Malatya Teknokent bünyesinde otopark alanında kendisine has konsepti ile kurulan Güneş Enerjisi Santrali (GES) tamamlanarak üretime başladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteği ile İnönü Üniversitesi Malatya Teknokentte inşasına başlanan ve otopark üstü konsepti ile Türkiye’de nadir GES konseptlerden biri olan 690 KWe GES yap işlet devret modeli ile tamamlanarak devreye alındı.
Malatya Teknokent’te otopark alanı çelik konstrüksiyon sistemi ile farklı bir konsept ile Güneş Enerjisi Sistemi kuruldu. Malatya Teknopark’taki teknoloji firma çalışanları ile misafirler üstü güneş enerjisi santrali olan park alanına araçlarını bırakmış oluyorlar. Bu sistem ile alan konusunda tasarruf sağlandığı gibi, araçları da güvenli kapalı alanda park edilmiş oluyor.
Malatya Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kocamaz, “İnönü Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde Güneş Enerjisi santralimizin açılışını yaptık. Bu güneş enerjisi santralimiz gerçekten de Türkiye’de çok konsept güneş enerji santrallerinden birisi oldu. Şöyleki, bir taraftan otopark sistemi geliştirdik, hem zemini etkili kullandık, hem de üst tarafında yani otoparkın çatı kısmında güneş panelleri monte ettik. Bu bize hem zemini verimli kullanma ortamı sağladı, hem de boş yere toprak kaybetmedik. Bir taraftan da 690 KWe Güneş Enerjisi Santraline sahip olduk. Bu konuda gerçekten çok güzel bir konsept ürettiğimizi düşünüyoruz. Tasarım olarak üzerinde çok çalışılmış bir konsept bu.” İfadelerini kaydetti.
Malatya Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kocamaz şunları söyledi, “Malatya Teknopark olarak sonuçta bir teknoloji geliştirme bölgesiyiz. Yaptığımız her çalışmanın konsept bir çalışma olması, insanlara örnek bir çalışma olması gerektiğini düşünerek hareket ettik. Malatya ilimize böyle konsept bir çalışmayı kazandırdık. Çevreyolunun kenarındayız, buradan gelip geçen Doğu Anadolu, Doğu ile Batı’yı birbirine bağlayan çok güzel kuşak bir yol üzerindeyiz. Bu yoldan geçen herkes bu konsept çalışmayı görüyor. İlham aldığını biz düşünüyoruz. Bunun örneklerini çok görüyoruz. Çünkü birçok Teknopark, bir çok kurum, bu çalışmayı görmek için bizi arıyorlar, nasıl bir tasarım yaptığımızı, neden böyle bir çıktığımızı ve kendilerinin nasıl yapabileceklerini öğrenmek istiyorlar. Bunu yapan firmanın kendileri ile irtibata geçmesi için bizden ricada bulunuyorlar. Bizde bu noktada seviniyoruz. Çünkü gerçekten yaptığımız işin anlamlı olduğunu ve faydalı olduğunu görüyoruz. Biz büyüyen bir Teknoparkız. Çok hızlı büyüyoruz, şu anda 80’i aşkın firmaya sahibiz. Firma sayımız her geçen artıyor ve her firma ihtiyacı oluştukça da elektrik ihtiyacımız artıyor.”
Malatya Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kocamaz, Malatya Teknokent’e yine örnek bir proje ile elektrikli araçların şarj parkını da kuracaklarını ve çevreyolu güzergâhında şehirlerarası yolu kullananlar için bir çekim merkezi olacaklarını ifade etti.
MALATYA'DA NELER VAR... İŞTE O VİDEOLAR