Tecil tutarı 250 bin TL oldu: Malatya esnafı rahatlayacak mı?

Tecil tutarı 250 bin TL oldu: Malatya esnafı rahatlayacak mı?
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Malatya Haberleri

Resmi Gazete’nin bugünrkü sayısında  yayımlanan 10040 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 6183 sayılı Kanun’un 48. maddesi kapsamında kamu borçlarının tecil ve taksitlendirilmesinde uygulanacak teminat tutarı güncellendi.

Yapılan değişiklikle birlikte, 50 bin TL olan teminat sınırı 250 bin TL’ye çıkarıldı. Bu düzenlemeye göre 250 bin TL’nin altındaki borçlarda teminat aranmayacak. 250 bin TL’nin üzerindeki kamu borçlarında ise, aşan kısmın yarısı kadar teminat gösterilmesi yeterli olacak.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, “Yayınlanan bu Cumhurbaşkanı kararı ile özellikle 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremler sonrasında Malatya’nın da içinde yer aldığı illerde ilan edilen mücbir sebep kapsamında ödeme vadeleri ertelenen vergi ve sigorta borçları için tecil talebinde bulunan vatandaşların teminat vermekte zorlandığını” ifade etti.

Altaş açıklamasında, “Depremden dolayı hasarlı olarak tescillenen hiçbir binanın da teminat olarak gösterilmesi mümkün görülmediği gibi iş yeri yıkılmış, mal varlığını kaybetmiş esnaf ve tüccarın bu şartlar altında teminat göstermesinin mümkün olmadığını söyleyerek. Yaklaşık 20 yıl önceki şartlara göre belirlenen bu 50 bin TL’nin güncel değerine uygun en az 250 bin TL olarak yeniden belirlenmesi gerektiğini dile getirdik” ifadelerini kullandı.

Yeni düzenlemeyi olumlu değerlendiren Altaş, “Geç de olsa mükellef ve vatandaş lehine yapılan bu düzenleme özellikle küçük esnafın borçlarının tecil ve taksitlendirilmesine kolaylık sağlayacaktır” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlanan “Yerel Kalkınma Hamlesi Programı” kapsamında hazırlanan Yerel Yatırım Konuları Listesi Tebliği, bugünkü  9 Temmuz 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Tebliğ ile birlikte il bazında hangi sektörlerin yerelde destekleneceği duyuruldu. Malatya için açıklanan teşvik konularının ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayalı olması, kentte hayal kırıklığı yarattı.

Konu hakkında değerlendirmede bulunan Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, “Yayınlanan tebliğ ekinde yer alan il bazında yerelde desteklenecek sektörler ve yatırım konusu listesinde Malatya ile ilgili yerelde desteklenmesi öngörülen yatırım konularının teknolojiden çok tarıma dayalı konuların belirlenmiş olması Malatya için yine hayal kırıklığı yaratmıştır” dedi.

Altaş, yeni sistem kapsamında Malatya’da desteklenecek yatırımları şöyle sıraladı:
“Asgari 2000 Büyükbaş Kapasiteli Besi ve Et Ürünleri Tesisi, Entegre Su Ürünleri Üretim ve İşleme Tesisi, Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektöründe ileri-geri bağlantılı ürünlerin imalatı ve kayısı ile kayısı çekirdeğinden katma değeri yüksek ürünlerin üretimi.”

malatyaygazete.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.