Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ikinci kez atanmayan, Malatya Turgut Özal Üniversite’nin eski rektörü Aysun Bay Karabulut’un görevi esnasında üniversitenin ürünü olarak pazarladığı ancak marka ve üretimi özel bir firmaya ait olarak çıkan Kayısır adlı Prebiyotik Kayısı Ekstresi’nde içermesi gereken orandan, 100 katının çok üzerindeki oranda siyanür tespit edilmesinin ardından, ikinci kez siyanür incelemesi amacıyla numune alınmasına fırsat verilmeden Tarım ve Orman İl Müdürlüğündeki işletme belgesinin geri çekildi ortaya çıktı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), adli makamlar, Sağlık Bakanlığı halen bu durum için suspusluğunu koruyor. Savcılığın ise soruşturma açması bekleniyor.
-TÜRKİYE’DE BU OLAYIN İKİNCİ BİR ÖRNEĞİ VAR MI?
Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin eski Rektörü Aysun Bay Karabulut’un; göreve başladığı günden bu yana, Üniversitenin en büyük ve en önemli bilimsel üretimi olarak pazarladığı ve patentinin kendisine ait olduğunu söylediği, bunu kendi ağzından basın bültenleri ile kamuoyuna duyurduğu acı kayısı çekirdeğinden ‘KAYISIR’ adı altında üretilen Prebiyotik Kayısı Ekstresi’nde, içermesi gereken orandan, 100 katının çok üzerindeki oranda, çok etkili bir zehir olan siyanür tespit edildiği ve ilgili mevzuata aykırılık oluşturan bu durum nedeniyle, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Malatya Turgut Özal Üniversitesi Kayısı ve Kayısı Ürünleri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi tabelasının asıldığı Karakavak Mahallesi Altın Kayısı Bulvarı üzerindeki binada faaliyet gösteren ve burayı resmi olarak adres gösteren özel bir firmaya 30 bin 416 TL para cezası kesilmiş ve Malatya 3. Sulh Ceza Hakimliğinin kararı ile bu ceza kesinlik kazanmıştı. Ortaya çıkan bu durum, Sabık Rektör Aysun Bay Karabulut’un devletin üst düzey yöneticileri dahil herkese üniversitenin ürünü olarak pazarladığı, üniversitenin dergilerinde bile reklamını yayınlandığı Kayısır adlı Prebiyotik Kayısı Ekstresi’nin aslında tüm marka ve üretim sahibinin aslında özel bir şirkete ait olduğunu ve üniversitenin resmi ve kamu imkanlarının bu amaçla kullanıldığı ortaya çıkarmıştı.
-TABELA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÜNİVERSİTENİN, PARA VE İMKANLAR DEVLETİN, PAZARLAMACISI REKTÖRLÜK MAKAMI, AMA MAL ÖZEL ŞİRKETİN… BUNUN HESABI SORULMAYACAK MI?
Tarım ve Orman Bakanlığı, DAP’tan Malatya Turgut Özal Üniversitesi için alınan 500 bin TL ile kurulmasına karşın, Karakavak Mahallesi Altın Kayısı Bulvarı üzerinde Malatya Turgut Özal Üniversitesi Kayısı ve Kayısı Ürünleri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi tabelasının asılı olduğu ve içinde Doğu Anadolu Projesi (DAP) İdaresi’nden alınan para ile sağlanan makine ekipmanlarının bulunduğu binada İskenderiye İnşaat Güvenlik kimya İlaç Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. adlı şirketin sahipliğine verilen tesiste, 12 Mart 2021 tarihinde yaptığı kontrollerde, Malatya Turgut Özal Üniversitesi logosu ve Kayısır markası ile üretilen Prebiyotik Kayısı Ekstresi / Ekstraktı’nın, Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliği’ne göre, içermesi gereken siyanür miktarından çok daha fazla siyanür içerdiğini tespit etmişti. Bu gelişme üzerine 8 Eylül 2021 tarihinde, üzerinde Malatya Turgut Özal Üniversitesi Kayısı ve Kayısı Ürünleri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi tabelası bulunan ancak özel şirkete ait görünen tesisi işleten şirkete Aysun Bay Karabulut’un üniversitenin ürünü olarak pazarladığı üründe 20 mg / kg olması gereken siyanür miktarının önce 132 kat, daha sonraki analizde 123 kat fazla çıkma üzerine 30 bin 416 TL idari para cezası kesildi. Söz konusu şirket Malatya 3. Sulh Ceza Hakimliğine yaptığı itiraz red edilerek, kesilen ceza kesinlik kazanmıştı.
Malatya 3. Sulh Ceza Hakimliği, şirketin itirazı üzerine “Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliği’ne göre 20 mg/kg ve altında olması gereken siyanür değerinin, analiz edilen üründe 87,4 mg/kg oranında çıktığı, çıkan analiz raporuna itiraz eden başvurucunun aynı numuneyi şahit numune kabul ederek yeniden analiz ettirdiğinde bu defa siyanür miktarının 2652 mg/kg olarak çıktığı, aradaki çelişkinin giderilmesi için Bakanlık yazısı doğrultusunda yeniden analiz yapıldığında ise 2472,9 mg/kg değerinde siyanür olduğunun tespit edildiğinin anlaşıldığını belirterek, şirketin itiraz talebini red etmişti.
-“EN FAZLA 20 MG/KG OLMASI GEREKEN SİYANÜR DEĞERİNİN ÇOK ÜZERİNDE SİYANÜR TESPİT EDİLDİĞİNİN ANLAŞILDIĞI, …”
Malatya 3. Sulh Ceza Hakimliği’nin 22 Aralık 2021 tarihli karar hükmünde şu ifadeler yer almıştı: “Her ne kadar başvuran tarafından Malatya Valiliği Malatya İl Tarım Müdürlüğünün 8 Eylül 2021 tarih E-91794101……………….. sayılı idari para cezasına itiraz edilmiş ise de 12 Mart 2021 tarihinde Malatya Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan kontrollerde başvurana ait işyerinde bulunan, ‘Kayısı Prebiyotik Kayısı Ekstresi’ isimli üründen numune alındığı ve ürünün analiz yapılmak üzere laboratuara gönderildiğinde, Türk Gida Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliği’ne göre 20 mg/kg ve altında olması gereken siyanür değerinin, analiz edilen üründe 87,4 mg/kg oranında çıktığı, çıkan analiz raporuna itiraz eden başvurucunun aynı numuneyi şahit numune kabul ederek yeniden analiz ettirdiğinde bu defa siyanür miktarının 2652 mg/kg olarak çıktığı, aradaki çelişkinin giderilmesi için Bakanlık yazısı doğrultusunda yeniden analiz yapıldığında ise 2472,9 mg/kg değerinde siyanür olduğunun tespit edildiği ve başvuran hakkında idari para cezası düzenlediği olayda; Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliği ve bitki listesine göre, “bütün çekilmiş, öğütülmüş, kırılmış, dilimlenmiş veya ekstresi / ekstarktı hazırlanmış kayısı çekirdeklerinden oluşan ürünlerde hidrosiyanik (siyanojenik glikozitlerin hidrolizi ile açığa çıkacak hidrosiyanik asit de dahil) miktarının 20,0 mg/kg’ı aşmaması’ koşulu ile kullanılabilir’ şeklindeki düzenleme de nazara alınarak, başvurana ait işyerinden alınan numunelerin yapılan analizlerinin tamamında, en fazla 20 mg/kg olması gereken siyanür değerinin çok üzerinde siyanür tespit edildiğinin anlaşıldığı, her ne kadar başvuran tarafından siyanür değerleri arasında açıkça çelişki bulunduğu yönünde itirazda bulunulmuş ise de, ilk yapılan analizin sonucunun da, Bitki listesinde belirlenen azami miktarın çok üzerinde olduğu, bu hali ile Malatya Valiliği Malatya İl tarım Müdürlüğünce düzenlenen 8 Eylül 2021 tarihli ve E-91794101……………….. sayılı idari para cezasının usul ve yasaya uygun olduğu anlaşılmakla, açıklanan nedenle başvuranın itirazının reddine karar verilmiştir”.
-İKİNCİ KEZ NUMUNE ALINAMADI, İŞLETME BELGESİ GERİ ÇEKİLMİŞ, ÜRETİM DURDURULMUŞ!..
Malatya Turgut Özal Üniversitesi logosu ve Kayısır markası ile tüketiciye satılan kayısı ekstresi / ekstraktı içeriğinde bulunması gereken siyanür miktarının son iki analizinde 100 kattan daha fazla çıkmasından dolayı kesilen para cezasının ardından, yasal süreç olarak Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri tarafından verilen cezanın ardından ikinci kez bir numunenin alınması gerekiyordu. Ancak söz konusu firmanın işletme belgesini geri çektiği ve Kayısır adlı Prebiyotik Kayısı Ekstresi üretimini sonlandırdığı öğrenildi. İkinci kez inceleme yapılmamış olmasından dolayı söz konusu ürünün piyasada satılmaması ve pazarlanmaması gerekiyor.
-DAP DESTEĞİ İLE KURULMUŞTU…
Malatya Turgut Özal Üniversitesi tarafından 9 Ocak 2021 tarihinde yayınlana basın bültenin de “Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, acı kayısı çekirdeği üzerinde yaklaşık 10 yıldan beri yürütmüş olduğu bilimsel ve akademik çalışmalarını bir sonucu olarak Prebiyotik Kayısı Ekstresi Üretim Tesisini Malatya Turgut Özal Üniversitesi bünyesinde kurularak faaliyetlerine başladı. Doğu Anadolu Projesi (DAP desteği ile Malatya Turgut Özal Üniversitesi Kayısı ve Kayısı Ürünleri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde kurulan Acı Kayısı Çekirdeği Prebiyotik Kayısı Ekstresi Üretim Tesisini faaliyete geçti. Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, tesisi birlikte gezerek bilgi aldılar” bilgisine yer verilmişti.