Reklam

Ölen 27 Kişinin Enkazda Kalmasının Sorumlusu Kim?

Ölen 27 Kişinin Enkazda Kalmasının Sorumlusu Kim?
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Malatya’da 6 Şubat depremlerinde yıkılarak enkazında kalan 27 kişinin ölümüne, 21 kişinin ise yaralanmasına neden olan Ergün Apartmanı ile ilgili olarak dosyaya sunulan Yeşilyurt Kaymakamlığına ait 24 Ocak 2020 Elazığ depremine ait listede  ağır hasarlı olduğu belirtildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından mahkemeye gönderilen yazıda ise söz konusu apartmanda 24 Ocak 2020 depreminde inceleme yapılmadığı ve hasarsız olduğu yazsı gönderildi. Avukatlar mahkemeye Malatya Valiliği’nin 24 Ocak 2020 depremi sonrasındaki ve Malatya’da binlerle ifade edilen ağır hasarlı bina olduğuna dair açıklamasını mahkemeye sunarak, “6 Şubat depremlerinden sonra Malatya’daki 24 Ocak 2020 depremindeki ağrı hasarlı binalar hafife çevrilmiş” ifadesini kaydettiler.

6 Şubat depremlerinde Çavuşoğlu Mahallesi Çevre Yolu üzeri Buhara Bulvarı üzerindeki Ergün Apartmanı da ilk depremde yıkılmış, apartmanda oturanlardan büyük çoğunluğu çocuk olan 27 kişi ölmüş, 21 kişi ise yaralanmıştı.

Ergün Apartmanında Abbas Yüksel (40), Ahmed Şıbli ( Suriyeli -2), Aliseydi İlhan (59), Ayşe İrem Özkan (13), Azize Bingöl (61), Ciyane Şıbli (Suriyeli – 27), Duru Su Yüksel (11), Elif Hancı (8), Emrah Erdoğan (47), Eymen Şahin (9), Eymen Yüksel (9), Hira Nur Gülateş (10), İbrahim Eren Şahin (15), İkra Nur Gülateş (11), Kerem Basut (21), Kerem Emin Özkan (10), Kıymet Hancı (49), Merve Hancı (17), Muhammed Tabar (29), Murat Basut (22), Nazife Turgut (58), Ozan Günbattı (24), Sabriye Hancı (23), Songül İlhan (27), Süleyman Basut (50) ve  Tuğçe Turgut Yüksel (35) enkazda kalarak hayatını kaybetmiş, enkazda kalan 21 kişi ise yaralı olarak kurtarılmıştı. 

Ergün Apartmanı ile ilgili davanın yargılaması Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Davada binanın yapımında çeşitli aşamalarda kusurlu görünen İnşaat Mühendisi Basri A., Statik Proje Müellifi İnşaat Mühendisi Bedir Ö., Fenni Mesul İnşaat Mühendisi Bektaş B., Mimar Hasan A., Müteahhit İbrahim G., İnşaat Mühendisi Mehmet G., Yapı Sahibi Yusuf E. ile birlikte projenin Malatya Belediyesinde onaylanmasında imzası bulunan dönemin belediye görevlileri D.Ö., B.S., A.Ö. tutuksuz yargılanıyorlar.

1999 yılında tamamlanan binanın yıkımı ile ilgili yargılanan sanıklar için iddianamede yapılan suçlama şu şekilde; “Şüphelilerin üzerlerine atılı eylem yönünden ülkemizin aktif deprem kuşağında yer alması, bunun sonucu olarak kısa aralıklarla ölümlere sebebiyet veren yıkıcı ve büyük depremlerin yaşanması, Malatya ilinin Doğu Anadolu Fay Zonu ve Malatya Fayına yakın konumda olan depremselliği yüksek bir bölge olması, ilin büyük bir kısmının birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde yer alması ve şüphelilerin sorumlu olarak dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davrandığı, ihmal ettiği eylemlerini kendi mesleği kapsamında gerçekleştirdikleri hususları göz önüne alındığında şüphelilerin ayrıntıları bilirkişi raporlarında belirtildiği üzere kanuna, yönetmeliğe ve yapı tekniğine aykırı şekilde gerçekleştirdiği eylemlerinin sonuçlarını öngördüğü, şüphelilerin istemediği fakat ön gördüğü bu sonucun gerçekleşmesi sebebiyle kusurlarının bilinçli taksir seviyesinde olduğunun kabulünün gerektiği, …” 

Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşen son duruşmada, dava dosyasına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından gönderilen yazı da Ergün Apartmanı ile ilgili olarak, “Hasar tespiti yok” bilgisi kaydedildi.

Sanık avukatları, mahkemeye önce Malatya valiliği tarafından 20 Ocak 2020 Elazığ depreminden sonra yapılan basın açıklamasının metni sunularak, “Valilik açıklamasında binlerce ağır hasarlı bina olduğu görülüyor. Ancak ne hikmetse 6 Şubat depremlerinden sonra hasar hafife çevrilmiş” ifadesi kaydedildi. 

Sanık avukatları mahkemeye Yeşilyurt Kaymakamlığından üst yazı ile teslim alınan ve 24 Ocak 2020 Elazığ depreminden sonra Yeşilyurt ilçesindeki hasarlı binaların isimleri ve hasar durumu açıklamasının yer aldığı listeyi sundular. Listede Ergün Apartmanının karşısında, “ağır hasarlı” olduğu, “Kiriş çatlak, duvar çatlak” şeklinde kaydedildiği aktarıldı.

Sanık avukatlarından Ali Haydar Özer, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Ergün apartmanı için ‘Elâzığ depreminden sonra hasar tespiti yapılmadığını’ gösteren yazı göndermesine rağmen, Yeşilyurt Kaymakamlığına ait listede ise  binanın ağır hasarlı olduğuna ilişkin, kirişlerde çatlak olduğuna dair tespit vardır.” dedi.

Mahkeme, bilirkişi raporu hazırlanması için dosyanın Yalova Üniversitesine gönderilmesini kararlaştırdı.

malatyagazete.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.