Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Deprem Süreci ve Yol Haritası Değerlendirme Toplantısı'nda yapılan ve yapılacak çalışmalar hakkında kamuoyuna bilgi verdi.
Deprem Süreci ve Yol Haritası Değerlendirme Toplantısı'nda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Latif Okyay ile Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Sığırcı, Mehmet Türkmen ve MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert’te hazır bulundu. Toplantıya Malatya ESOB Başkanı Şevket Keskin ile AK Parti İl Başkanı Namık Gören’de katıldı.
Malatya Büyükşehir Belediyesinin tüm ekiplerinin depremden sonra tamamen sahada olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Gürkan, “O gür Sivas Karayolu, Kayseri Karayolu kar ve tipi nedeniyle kapalıydı, Kahramanmaraş Karayolu, tünel nedeniyle kapalıydı. Demiryolu ise hasar nedeniyle kontrol edilmeden açılmamıştı. Büyükşehirin tüm imkanları, şirketleri ve marketleri halkımızın emrine verildi. Deprem de koordinasyon merkezi olarak İtfaiye Dairemiz kullanıldı, lojistik merkez olarak Lisanslı Depomuz kullanıldı. Yeni ekmek ve yemek fabrikamız Kızılay ile ortak kullanıldı.” İfadelerini kaydetti.
-O şehir sadece Malatya'dır,
Deprem bölgesindeki iller içinde feth-i kabir yapılmayan tek ilin Malatya olduğunu beliren Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan şöyle konuştu, “ Bin 237 vatandaşımız ve çevre illerden gelen cenazelerimizin hepsinin Malatya Şehir Mezarlığı’nda definleri gerçekleşti. Bu ulusal bir haber kanalında da speküle edildi. Çok yanlı ve üzüldüm de. Daha sonra o arkadaşımız da yanlış anladığını ifade ettiler. O dönemde takdir edersiniz cenazeler toplu gömülüyor, kefensiz gömülüyor, DNA’lar yapılmıyor, Savcılık kağıtları, adli raporlar alınmıyor; değişik spekülasyonlar var. Hatta o dönemde Mezarlıklar Daire Başkanımız, ‘Başkanım cenaze çok ne yapalım?’ dedi. ‘Bütün cenazelerin tek tek mezarları eşilecek, hepsinin DNA testi yapılacak, hepsinin karşılaştırması yapılacak, adli tıp raporları alınacak ve definler de inancımıza göre yapılacak’ dedim. Şimdi feth-i kabir olmayan tek yer neresidir, Malatya. Feth-i kabir, gömülmüş bulunan bir cesedin tekrar kabirden çıkartılıp, kime ait olduğunun DNA tespitinin yapılması yada başka problem varsa çözmektir. Bu devletin birinci görevidir. Mezarlık Dairesinde görev yapan arkadaşlarımız 1 ay sürekli ağladılar.” diye konuştu.
Malatya’da toplam ağır hasarlı bina sayısının 35 bin 680 olduğunu, bunlardan 2 bin 124'ünün yıkıldığını belirten Gürkan, yıkılacak 33 bin 556 ağır hasarlı bina bulunduğunu aktardı. Gürkan, “Malatya’nın yüzde 40’ı gitmiştir, kolay bir hadise değil.“ dedi.
-Yaklaşık 30 bin konteyner kurulacak
Gürkan, “Malatya’da 73 noktada konteyner kent çalışması başlatılmıştır. 29.704 konteyner konulması planlanmaktadır. Altyapı ve üst yapı çalışmaları Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılmaktadır. Konteyner kentlere toplam 22.943 konteyner konulmuştur. Kırsal alanlarda 10.170 konteyner talep edilmiş, 6.263 konteyner kurulumu gerçekleşmiştir. Merkez ve ilçelerde 73 noktada Geçici Konaklama Merkezlerinde toplam 22 bin 943 konteynere 90 bin 554 kişi yerleştirilmiştir. 44 alanda 3 bin 482 konteyner iş yerleri planlanmış olup 3 bin 194 iş yeri tamamlanmış ve 288 iş yerinin çalışmaları devam etmektedir. Malatya'dan toplamda 357 bin 441 kişi tahliye edilmiştir. Malatya'ya dönen afetzede sayısı toplamda 136 bin 432 kişidir. 77 ilde 221 bin afetzede hemşehrimiz bulunmaktadır. Toplu Afet Konutları Çalışmalarında Malatya’da ihalesi sonuçlanan 14 bin 338 konutun çalışması yapılıyor. Bu ihalelerin toplam bedeli 26 milyon 328bin TL’dir Kırsal Afet Konutları Çalışmalarında temeli atılan konut sayısı 7 bin 471” şeklindeki bilgileri paylaştı.
-"Belediyeler çok zorunlu olmadıkları müddetçe arsa satımı yapmamaları gerekir"
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan şunları söyledi “Biz göreve gelirken afet durumlarında kullanabilmesi için alternatif yollar açık, meydanlar açtık. Burada şunu da ifade etmiyorum. Burada belediyeler çok zorunlu olmadıkları müddetçe arsa satımı yapmamaları gerekir. Bunları ben deprem öncesinde de söylüyordum. Benim Meclis toplantılarının tutanaklarına bakarsanız bunların hepsini tek tek söyledim. Belediyelerin mali disiplin anlamında, bütçe disiplini anlamında çok dikkat etmeleri gerekir. Dün ihtiyaç duyulmayıp sattığınız şeye bugün ihtiyaç duyuyoruz. Şehrimiz yıkılmış, çarşımız yıkılmış, şehrin seyrekleştirilmesi, yeşil alanların olması lazım. Ama oradaki kamu alanları satılmamış olsaydı bugün çok daha rahat çalışırdık. Ama yine yaptığımız görüşmede kamu alanları, SSK binası, Sağlık İl Müdürlüğü Binası, Ziraat Bankası binası, Halk Bankası binası gibi, Adliyenin binası gibi yerleri plana dahil ettik. Keşke belediyenin yeri de olsaydı, MASKİ’nin orayı da satmışlar (Eski SOS Binası), Eski Garajların yeri de olsaydı veya hatta eski hal binasının yeride olsaydı, daha bilmediğimiz yerleri keşke satılmasaydı. Şehir yöneticilerinin ufku ve vizyonu geniş olması lazım. Yazık olur! Bunları söylemek, vebali bir sorumluluk olduğu için söylüyorum. Birilerini incitmek, kırmak, dökmek anlamında söylemiyorum. Bu iş başımıza geldi, bundan ibret alarak bundan sonraki çizeceğimiz yol haritamızı düzgün götürmemiz anlamında bunun gerekli olduğuna inanıyorum.”
-Orta hasarlı binalarda süreç nasıl olacak?
Yerinde dönüşümü ilk günden beri dile getiriyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye bu konuda taleplerimizi ilettik. Devletimiz ve hükümetimiz şu anda kararlı, ‘Yerinde dönüşüm yapılsın.’ Yerinde dönüşüm yapılması şu şekilde, kişiler kendi arsaları üzerinde yerinde dönüşümü var olan geçerli planla kapsamında büyükşehir ve ilçe belediyelerinin, diğer Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının almış olduğu kararlar içerisinde gerçekleştirebileceklerdir. Zemin + 4 şeklinde gerçekleştirirlerse orada hükümetimiz kişi başına 500 bin TL hibe ve konutun büyüklüğüne göre de 800 bin TL’ye kadar da 2 yıl ödememiz, 10 yıl vadeli kredi verileceğini ifade ettiler. Yerinde dönüşüm konusunda biz belediyeler alarak hem zemin, hem jeoloji etüt anlamında, binanı kalite ve standartı anlamında gerekli değerlendirmeler yapılarak izin verilmesi noktasında, plan hükümleri çerçevesinde çalışmalara devam edilecektir. Şu an da önümüze çıkan en büyük problem orta hasarlı binalarla ilgili durum. Orta hasarlı binalarla ilgili AFAD’ın 24 Ocak 2020 tarihli genelgesi ve açıklaması belli. Şu anda oraya 2 yeni ekleme yapıldı. Burada orta hasarlılarda tedavi edilebilir yani güçlendirilebilir raporu olunca, oradaki maliklerden yüzde 80’i onu kabul ederse orta hasarlıların dönüşüm gerçekleştirilecek ve güçlendirilecek. Burada ilgili teknik elemanların raporu ve maliklerin yüzde 80’inin onayı lazım. Ayrıca yine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın ilgili genelgesinde orta hasarlılarla ilgili ‘yıkılsın’ denildiğinde, orta hasarlı ev sahipleri, ağır hasarlı ev sahipleri gibi yapılacak konutlarda hak sahibi olacaklarını ifade etmek istiyorum.” dedi.
-Çarşının yer altı suyu kullanılacak
Gürkan, 29 Temmuz Cumartesi günü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katılımıyla Bakırcılar Çarşısı’ndaki 293 iş yeri ve 165 araçlık otoparkın temelinin atılacağını belirterek, “Malatya Çarsısında ilk temeli atacağız. Burada temel suyu yüksek. Burada orada temel atıldı. Bugün Ağustos ayına geldik, suyun daha da çekilmiş olmasına rağmen 2,5 metrede su çıktı. Bizim oradaki teklifimiz, oradaki bütün suyun drena edilerek belirli alanlarda sulama suyuna ya da kullanma suyu olarak başka yere aktarılması noktasında çalışmaların yürütülmesidir.” şeklinde konuştu.
Gürkan, verilen destek ve katkılardan dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.