"Yarım milyon Suriyeli ülkesine gönderildi"

A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Doğu Anadolu Üst Düzey Çalıştayı’nın Beşincisi Malatya’da Gerçekleştirildi.

Göç İdaresi Başkanlığı Uyum ve İletişim Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iş birliğinde düzenlenen “Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Üst Düzey Çalıştayları”nın beşincisi, Doğu Anadolu bölgesindeki tüm illeri kapsayacak şekilde 3 Kasım 2022 Perşembe günü Malatya’da gerçekleştirildi.

 Bölgede bulunan illerde sosyal uyuma yönelik faaliyetleri teşvik etmek, bu konularda karşılaşılan güçlükleri yerinde tespit etmek ve sosyal uyum politikaları noktasında çözüm önerilerini tartışmanın yanı sıra bu konuların güvenlik politikaları ile uyumlu olmasını da hedefleyen çalıştaya; İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Göç İdaresi Başkanı Dr. Savaş Ünlü, Malatya Valisi Hulusi Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, BMMYK Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc, Göç İdaresi Başkan Yardımcısı Dr. Can Ozan Tuncer, Uyum ve İletişim Genel Müdürü Dr. Gökçe Ok’un yanı sıra Doğu Anadolu Bölgesindeki illerin valileri ile diğer protokol temsilcileri katıldı.

 İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, çalıştayda yaptığı konuşmada, “Biz çok ağır, çok zor bir coğrafyayız. Buna rağmen göçü çok iyi yönetiyoruz, bütün akışı durdurduk. Son yıllarda aldığımız tedbirlerle kesinlikle hem gelen sayısında çok ciddi düşüş var hem yakalanan sayısında çok ciddi artışlar sağladık.” dedi.

 Son 5 yıldır Türkiye’deki Suriyeli nüfusunun hiç artmadığını aktaran Ersoy, “531 bin Suriyelinin ülkelerine dönmelerini sağladık. Bu sürede ülkemizde yaşayan yabancıları, mültecilerin, özellikle Suriyelilerin sosyal uyumlarına da çok ciddi önem vermemiz lazım.” şeklinde konuştu. “Sınırlarımıza dayanan insanları ölüme mahkûm edemezdik, geri o savaşın içine itemezdik” diyen Ersoy, şunları söyledi: “Biz, birilerinin yaptığı gibi Ege Denizinde botlarını şişleyip, çocukları soğuk sularda ölümüze mahkûm edemezdik. Sınırlarımızda Yunanistan’ın yaptığı gibi onları çırılçıplak soyup, öldürüp orada bırakamazdık. Bugün bize, ‘Gönderin, atın’ diyorlar. Hayır, kardeşim hem insanlık hem de uluslararası hukukun emirleri, vicdan ve hukuki sorumluluğumuz neyse onu yerine getirerek, yapmak zorundaydık."

Göç İdaresi Başkanı Dr. Savaş Ünlü, yaptığı konuşmada, daha önce Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde 4 çalıştay gerçekleştirildiği hatırlatarak, “Bundan önceki 4 çalıştay önemli çıktılar ortaya koydu. Göç yönetimi anlamında önümüzü aydınlatan, kendimizi hangi alanlarda ne tür kararlar almamız gerektiği, ne tür değerlendirmeler yapmamızı anlamamıza vesile olması bağlamında çok önemli çıktılar ortaya koydu. Doğu Anadolu Bölgesi çalıştayımızın geçmiş tecrübeler ışığında daha da verimli olacağına yürekten inanıyorum.” ifadesinde bulundu. 

Malatya Valisi Hulusi Şahin de ildeki düzensiz göçle mücadeleye ilişkin bilgiler vererek, “Bugüne kadar Malatya'da çok sayıda charter seferleri ile Afganistan'a ve Pakistan'a geri gönderme işlemi yaptık. Sadece bu yıl 15’in üzerinde charter seferi ile 3 bin 361 düzensiz göçmeni ülkelerine geri gönderdik." açıklamasında bulundu. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise “Ülkemizde özellikle nüfus artış hızlarında ve demokratik yapının istismar edildiği yerlerde göç değerlendirmelerinin iyi bir şekilde yerleştirilmesi hem ülkemizin huzuru ve selameti açısından hem de ülkemizin gelişmesi açısından önemli olacağı kanaatindeyim. Malatya’mıza dışarıdan gelen göçlerde şehrin kültürüne uymasına adaptasyon çalışmalarını yürütüyoruz.” dedi. 

BMMYK Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc, çalıştayda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Dünyamızda 100 milyondan fazla insanın yeni ve eski çatışmalar ve zulüm sonucunda zorla yerinden edildiği bu zamanlarda UNHCR, Türkiye Cumhuriyeti’nin 11 yıldan uzun süredir geçici korumaya sahip 3.6 milyon Suriyeliye, uluslararası korumaya başvuran ve yararlanan 330 binden fazla farklı uyruktan kişilerin ihtiyaçlarına cevap verirken gösterdiği liderlik ve sorumluluk için minnettardır. Diğer devletlerin taahhütlerini yerine getirmelerine ve bu önemli sorumluluğu paylaşmaları için yol gösterecek böylesine güçlü örneklere her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.” 

Birçok kurumu ve sektörü ilgilendiren göç yönetiminin ilgili paydaşlarının bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunduğu, bölgede yaşanan güncel gelişmelerin istişare edildiği etkinlikte; Türkiye’de Göç Yönetimi, Göç ve Güvenlik, Türkiye’de Yabancılara Yönelik Yürütülen Uyum Faaliyetleri, Geçmişten Günümüze Suriye Krizi ve İnsani Yardımlar, Sosyal Uyum, Sosyal Uyumda Belediyeler ve Yerel Düzeyde Yapılan İş Birlikleri, Odak Grup Görüşmeleri ve Sosyal Gerilim Olaylarının İzlenmesi konuları ele alındı. 

İllerdeki yerel politikaların belirlenmesinde söz sahibi olan üst düzey yöneticileri, Türkiye’nin göç yönetim sistemi ile sosyal uyum konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla düzenlenen “Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Üst Düzey Çalıştayı”nın önümüzdeki süreçte Güney Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgelerinde de gerçekleştirilmesi ve böylece 7 bölgedeki çalıştayların tamamlanması hedefleniyor.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.