Malatya Belediye Meclisi’nde 5 yıl belediye meclis üyesi, Yeşilyurt belediyesinde 6 yılı başkan, 4 yılı imardan sorumlu başkan yardımcısı olmak üzere 15 yıldır yerel yönetimde görev yapan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “Yeşilyurt’ta yüksek kat iznini bizden önce vermişlerdi. Bostanbaşın’da yükseklik serbestti. Kanunen yada oradaki imar hakkı istediği gibi yapabilirdi ve bize de o hak olduğu için, hani belki Meclis kararıyla, yaptırımla biraz böyle hani sınırlandırılabilirdi ama haliyle yüzyılın, bin yılın böyle bir afetiyle, böyle bir hani depremle karşılaşacağı kimsenin aklının ucuna gelmezdi” açıklamasını yaptı,
Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ERTV’de Esma Karadoğan’ın canlı yayın konuğu olarak gündeme ilişkin sorulara yanıt verdi.
- “Çok büyütülecek bir şey yok. Belediyenin yaptığı sitedeki 136 bina nere, Yeşilyurt’ta 55 bin bina hasarlı”
Mehmet Çınar, Yeşilyurt Belediyesi tarafından yapılarak parası karşılığında vatandaşa satılan Topsöğüt konutları ile ilgili olarak konuşan, “Şimdi Topsöğüt konutları, hepsi böyle 40 civarında ailemiz taşınmıştı. Toplamda 136 dairelik bir site ve bu site yaklaşık biz müteahhide 90 tane daire civarında dairenin tapusunu vermiştik. 50 tane tapu daha hala bizim uhdemizde. Orayla ilgili işte mahkemeye verenler var, dava açanlar var, herhangi bir şekilde işi nasıl diyeyim farklı yönlere çekmeye çalışanlar var, ya da böyle olumsuz bir algı oluşturmaya çalışanlar var. Bina ile ilgili bizim incelemelerimiz de az hasar ve orta hasar olarak planlandı. Önceki gelen 1 -2 böyle incelemede bazı blokların ağır hasar olduğuyla ilgili bir söylenti çıktı. Böyle olunca da oradaki sakinler de, müteahhit de ister istemez belediye de taraf olduğu için binayla ilgili netlik yargıya taşındı. Şu an için bizim almış olduğumuz bilgilerde binalarımız az az hasarlı ve orta hasarlı olarak gözüküyor ama süreç netleşmediği için ve yargıya da intikal ettiği için mecburen bekliyoruz. Yani yargı neticelendikten sonra eğer yani dediğim gibi güçlendirilmesi yapılamayacak orta hasarsa yıkılır. Onun dışında diğerleri de gerekli onarımı yapılır, tadilatı- tamiratı yapılır sağlam bir şekilde hemşerilerimizi tekrardan teslim edilir. Yani çok da böyle hani bize göre büyütülecek bir şey yok ve kaldı ki şehrin Yeşilyurt’a 55 bin binamız hasarlı, yani 136 nere, 55 bin nere, 55 binin bunlar da içerisinde." dedi.
-“Bostanbaşı’nda hiç oturulmayan evlerde yıkıldı. İnşaat aşamasında olan birçok binamız yıkıldı. Hiçbir şeyi yokken mesela belediyeye dava açanlar var, ne koparırsa”
Belediye başkanı olarak görev yaptığı Yeşilyurt ilçesinde inşaat halindeki binaların ve hiç oturulmayan apartmanların bile depremde yıkıldığını itiraf ederek kayıtlara geçiren Mehmet Çınar, belediye olarak tek sorumluluklarını ruhsat vermek olduğunu ve denetimle ilgili bir sorumluluklarının bulunmadığını iddia ederek, “Yani Bostanbaşı’nda hiç oturulmayan evlerde yıkıldı. İnşaat aşamasında olan birçok binamız yıkıldı. Maalesef hani işte zemin bölgesi, depremin etkisi. Hiçbir şeyi yokken mesela belediyeye dava açanlar var, ne koparırsa. Belediye ruhsat vermiş, ama ruhsat sorumluluğu olduğu için vermiş. Yerinde denetleme ile ilgili sorumluluk ilgili yapı denetim firmasında. İlgili yapı denetim firmasının da teknik personelleri var. Onun da dönem dönem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bu denetleniyor her birinin kontrolü var ama asıl buradaki böyle nedenlerden biri depremin şiddeti. Küçük böyle hatalar da binalarda büyük yıkıma neden oldu.” İfadelerini kaydetti
-“İmar bizden önce verilmişti, sınırlandırmadık, böyle bir hani depremle karşılaşacağı kimsenin aklının ucuna gelmezdi”
Bostanbaşı’nda imarda yükseklik durumunu serbest olduğunu belirten Mehmet Çınar, “Hatamıydı, yüksek katın verilmesi, tabiki hatayı arttırıyor. Keşke verilmeseydi, ama verilmiş. Yapacak bir şey yok. Yani bizden önce verilmişti, bizde uyguladık. Demek ki eksik uygulanmış, denetlemede daha da dikkatli olmak gerekiyormuş. Belki tünel kalıp sistemlerine geçmek gerekiyormuş. Ama öbür taraftan da en azından yaşıyoruz. Bostanbaşın’da yükseklik serbestti. Kanunen yada oradaki imar hakkı istediği gibi yapabilirdi ve bize de o hak olduğu için hani belki Meclis kararıyla, yaptırımla biraz böyle hani sınırlandırılabilirdi ama haliyle yüzyılın, bin yılın böyle bir afetiyle, böyle bir hani depremle karşılaşacağı kimsenin aklının ucuna gelmezdi. Kaldı ki projelerin yapılma standardının da çok çok üstünde bir şiddeti vardı.” diye konuştu.
-Milletin 30-40 yıllık birikimi enkaza döndükten sonra katı kural almışlar…
Çınar şunları söyledi, “Yani o binaları aslında biz okul hastane yani hükümet binası standardında belki yapmış olsaydık bir şey olmazdı. Normal konutun kat sayısı vatandaşlar rahat bir şekilde yapsın diye biraz daha devlet binalarının daha basiti öyle diyeyim. Yani şimdi ama biz daha katı kurallar aldık. İşte perdeyi zorunlu hale getirdik. 7 kat yapılan binalarda çift bodrumu zorunlu hale getirdik. Beton bir üst sınıf seçtik. Asma katları İptal ettirdik. Bir takım böyle farklı böyle genel anlamda uzmanların bize önermiş olduğu yeni yeni meclisimizden kararlar aldık. İnşallah bu kararları bundan sonra birlikte uygulayacağız. Daha nasıl canımız yansın. Yani olması gerekeni uygulayacağız, bu konuda esnek olamayız kimse kusura bakmasın.”
malatyayenises.com / ertv / malatyahaber.com