Pasaport skandalı davası Edirne'ye gönderiliyor

Pasaport skandalı davası Edirne'ye gönderiliyor
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Pasaport skandalı davası Edirne'ye gönderiliyor

Yeşilyurt Belediyesi'nin, bazı yönetici ve çalışanlarının da aracı edilip kullanılmasıyla sağlanan gri pasaportla (hizmet pasaportu), iki ayrı grup olarak yurt dışına gönderilen ve yurtdışına çıkarılma karşılığında organizatörlere para ödeyen 90 şahsın geri dönmemeleriyle ilgili ‘insan- göçmen kaçakçılığı’ skandalına yönelik 3 sanık hakkında açılan davada Malatya'daki mahkeme, yetkisizlik gerekçesiyle dava dosyasının Edirne Adliyesi'ne gönderilmesini kararlaştırdı. Bu arada, Davanın geçtiğimiz Haziran ayında tutuklanan ve daha sonra çeşitli tarihlerde serbest bırakılan 3 sanığından biri hakkında yeniden tutuklama kararı çıkarıldı ve yakalanması için güvenlik birimlerine yazı gönderildi.

GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE DAVA AÇILMIŞTI..

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Yeşilyurt Belediyesi’nin aracı kılınarak sözde çevre projesine dahil edilerek, gri pasaport düzenletip Almanya’ya götürülen ve hiçbiri Malatyalı olmayan, Malatya’da yaşamayan 90 kişinin Türkiye’ye dönmemesi üzerine başlatılan “Göçmen Kaçakçılığı Soruşturması” 1 hafta önce tamamlanmıştı.

Cumhuriyet Başsavcılığı  tarafından hazırlanan iddianamede Yeşilyurt eski Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş, Bingöl-Servi eski belediye başkanı Ali Ayrancı ve olayın Almanya’daki bağlantısı olduğu iddia edilen Ersin Kilit hakkında “Göçmen Kaçakçılığı Yapma” suçundan Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Bu 3 sanık hakkında “Doğrudan doğruya veya dolaylı olarak maddi menfaat elde etmek maksadıyla, yasal olmayan yollardan Türk vatandaşı veya yabancının yurt dışına çıkmasına imkan sağlamak” iddiasıyla 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası talep ediliyordu.

İddianamede Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ile ilgili olarak, “Hakkında Ön İnceleme Talebinde Bulunulan” ifadesine yer verildi. İddianamede Mehmet Çınar'ın tanık olarak ifadesi yer aldı.

MAHKEMEDEN 'YETKİSİZLİK' KARARI.. DOSYA EDİRNE'YE GİDECEK

Davanın açıldığı Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesi, Yeşilyurt Belediyesinin sözde çevre projesiyle, kişi başı para alınarak yurt kaçırılanların Edirne’deki sınır kapısını kullanmaları nedeniyle, suç yerinin Edirne olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı vererek, dosyanın Edirne Adliyesine gönderilmesine hükmetti.

Dosyanın yakın zamanda tüm evrakları ile birlikte Edirne’ye gönderileceği öğrenildi.

Edirne Adliyesindeki Asliye Ceza Mahkemesi’nin de “suç yeri Malatya’dır” şeklinde yetkisizlik karar verme ihtimali bulunuyor. Bu durumda dosya Yargıtay’a gönderilecek ve yargılamanın Malatya ya da Edirne olmasına karar verecek. Bu sürecin en az 5-6 ay sürmesi bekleniyor.

SERBEST BIRAKILAN ESKİ BELEDİYE BAŞKANI HAKKINDA YENİDEN TUTUKLAMA KARARI 

Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nin, tartışma yaratan bir kararla tahliye ettiği ve iddianamede olayın organizasyonun odak noktası olduğu vurgusu yapılan Bingöl'ün Servi beldesinin eski belediye başkanı Ali Ayrancı için, tutuklanmaya yönelik karar verildi. Ali Ayrancı’nın avukatlarının Malatya Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı itiraz  reddedildi. Ali Ayrancı'nın halen yakalanamadığı öğrenildi.

“Göçmen Kaçakçılığı” suçlamasıyla tutuklu bulunan Ali Ayrancı ve Ersin Kilit’in avukatlarının 2 Eylül Cuma günü arı ayrı dilekçelerle Malatya 3. Sulh Ceza Hakimliğine yaptıkları tahliye başvurusu ret edilmiş, ancak Ali Ayrancı’nın avukatlarının aynı gün Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi olan Malatya 7. Asliye Ceza Mahkemesine yaptıkları başvuru üzerine 16.55’de mahkemeye ulaştırılan dosya üzerinde inceleme yapan Malatya 7. Asliye Ceza Mahkemesinin 1/2  hakimi tahliye kararı vermişti. Mahkeme hakiminin verdiği kararın ardından izne ayrıldığı ortaya çıkmıştı. Aynı mahkemenin diğer 1 /2  hakimi, 3 gün sonra diğer tutuklu Ersin Kilit için yapılan talebi reddetmişti.

Soruşturma kapsamında Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş, Bingöllü eski belde belediye başkanı Ali Ayrancı ile Almanya’daki organizatör Bingöllü Ersin Kilit “Göçmen Kaçakçılığı” suçlamasıyla 22 Haziran 2022 tarihinde tutuklanmıştı. Bekir Karakuş, Temmuz ayının ilk haftasında, Ali Ayrancı 2 Eylül’de ve Ersin Kilit ise 14 Eylül’ de tahliye edilmişti. Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı üzerine Ali Ayrancı hakkında yakalama kararı çıkartılmıştı.  İddianamenin kabul edilmesi ile birlikte Malatya 10. Asliye ceza Mahkemesi, Ali Ayrancı hakkında tutuklama kararı verdi.

Savcılık iddianamesinde; olaya çeşitli şekillerde adları karışan İsa Yumuk, Nusret Aslan, Şahin Özer, İlhan Yıldıran, Memet Sait Aytekin, Hasan Deviren, Murad Baysanğur, Mehmet Gödekmerdan, Bekir Karakuş, Serdar Kuyuldar, Ersin Altınöz, Fikret Onhan, Eser Çal, Ahmet Açık, Ahmet Cebeci, Gülşen Algül, Mehmet Kılıç hakkında, "Görevi Kötüye Kullanma, Göçmen Kaçakçılığı" suçlarından kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin ek karar verildiği belirtilirken, hakkında dava açılan isimlerden Bekir Karakuş'un adının da bu grupta yer almasına bir anlam verilememişti. Soruşturma aşamasında, olayla ilgili olarak hakkında soruşturma izni istenen, İçişleri Bakanlığı tarafından verilen soruşturma izni de, Danıştay 1. Dairesi tarafından tartışmalı bir başvuru ve 3'e 2 çoğunlukla alınan kararla iptal edilen Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, iddianamede sadece 'tanık' olarak yer almıştı.

"BELEDİYE BAŞKANININ BU İŞTEN HABERİNİN OLMAMASI MÜMKÜN MÜ?"

İddianamenin, tüm ifade ve elde edilen delillere rağmen 3 kişiyle sınırlı tutulmasına CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, sert tepki göstermiş, 'her satırı skandal' diye yorumladığı iddianameyle ilgili sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "En ilginci ise Yeşilyurt Belediye Başkanı Yurt dışına kaçırılan kişilerden haberi yok. Bu kişiler neye göre seçildi, bilmiyor. İfadesi baştan aşağı “bilmiyorum, hatırlamıyorum” cümleleriyle dolu Hiçbir şeyden haberin yoksa, hiçbir şeyi bilmiyorsan niye o koltukta oturuyorsun? Belediye Başkanının böyle bir işten haberinin olmaması mümkün mü, tabi ki değil.  Üstelik Belediye Başkanı, kendisini bu iş için önceden uyaran V. S.'ye "Bu işi kurcalama, başın ağrır, hayatın  tehlikeye girer" dediğini de ifadelerden görüyoruz. Yazık...  Detay çok ama hepsini anlatmaya lüzum yok. Gri pasaport sürecinde yaşananlar bize baştan aşağı kokuşmuş rezil bir düzenin resmini çiziyor.Terör örgütüne yardım iddiası var, rüşvet var. Belediye, valilik, Bakanlık, Danıştay... Herkes topu birbirine atıyor." demişti.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.