Hakkında yıllarca usulsüzlük ve iddiaları konuşulan eski (sabık) rektör hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 7 yıla kadar hapis talebi ile dava açıldı. Açılan dosya da gösteriyor ki, zamanında siyasi destek gören ve hakkında yolsuzluk ididaları bulunan sabık rektörler, geçiş sürecinden sonra hukuk önüne çıkartılabiliniyor.
-Siyasi güç gidince hesap zamanı geldi
Eşinin AK Parti’de siyaset yaptığı süreçte hakkındaki yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları konusunda hukuki süreç işlemeyen, ancak AK Partili eski Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’ndan boşandıktan sonra üsülsüzlük ve yolsuzluk iddiaları ile ilgili hukuki süreç başlatılan Eski Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban ile birlikte toplam 11 sanık hakkında "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" iddiasıyla 7 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldığı bildirildi.
-Hem hapis cezası, hem de mallarına el konulması talep ediliyor
Sabık Rektör Prof. Dr. Ünsal Ban'ın ve diğer 11 sanık hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemei tarafından kabul edildi. Sabık Rektör Ban ile birlikte toplam 11 sanık hakkında “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" iddiasıyla 7 yıla kadar hapis cezası ile birlikte suçtan kaynaklı mal varlıklarının müsaderesi talep edildi.
İddianamede MASAK raporu da yer alıyor. MASAK Raporunda tüm banka hesapları ile yakınlarına aktarılan hesap hareketleri yer alıyor.
-“Üniversiteyi bu yolla zarara uğratmış” iddiası…
Eski Milletvekili Zehra Taşkösenoğlu, 2019’da evlendiği veski kocası ile ilgili olarak iddianamede yer alan ifadesinde şu iddiaları ileri sürdü, "Özellikle Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nde rektörlük yaptığı dönemde birçok iş ve işlemler, görevden alındıktan sonra kurum tarafından görevlendirilen bilirkişilerce tespit edilerek, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Akabinde Ünsal Ban, dolandırıcılık ve zimmet suçlarından elde ettiği gelirleri aklamak maksadıyla çocukları E.B.B., E.G.B. ve eski eşi olan G.B., Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nde beraber çalıştığı şoförü Ahmet Karakaş üzerinden yüklü miktarda paralar göndermiş, elde ettiği gayrimenkulleri çocuklarının ve eski eşinin üzerine geçirmiştir. Hatta Yunanistan'da da ev satın alarak kaydını saydığım kişilerin üzerine yapmış, Ü.B., E.G.B. ve Ü.B: oturma izni de almıştır. Bunda hedeflenen amaç olur da ceza alırsa yurt dışına kaçarak rahat bir hayat sürmektir. Yine hatırladığım kadarıyla Ünsal Ban, Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nde rektör olarak görev yaptığı dönemde, üniversiteye ait gayrimenkulle ilgili yapılan kat karşılığı inşaat işi ile alakalı hileli işlem gerçekleştirmiş, üniversiteyi bu yolla zarara uğratmıştır."