ilgili sonuç, 19 Ağustos Cuma günü ilan edildi.

MTÜ’nün ilanındaki 16 nolu Büro Personeli şartları içinde aranan “Sosyal Medya Yönetimi, İşletme, Piyasa Şartları Eğitimi ve Geri Dönüşüm Sertifikalarına” sahip olan ve üniversite tarafından İ.H.B. olarak açıklanan kişi kazandı. Başvuran diğer 4 kişinin bu sertifikalara sahip olmadığı belirtildi.

MTÜ’nün ilanındaki 17 nolu Büro Personeli şartları için aranan, “İktisat lisans programından mezun olmak, Swot Analizi, Toplam Kalite Yönetimi, Bilgisayar Güvenliği Sertifikalarına” sahip olan  ve üniversite tarafından D.K. olarak açıklanan kişi uygun bulundu.

MTÜ’nin ilanındaki 18 nolu Büro Personeli şartları için aranan “TV. Haber Yazımı, Web Tasarım Temel İlkeler, Hızlı Okuma Sertifikalarına” sahip olan ve üniversite tarafından B.D.G. adlı kişi uygun bulundu. Başvuran diğer 4 kişi sertifikalara sahip olamadıkları için uygun bulunmadılar.

-Özel sertifika istenmeyince 43 kişi başvurdu  

MTÜ’nün ilanındaki 19 nolu Büro Personeli için herkeste olabilecek “Bilgisayar işletmeciliği sertifikası” istendi ve 19 nolu alım için 43 kişi başvurdu ve başvuran adaylar arasında en yüksek KPSS puanı olduğu görülen  F.Ş.K. adlı kişi uygun bulundu.

-3 kişi başvurdu, özel sertifika 2 kişide çıktı… 

MTÜ ilanındaki 20 nolu Büro Personeli için 3 kişi başvurdu, aranan nitelikler arasındaki “Bilgisayar İşletmenliği, Zaman ve Proje Yönetimi, Öfke ve Stres Yönetimi Sertifikalarına” sahip olmak şartını 2 kişi karşılayabildi ve üniversite tarafından A.T. olarak açıklanan kişi uygun bulundu.

-20 kişi başvurdu ama özel sertifika sadece 3 kişide çıktı 

MTÜ’nün ilanındaki 21 nolu Büro Personeli için 20 kişi başvurdu. Aranan nitelikler arasındaki “Belge Akışı, Arşivleme Sistemi, Dijital Pazarlama Sertifikalarına” sahip olmak şartını sadece 3 kişi karşılayabildi ve üniversite tarafından H.P. olarak açıklanan kişi alıma uygun görüldü.

-Özel sertifika istenmedi 11 kişi başvurdu  

MTÜ’nün ilanındaki 22 nolu temizlik elemanı için herkeste olabilecek sertifikalar istendi ve 11 kişi başvurdu. Adaylar içinde 72.071 ile en yüksek KPSS puanına sahip olan ve üniversite tarafından B.S. olarak açıklanan aday alıma uygun bulundu.

-Uluslararası şoför sürücü belgesi şartı!.

MTÜ’nün ilanındaki 23 nolu şoför alımı için sadece 1 kişi başvurdu.   Aranan nitelikler arasında, “Son başvuru tarihi itibariyle Eski E/Yeni D sınıfı sürücü belgesine en az 3 (üç) yıldır sahip olmak, SRC-1 (Uluslararası Yolcu Taşımacılığı faaliyetinde bulunan sürücülerin alması yasal olarak zorunlu bir belge türüdür) ve SRC-2  (ülke sınırları dahilinde yolcu taşımacılığı işinde çalışacak olan sürücülerin alması yasal olarak zorunlu bir belge türüdür) Belgelerine” sahip olma şartı arandı. Başvuran tek aday olan T.Ö. adlı kişi evrakları eksik olduğu için uygun bulunmadı. Üniversitenin Uluslararası Yolcu Taşımacılığı faaliyetinde bulunan sürücülerin sahip olması gereken belgeyi istemesi dikkat çekti.

-Özel sertifika istenmeyince 28 kişi başvurdu  

MTÜ’nün ilanındaki 24 nolu 2 Koruma ve Güvenlik Görevlisi için özel sertifika istenmedi ve toplam da 28 kişi başvurdu. Başvuranlar adaylar arasında KPSS puanı en yüksek olan ve isimleri üniversite tarafından H.T. ve İ.A. adlı şahıslar alım için uygun bulundu.

-O sertifika da 1 kişide çıktı…

MTÜ’nün ilanındaki 25 nolu Laborant alımı için 3 kişi başvurdu. Ancak ilandaki “Laborant ve Veteriner Sağlık Ön Lisans programından mezun olmak, Deney Hayvanları Kullanım, Suni Tohumlama Sertifikalarına” sahip olmak şartını sadece V.T. adlı kişi karşıladı ve bu şahıs alım için uygun bulundu.

-Mühendis için de sertifika..

MTÜ’nün ilanındaki 26 nolu mühendis alımı için aranan nitelikler arasında, “Ziraat Fakültesi Zootekni bölümü mezunu olmak.  Sürdürülebilir Küresel Gıda Sistemleri, Dijital Tarımda E Öğrenme, İleri Ofis Uygulamaları Sertifikalarına” sahip olmak şartı konuldu. Üniversitenin bu şartına sadece 1 kişi uydu ve tek başvuru oldu. KPSS puanı 63 olan tek aday ve sertifikalara sahip M.D. adlı kişi uygun bulundu.

Özel sertifikalarla kamu kurumu olan MTÜ’ne alım için uygun görünen kişilerin sahip olduğu sözde sertifikaların büyük çoğunluğunun yine MTÜ tarafından verildiği iddia ediliyor. 2021 yılında üniversite tarafından alınmış olan personelin tamamında istenen özel sertifikalar üniversite bünyesinde açıldığı belirtilen sözde kurslar sonucu verildiği ortaya çıkmıştı.

Yükseköğretim Kurulu’nun, bu alımlara ilişkin olarak, “Önceden çıkmış sorulardan dolayı iptal edilen KPSS ile, üniversitenin kendi bünyesinde sayılı kişilere verdiği ve konu olarak Türkiye’de ikinci bir örneği olmayan sertifikaların personel alım ilanında şart olarak koşulması arasında ne fark var?” sorusunu cevaplandırması, ayrıca bu konuda adli makamların da harekete geçmesi gerektiği savunuluyor.

Özel sertifikalara sahip olanlar ile o sertifikaların eğitimini verdiği belirtilen kişilerin kursun düzenlendiği tarihlerde bir araya gelip gelmediklerinin yapılacak bir HTS araştırmasında kolaylıkla ortaya çıkabileceği biliniyor.

Görev süresi Eylül ayında sona erecek olan, ikinci 4 yıllık süre için yeniden rektör adaylığına başvuran, ancak hakkındaki iddialar nedeniyle YÖK'te de soruşturmaları bulunan Aysun Bay Karabulut'un, “giderayak” yaptığı son idari işlemlerin tartışılırlığına rağmen, ikinci dönem için de atanma talebi ve beklentisi değişik yorumları beraberinde getirdi.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.